Skocz do zawartości
  • 0

Carski zegarek nagrodowy za atlicze dziwny znak

Vorax

Pytanie

Napisano
Zegarek jest to zwykly carski nagrodowy za atlicznuju strielbu" pieriechadiuscij priz" srebro i czarna emalia.Natomiast ciekawi mnie co to jest za znak w czarnej emalii?Mam go juz dosc dlugo w kolekcji a nie potrafie go zidentyfikowac.Prosze o informacje na ten temat.Pozdrawiam Vorax

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ciekawe czy adresat dedykacji, Kazimierz Michajłowicz Mackiewicz to krewny Józefa Mackiewicza i Stanisława Cata"?
Ich ojciec nazywał się Antoni, jak nazywał się dziadek?
Mieszkali w Petersburgu.
Poydrawiam
Napisano
Zegarek jest to zwykly carski nagrodowy za atlicznuju strielbu" pieriechadiuscij priz" srebro i czarna emalia.Natomiast ciekawi mnie co to jest za znak w czarnej emalii?Mam go juz dosc dlugo w kolekcji a nie potrafie go zidentyfikowac.Prosze o informacje na ten temat.Pozdrawiam Vorax
Napisano
To rzeczywiście ciekawe.
Nie jest to monogram szefów 26 brygady artylerii,bo na odznace tej jednostki jest monogram carów Aleksandra I i Mikołaja II.
Dowódcą 26 brygady art. był w tym czasie generał major Wieljamowicz /imienia brak/.
Napisano
WOW hmm ciekawe co oznacza ten skrot...
Odnosnie nazwiska Mackiewicza nie mam pojecia ale to chyba bylo dosc popularne naziwsko w tamtych czasach....Pozdrawiam Vorax
Napisano
Dlaczego nie podchodzi?:).
Huk zapewniam ze zegarek jest w 100% oryginalny lacznie z dedykacja:).
Za otlicze z dedykacjami wojskowymi mam sporo.
Ten zegarek jest inny od klasycznego Pawla Bure za atlicze gdyz jest wykonany przez Lilpopa ktory otlicze robil rzadziej za to byly one ciekawsze w wykonaniu i jakosci. Pozdrawiam Vorax
Napisano
Виленский военный округ - Wileński
26 brygada artylerii stacjonowała w Grodnie /za wyj. okresu wojny japońskiej,skąd powróciła znów do Grodna/.
Grodno należało do okręgu wileńskiego.
Napisano
Dziekuje bardzo-jestescie niesamowici:) Faktycznie to moze dotyczyc Wilenskiego Okregu ,zagadka wyglada na rozwiazana:).Pozdrawiam Vorax
Napisano
Tu akurat jest egzemplarz nadany imiennie gościowi w 1908 r. za zasługi dla warszawskiego oddziału imperatorskiego towarzystwa łowieckiego.Ładny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie