Martian Napisano 18 Styczeń 2010 Autor Napisano 18 Styczeń 2010 Mam dwa Kolbergi i w jednym jest krzyż z podziałką a w drugim brak. Numerami wiele się nie różnią. I jeszcze pytanie ile ich wyprodukowano?
Bartek_83 Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Czy ktoś z Was widział lornetkę Kolberga z numerem powyżej 80000? Chodzi o te z kontraktu na 2200 sztuk dostarczonych podobno przed 1939 rokiem.
kowalinho Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Jeśli dobrze dojrzałem, to mam w archiwum zdjęcie lornetki z numerem 80550.
Martian Napisano 18 Styczeń 2010 Autor Napisano 18 Styczeń 2010 Mam dwa Kolbergi i w jednym jest krzyż z podziałką a w drugim brak. Numerami wiele się nie różnią. I jeszcze pytanie ile ich wyprodukowano?
jaras85 Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Tutaj kolego coś o tych lornetkach jest pozdro.http://www.weu1918-1939.pl/piechota/wyposazenie/lornetka_6x30/departament_piechoty_wyposazenie_lornetka_6x30.html
Kucyk1 Napisano 6 Styczeń 2017 Napisano 6 Styczeń 2017 Ja mam Kolberga z produkcji okupacyjnej z nr.95404Wygląda jak pożnowojenny ZEISS.Sygnowany po lewej stronie wpisane w kształt soczewki H.Kolberg i ska WARSZAWA i po prawej też wpisane w kształt soczewki 6x30 i 95404.Lornetka jest bardzo lekka i kształtem przypomina Zeissa i Busha z końca wojny,pokryta antypoślizgową farbą".Nie ma podziałki w prawym okularze.Optyka bardzo dobra.
jeremiahjohnson Napisano 11 Czerwiec 2010 Napisano 11 Czerwiec 2010 Z tych niższych numerów posiadam 3166.
Martian Napisano 18 Styczeń 2010 Autor Napisano 18 Styczeń 2010 Polskie Zakłady Optyczne – powstałe w 1921 r. w Warszawie, założone przez grupę przemysłowców: Kazimierza Mieszczańskiego, Georga Coro, Karola Hercyk, Henryka Kolberg i innych. Działania Panów były procesem ratowania i rozwoju fabryki aparatów optycznych powstałej w 1899 r. Tak narodziła się spółka o nazwie Fabryka Aparatów Optycznych i Precyzyjnych H. Kolberg i s-ka".Na szybki rozwój firmy miało wpływ zamówienie złożone przez III Departament Artylerii i Uzbrojenia Ministerstwa Spraw Wojskowych na 1000 sztuk lornetek. Do produkcji potrzebne było miejsce i tak w czerwcu 1926 r. zakupiono plac wraz z budynkami przy ul. Grochowskiej 316, gdzie wcześniej produkowano tabakierki.Lata 1930-31 były dla firmy trudne z powodu kryzysu gospodarczego w Polsce. Wtedy to francuscy udziałowcy wykupili pakiet kontrolny akcji i zmienili nazwę na Polskie Zakłady Optyczne S.A. Podczas II wojny światowej kontrolę nad zakładem przejął Zeiss – Jena.Czyli po teorii 5 lat produkcji Ciekaw jestem ile wyprodukowano
stock84 Napisano 13 Marzec 2010 Napisano 13 Marzec 2010 Pytanie:Jaki najwyższy numer seryjny widzieliście? Na forum najwyższy jaki znalazłem to 17679.Pzdr
polsmol Napisano 14 Marzec 2010 Napisano 14 Marzec 2010 A ja się zapytam o najniższy numer.Osobiście znam 7301
Kucyk1 Napisano 4 Luty 2017 Napisano 4 Luty 2017 WŁADECKIOPW to kod PZO WARSZAWA ,a nie fabryki H.Kolberg,która też pracowała w czasie wojny.Poniżej zamieszczam link do archiwum allegro,gdzie jest opisana podobna(ale nie taka sama)lornetka:http://allearchiwum.pl/lornetka_kolberg_z_produkcji_okupacyjnej__unikat-2358487568.htmlTo,że nie ma Pan takiej w swoich zbiorach nie oznacza,że takich nie produkowanao
Władecki Napisano 4 Luty 2017 Napisano 4 Luty 2017 Jeśli to faktycznie lornetka z tej wojennej produkcji to gratuluję egzemplarza. Widoczne wpływy niemieckie, nie tylko materiały. Po opisie z linku i zdjęciach, które Pan pokazał wynika, że różniły się na pewno okładzinami i obecnością podziałki. Okładziny malowane wynikały, z tego co czytałem, z braku surowców co dotyczyło późniejszych lat wojny. Nie sugerowałem, że optyka, której nie posiadam nie istnieje, czy też nie istniała. Mam nadzieję, że nie wzbudziłem u Pana urazy. O produkcji wojennej Kolberga nie wiedziałem, a jak się okazuje, są ku temu przesłanki i zapisy. Dziwne było zachowanie nazwy producenta w sygnowaniu lornetki. W pańskiej nie ma podziałki ale w linku wskazano na obecność podziałki charakterystycznej dla polskich lornetek co też jest ciekawym tematem.
polsmol Napisano 14 Marzec 2010 Napisano 14 Marzec 2010 BerylCzy twoja lorentka to przypadkiem nie jest PZO a nie Kolberg?A to chyba najniższy numer seryjny jaki widziałem: 2464http://www.manions.com/bid/bid.aspx~itemid~6034204~pic~20100310
Kucyk1 Napisano 4 Luty 2017 Napisano 4 Luty 2017 Wbrew pozorom w czasie wojny trwała produkcja lornetek cywilnych" bez podziałki na rynek cywilny i innych służb.Lornetka nie ma kodowanej nazwy ,ale wygląda jak póżnowojenna produkcja oszczędnościowa.Lornetka wygląda na kompletną i niezbieraną.Pozyskana w Słupsku,gdzie po wojnie osiadło wielu powstańców warszawskich.
Pytanie
Martian
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.