Skocz do zawartości

Hitler zaprasza na imprezę. Dla szefów klubu to zabawne", dla prokuratury - nie. Melanż Ostateczny" ;)

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7469042,Hitler_zaprasza_na_impreze__Dla_szefow_klubu_to__zabawne__.html

Prokuratura zapowiada, że przyjrzy się sprawie plakatu z wizerunkiem Adolfa Hitlera i nazistowskim orłem, który reklamuje imprezę planowaną na luty w warszawskim klubie muzycznym "Skłot.

- Prezentowanie - choćby nawet w internecie - treści nawiązujących do propagowania faszyzmu jest przestępstwem ściganym z urzędu - powiedziała rzeczniczka Prokuratury Okręgowej Warszawa-Praga Renata Mazur.

Przestępstwo propagowania faszyzmu, według Kodeksu karnego, polega na publicznym przedstawianiu faszystowskiego ustroju państwa w zamiarze przekonania do niego np. za pomocą wydawnictw, wypowiedzi w mediach, czy ulotek - grozi za to do dwóch lat więzienia. Prokuratura w podobnych wypadkach musi zbadać zamiar sprawcy, bo według obecnych przepisów, samo eksponowanie faszystowskich symboli nie stanowi przestępstwa - o ile celem nie jest ich propagowanie.

O sprawie poinformowała telewizja TVN Warszawa. Według tej stacji, mieszkańcy Pragi, gdzie mieści się klub "Skłot, są "zniesmaczeni, a szefowie klubu uważają plakat, na którym Hitlerowi w obróbce komputerowej dorobiono żółte okulary, za "zabawny. Hasło imprezy to "Melanż ostateczny.

"Melanż ostateczny, Hitler - dla szefów klubu to... zabawne

Plakat i zaproszenie na imprezę nawiązuje do licznych krążących po internecie przeróbek głośnego filmu "Upadek, opowiadającego o ostatnich dniach życia Hitlera. W jednej z wersji internautów do niemieckiego tekstu dorobiono napisy dialogowe. Z tego "tłumaczenia wynika, że Hitler i jego generałowie rozmawiają nie o planach obrony Berlina, lecz o kondycji warszawskich klubów. - To może być zabawne - tak powiązanie tej przeróbki z reklamą imprezy skomentowała dla TVN Warszawa Kalina Koślińska z klubu "Skłot.

Stacja cytuje też jednego z powstańców warszawskich Edmunda Baranowskiego. - Jestem tym po prostu ogromnie zaskoczony, zdumiony i z trudem do mnie dochodzi, że w roku 2010 może dojść do tego rodzaju publikacji - powiedział".

Źródło: Gazeta.pl

Plakat sam w sobie faktycznie kontrowersyjny, można powiedzieć, ze niesmaczy. ale pod propagowanie tego się raczej podciagnać nie da.

A filmik oczywiście epicki :)

P.S. Po tych zółtych okularach widac, że Adolf jednak postanowił nieco zmodernizować swoją stylówę :P

Totalna parodia Adolfa H. i jego chorej ideologii. Myślę że świadoma.
Dajcie mi machinę czasu , cofnę się do 38 i mu to puszczę. zastrzeli się rochę" wcześniej. Jeżeli nie padnie na zawał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie