Skocz do zawartości

Stg 44 - wartość wykopka??

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio w podobnym stanie kupiłem na podkoszalińskim złomowisku za 10 zł. Nadmienie przy tym, że sprzedawca patrzył na mnie jak na idiotę dającego akie pieniadze za takie g....". Dowiedziałem się przy tym, że trafiają się one dość czesto i to w różnych stanach.

Nic nie warty destrukt (w terminologii muzealnej destrukt oznacza przynajmniej KOMPLETNY egzemplarz). Po znalezieniu takiego cuda" zastanawiam się, czy jakakolwiek choćby mała część będzie do użytku. Szkoda czasu i fatygi. Do tego mity o rzadkości... W ostatnich miesiącach walk bardzo popularna broń (nawet po 20-40 na kompanię) nawet w jednostkach Volksgrenadierów.

ponoć rzeczy są warte tyle ile ktoś za nie chce zapłacić ... ale pewnie sprzedający nie obraziłby się jakby ktos mu za to dał ze dwie stówki ... :) Cena to sprawa bardzo indywidualna ... bo dla dziadka ze wsi taki sturm nie bedzie wart 2 zl a jakis napalony zbieracz da ze to znacznie więcej ...

Co za bzdury! Proponuję przejrzeć kilka stron poświęconych obrotowi bronią kolekcjonerską w USA. Wciąż pokutują u nas mity o niebotycznych cenach na Zachodzie. A prawda jest taka, że u nas (patrz Allegro") żąda się nieprzyzwoitych cen za przedmioty w bardzo kiepskich stanach. Właściwie zakonserwowane i wyeksponowane (przez to także warte cokolwiek) fanty" są na naszych giełdach, również internetowych, rzadkością. A już te przyniesione z lasu totalne destrukty wystawiane na aukcjach bez wstępnego ich oczyszczenia z piasku aby tylko sprzedać" są poniżej krytyki i świadczą o braku szacunku dla potencjalnego odbiorcy.

Bo ona jest azdekowana w zupelnie inny sposob. Np. jeslichodzi o MP 40 to zabroniomne jest posiadanie ury" - nie wiem jak to sie dokladnie nazywa, chodzi o korpus kryjacy mechanizm wewnetrzny a cala reszte mozna sobie miec bez zadnych zezwolen! Mozna tez sobie zlozyc MP ale wtedy rura musi byc z aluminium.

• 2 months later...
Proponuję pobawić się z nim i doprowadzić go do przyzwoitego stanu. Wyższa cena gwarantowana.
Jeżeli jesteś pasjonatem niemieckiej broni to będzie to dla Ciebie ciekawe przeżycie. Pod tą rdzą kryje się 60-letnia, ciekawa broń. Czyszczenie i rozruszanie tej broni to jest frajda. Na twoim miejscu zrobiłbym to.
Pozdrawiam wszystkich odkrywców.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie