Skocz do zawartości

Stg 44 - wartość wykopka??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Jestem w posiadaniu wykopka Stg 44 (widoczny na zdjęciu) i chciałbym się dowiedzieć czy w stanie w jakim go mam, jest to coś warte?? Prosze, o rzetelną informację i kontakt na e-mail (mercur@poczta.onet.pl) w przypadku pytań.
Pozdro,

Dlaczego rzadkość? Było tego o wiele więcej niż się powszechnie uważa. Wyprodukowano coś koło 450000 egzemplarzy ,wiadomo że to mniej niż np. kar.98k ,ale nie ma sensu robić ze szturma" nie wiadomo jakiego rarytasu ,czy kolejnej z serii Wunderwaffe" :))

pzdr

bjar_1

W pełni popieram kolegę wyzek: mój Sturm jest absolutną rzadkościa!!! ;-)

A tak powaznie, czy nie nalezy tego typu znalezisk traktowac szczególnie okazyjnie na terenie Polski??? z tego co wiem, Stg 44 były głównie słane na front zachodn, i tamtejsze jednostki dostawały je na wyposażenie - oczywiście z zachowaniem hierachii : najpierw oficerowie, potem podoficerowie, itd.
Mój egzemplarz pochodzi z terenów Wału Pomorskiego, zastanawiam się, czy mozna jakoś dojść do tego jakie jednostki tam stacjonujace/walczące były doposazone w Stg 44??

Ech....
pozdro,

Niekoniecznie były wysyłane na front zachodni ,tak jak piszesz...większość poszła na wschód bo tu było najwieksze zapotrzebowanie na broń. W broń tą nigdy nie byli uzbrojeni oficerowie (ci mieli z reguły MP-38/40) a szturmów" uzywali żołnierze piechoty (bodajże 1 szt. na drużynę...-mogę się mylić)i grenadierzy pancerni.

pzdr

bjar_1

SZROT!!! 50-100zl max(ale chyba tylko na allegro) Tlok-szrot
komora-pognieciona
zamek-prawdopodobnie tez
chwyt-rozpiep...
nawet gniazdo magazynka jest wyszczerbione
wyglada jak by byl ogolnie zgiety
Jedyne co mozna wykorzystac to szczerbina, mufa kolby, ewentualnie lufa.
Pozatym Mercur wyglada na to ze chcerz go opchnac poprzez forum a takich zeczy sie nie robi...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie