Skocz do zawartości

szukacie o tej porze roku ?

spid3r

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Po polach to niestety maly sens. Ziemia gleboko zmarznieta i trzeba by z kilofem chodzic :)
Ale miejsca zalesione - czemu nie ? Pod warstwa sniegu grunt miekki kopanie bezproblemowe. Warstwa suchego sniegio raczej nie przeszkadza a ja bym rzekl ze mam wrazenie glebszego zasiegu. Ot okolice starych dworkow w zarosnietych parkach i jakies drobiazgi znalezc mozna. Juz nawet dla samego spaceru warto bo jest pieknie, tak wlasnie jak powinno byc zima, a drobne fanty spacer tylko uprzyjemniaja.

Sam mróz bywa elementem niezwykle sprzyjającym. Można (oczywiście z zachowaniem zasady ograniczonego zaufania!) wejść na miejscówki niedostępne - bagna , mokradła itp.
Jeśli sygnał okaże się obiecujący - po zaznaczeniu terenu nie głupio latem zaryzykować... :) Niestety gruba warstwa białego syfu tego nie ułatwia.

• 4 weeks later...
No ja już kolejnej z rzędu niedzieli w domu nie wytrzymam, dlatego już smaruję rower. herer, ostrogi na zdjęciu rozpoznałem ale te pozostałe rzeczy? krecik, z tym namierzaniem na lodzie, to faktycznie dobry sposób, ale podstawa to gruby lód i nie za głęboki zbiornik, tak żeby przedmiot był w zasięgu wykrywacza. Chyba trzy lata temu w zimę, spędziłem pół dnia ( dłużej mróz mi nie pozwolił )z kartką i ołówkiem na błotach. Wyczekałem później do schyłku lata gdy można było już tam wejść i z kilkunastu zaznaczonych punktów, trzy okazały się wrześniowe ". PS. Tylko herer jak już będziesz gdzieś wchodził, to tak jak radził Ci krecik, dobrze się zabezpiecz żebyśmy nie mieli Cię na sumieniu.

Jak tam znieczulenie, minęło już? Teraz ja się głęboko znieczulam po wyprawie, to była śnieżna masakra. Zdjęcia możesz pokazać, ale czy Ci pomogę. Na forum są lepsi fachowcy od id. Ja jestem tylko turystą, poszukiwaczem. No to na razie, znieczulam się dalej.

zima 08r
mróz był,ziemia zmarźnięta też
śnieg też jak wykopywałem kółko
ale z transportem czekałem tydzień jak śnieg stopniał.
na foto opcja jak transportowałem koło od T-70 :)
po prostu nałożyłem piastą na sztyce od siodełka ale i tak się chybotało że poszła tylnia dętka i opona zlazła,pod koniec prowadziłem już na samej obręczy

Znaczy się, że nie tyko ja mam takie pomysły, żeby takie ciężary przewozić na rowerze. Kiedyś wiozłem na bagażniku polskie siodło przez 14 km. Prosto z bagna, mokre, całe w błocie, ciężkie prawie jak twoje koło, a w dodatku nie mieściło się na bagażnik i musiałem zrobić przedłużkę ze starego, zgniecionego wiadra. Ale się chybotało !!! To był odjazd, ale coś takiego jak to siodło, to bym do domu doniósł nawet na własnym grzbiecie.

ojjj są takie fanty że żal zostawić ale ciężko wziąć:)
raz tachałem ogniwo od KW drugim razem 4gąski od panzera z ząbek do warszawy jak jeszcze mieszkałem koło CH Arkadia:)
ale koło przerosło moje siły:) gąski normalnie w worku i na rękach ale kółeczko to ponad40kg a turlać się nie dało bo podbite z jednej strony:P

2,5 godzinki orki na polu.śniegu do połowy łydki niestety:(
ale ziemia miękka mimo to..
dziś pierwszy wypad w roku,
menacha zhpowska
widelec i 4 złotówki aluminiowe:(
słabo,ale wypad był:)

dzisiaj już też rozpoczołem sezon,tyle że w polu grząsko po same łydki,dobrze mieć gumowce,ale fanty wyskakują;cztery monetki,srebrna broszka,i jakas wpinka ta co na zdjęciu dodana do id.pozdrawiam..

Także dziś rozpocząłem ale śniegu wciąż pełno w lesie.Cel zamierzony osiągnięty - znaleźć polską łuskę do mausera;)Oprócz tego jeszcze kilka innych łusek i duży guzik sygnowany na rewersie cyrylicą.W terenie około 2 godzin.Na prawdziwe wykopki trzeba będzie jednak jeszcze trochę poczekać.Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie