rajek Napisano 19 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2010 W końcu i Chełm się doczekał:))http://www.supertydzien.pl/index.php?id=8583&abcd=aktualnosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 Film o tragicznej historii Chełma<<powrótStalag 319 - to tytuł filmu dokumentalnego o obozie jenieckim, który funkcjonował na terenie Chełma w czasie II wojny światowej. Dokument ma powstać dzięki współpracy Telewizji Polskiej S. A. i miasta. Wstępnie przygotowany scenariusz zakłada częściową fabularyzację dokumentu. Przewiduje ukazanie historycznych wydarzeń przez pryzmat pracy reportera radiowego.- Produkcja ma być zapisem tamtych wydarzeń i swoistym hołdem oddanym ofiarom. Opisywać będzie nieznane dotąd fakty i zdarzenia oraz prezentować dokumenty, zdjęcia i wspomnienia naocznych świadków – wyjaśnia Roland Kurczewicz, pełnomocnik prezydenta.W dokumencie wystąpią m.in. regionaliści i historycy - w tym badający od wielu lat historię obozu Andrzej Rybak. Dodatkowo atrakcyjność filmową przekazu podnieść mają inscenizowane sceny, rekonstrukcje niektórych wydarzeń.- W filmie wystąpią statyści w niemieckich mundurach oraz aktorzy przebrani za jeńców. Do produkcji wykorzystane zostaną również wojskowe pojazdy oraz szereg innych rekwizytów nawiązujących do wydarzeń sprzed kilkudziesięciu lat – mówi Marcin Grel, wicedyrektor wydziału promocji UM.Scenariusz przewiduje ukazanie historycznych wydarzeń przez pryzmat pracy reportera radiowego, który mając koszmarne sny, rozpoczyna poszukiwania odpowiedzi na pytanie: co wydarzyło się tu w przeszłości. Na swojej drodze spotyka ludzi, którzy wprowadzają go w tło tragicznych wydarzeń sprzed prawie 70 lat. Szybko odkrywa, że kolorowe i tętniące życiem dzielnice Chełma to miejsca, gdzie niegdyś w męczarniach konały tysiące osób.Pomysł na film zrodził się przed kilkoma miesiącami. Miasto wystąpiło do telewizji z propozycją nagrania dokumentu. Uzgodniono również koprodukcyjną formę realizacji filmu. Na jej podstawie miasto przeznaczy na produkcję 15 tysięcy zł, a kolejne około 10 tys. zł przekaże telewizja.- Biorąc pod uwagę skalę produkcji, jest to niewielka kwota. Udało nam się zaoszczędzić znaczne środki m. in. dzięki temu, że występujący w filmie statyści nie wezmą wynagrodzenia. Przygotowaliśmy własnymi środkami również większość potrzebnych rekwizytów oraz zaoferowaliśmy pełną pomoc logistyczną i organizacyjną na planie filmowym. Dzięki temu niewątpliwie zaoszczędziliśmy kilkanaście tysięcy złotych – twierdzi KurczewiczFilm o stalagu to już kolejny materiał realizowany w ostatnim czasie w Chełmie. Prezydent Agata Fisz zapewnia, że jest to jak najbardziej celowe działanie promocyjne miasta.- Dzięki realizowanym w ciągu ostatnich kilku miesięcy produkcjom telewizyjnym, nasze miasto pokazywane jest jako ośrodek, w którym dzieje się coraz więcej, a przygotowywany właśnie film dokumentalny ma świadczyć o jego dużym znaczeniu w historii kraju i Europy. Poprzez takie działania Chełm staje się coraz bardziej rozpoznawalnym miastem w Polsce – przekonuje Fisz.Materiał do filmu nagrywany będzie w połowie stycznia przez trzy lub cztery dni. Najprawdopodobniej już w lutym gotowy dokument zostanie zaprezentowany publiczności.- Oficjalną premierę filmu chcielibyśmy zorganizować w chełmskim kinie. Będzie to oczywiście seans bezpłatny, na który już teraz zapraszam wszystkich zainteresowanych chełmian - mówi Agata Fisz.Film ukaże się także na ekranach telewizji publicznej. W pierwszej kolejności będzie go można obejrzeć w telewizji regionalnej. Najprawdopodobniej dokument o chełmskim stalagu wyemituje kilka innych stacji telewizyjnych należących do grupy TVP S.A.Urzędnicy planują także udostępnienie filmu w wersji on line.- Umowa koprodukcyjna umożliwi nam emisję filmu na stronie internetowej urzędu miasta i w innych formach publikacji. Tym sposobem wszyscy zainteresowani powinni mieć możliwość obejrzenia pierwszej tak dużej produkcji telewizyjnej w naszym mieście – dodaje Fisz.Przez założony w Chełmie w 1941 roku stalag „przewinęło się” ponad 250 tysięcy jeńców. Prawie 100 tysięcy poniosło śmierć. Obóz podzielony był na trzy podobozy, z których największy znajdował się w rejonie ulic Lwowskiej, Wojsławickiej i 3 Maja, a dwa pozostałe przylegały do dzisiejszej ulicy Rampa Brzeska. W obozie przebywali jeńcy radzieccy, włoscy, belgijscy, francuscy, angielscy oraz żołnierze Armii Krajowej. Niedożywienie oraz masowe egzekucje dokonywane niemal codziennie dziesiątkowały przebywających w stalagu jeńców. Celowe głodzenie doprowadzało niekiedy do aktów kanibalizmu, a fatalne warunki sanitarne powodowały śmiertelne choroby i liczne epidemie. W przylegającym do miasta lesie Borek urządzone zostało krematorium, przy którym dokonywano egzekucji, a następnie spopielano ludzkie szczątki. W 1944 roku ewakuujący się w pośpiechu hitlerowcy żołnierze znaleźli jednak czas, aby zatrzeć wszelkie ślady po tej zbrodni. Obozy zniszczono, a w miejscu krematorium nasadzono nowe drzewa. Dzisiaj po tych wydarzeniach pozostało kilka cmentarzy z masowymi mogiłami, kilka pomników oraz wspomnienia nielicznych już mieszkańców pamiętających tamte czasy. W miejscach, gdzie niegdyś znajdowały się obozowe baraki i ziemianki, stoją dzisiaj osiedla Kościuszki i Bazylany oraz znajdują się zakłady produkcyjne.AN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sir Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 niemiecka propaganda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sir Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sir Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajek Napisano 20 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2010 Szczerze mówiąc to całkiem nie dawno się dowiedziałem że coś takiego miało miejsce w Chełmie, kiedy opowiedziałem to kilku osobom te myślały że pomyliłem z obozem kontcentracyjnym w Sobiborze. Nasówa mi się takie pytanie, dlaczego kilka, kilkanaście lat temu w szkołach na lekcji historii nic o tym nie wspominano? Pochodzę z samego Chełma a się okazuje że nie wiele wiem o przeszłości miasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 23 Styczeń 2010 Share Napisano 23 Styczeń 2010 Ooo to bedzie ciekawa sprawa. Dla tych sposrod kolegow ktorzy interesuja sie Stalagiem 319:http://www.allegro.pl/item894347874_stalag_319_miedzynarodowy_oboz_jeniecki.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajek Napisano 23 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2010 Ciekawa pozycja, widzę że 319 było kilka nie tylko w Chełmie, najbardziej mnie interesują plany i dokładna lokalizacja Stalagów i nie ze względu na wykopki w tych miejscach tylko z takiego względu że nic się nie zachowało po tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 31 Styczeń 2010 Share Napisano 31 Styczeń 2010 Pozwole sobie zaprezentowac niesmiertelnik z tegoz Stalagu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajek Napisano 4 Maj 2010 Autor Share Napisano 4 Maj 2010 Obejrzałem ten film dok. na który tak cierpliwie czekałem STALAG 319" i z przykrością stwierdzam że nie wart tych artykułów w dziennikach, tygodnikach i w czym tam jeszcze opisywali i reklamowali.Film trwa 25 min. prowadzący rozmawia z kilkoma starszymi ludźmi, wydaje się że pytania które im zadaje są bardziej spontaniczne niż skrupulatnie przygotowane i przemyślane.Informacje na temat samego Stalagu są nie pełne a raczej minimalistyczne. Plany Stalagu 319? tak trzymał je w ręku prowadzący ale żadnego rysunku na ekranie, żadnej mapki porównawczej.Jedyna ciekawa informacja jaka przewinęła się przez te 25 minut na temat umiejscowienia obozu była taka że w Chełmie ul. Połaniecka to była główna droga obozu.Teraz mnie czeka lektura na ten temat a z filmu jestem rozczarowany:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milus Napisano 29 Maj 2010 Share Napisano 29 Maj 2010 Oglądałem film na prapremierze w ChDk-u i muszę powiedzieć, że strasznie słaby. Mówi praktycznie tylko o części B" obozu- osiedle Kościuszki. Co się jednak dziwić, za takie małe pieniądze nie da się zrobić dobrego filmu dokumentalnego. Książkę też mam, kupiłem u samego autora. Zdecydowanie lepsza niż film. Druty kolczaste ze stalagu jeszcze dzisiaj można spotkać w użytku(wiem gdzie dokładnie ;D). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajek Napisano 7 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2010 film ten jest już do obejrzenia pod poniższym linkiem w trzech partachhttp://www.youtube.com/watch?v=eRHfNI5aVQg&feature=related Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.