jotes Napisano 7 Październik 2010 Napisano 7 Październik 2010 Oj, zima idzie ;)A na poważnie. Na pierwszy rzut oka to chyba jedna z siódemek spod Głowaczowa? A co po lewej? Przodek jakiś?
bodziu000000 Napisano 7 Październik 2010 Autor Napisano 7 Październik 2010 chyba raczej z niemieckiej jednostki policyjnej
jotes Napisano 7 Październik 2010 Napisano 7 Październik 2010 Pewnie masz rację. W taki razie to może być przyczepka? Nasza czy niemiecka?
jotes Napisano 11 Październik 2010 Napisano 11 Październik 2010 Do kol. igor999, wkrótce podam źródła dot. tych zdjęć.
tokaan Napisano 11 Październik 2010 Napisano 11 Październik 2010 Mam nadzieję, że tego jeszcze nie było.Źródło: AHF
bjar_1 Napisano 11 Październik 2010 Napisano 11 Październik 2010 Co do zdjęcia z 7TP zimą w rowie to stawiam na zimę 1941/42 r. (najwcześniej).
igor999 Napisano 12 Październik 2010 Napisano 12 Październik 2010 Dziękuję za odzew kol. jotesowi, i czekam na ciąg dalszy. Pewnie myślisz, że jestem upierdliwy, ale Okęcie to moje rodzinne strony i kilka zdjęć znajdujących się na forum próbowałem dopasować do terenu i jakoś nie pasują.Jednego jestem pewien, dwuwieżowego wbitego w drzewo z otwartą klapą silnika,a przed nim mogiłka-kopczyk załogi.Znam dalsze losy tego czołgu,częściowo rozebrany przez okoliczną ludność,a po roku 40 pocięty na złom.Z tego jak i z innych mój dziadek razem z dwoma sąsiadami wyciągał zabitych i chował w prowizorycznych grobach.Ciekaw jestem czy zostali po wojnie ekshumowani? ostatni czas na sprawdzenie bo zaczynają w tym miejscu budowę drogi.W tym dwuwieżowym, jak mi opowiadali ludzie był wojskowy but z resztkami nogi, wparty w pedały.I jeszcze jak głosi miejscowa legenda była tam sadzawka,w którym jeden z czołgów został zatopiony- też do sprawdzenia,chociaż każda sadzawka lub staw w Polsce ma swój czołg.Jotes jeżeli jesteś z W-awy to może ruszymy w plener, lub któryś z kolegów z dobrym sprzętem, oczywiście do wykrywania!Albo ktoś ma dobry kontakt z panem S lub z kimś z Odkrywcy i jest w stanie Ich zainteresować ,ja niestety nie zdołałem.A czasu coraz mniej-droga.
jotes Napisano 13 Październik 2010 Napisano 13 Październik 2010 Dociekliwość, nawet jeśli nazwiesz ją upierdliwością jest jak najbardziej wskazana na tym forum.Niestety, do Warszawy mam kawałek (Poznań) i bywam coraz rzadziej.Co do sadzawki, to można w niej utopić tankietkę, czemu nie. Zawsze warto sprawdzić.Wracając do zasadniczego tematu czyli 7TP rozbitych pod Warszawą. Możliwe, że za kilka tygodni będę mieć informację o miejscu rozbicia innych dwóch wozów i będzie ona wymagać weryfikacji na miejscu. Wtedy podam odpowiednie informacje.Tymczasem konkrety na temat pary 7TP utraconych na polu pod W-wą i widocznych na zdjęciach, o które pytałeś. Zachęcam wszystkich do lektury materiału www.raszyn.pl/upload/kr_08_2009.pdfWarto też pewnie skontaktować się z autorem. Chociaż z tekstu wynika, że zagląda na nasze forum, może się ujawni. Na razie tyle w telegraficznym skrócie.
trufelhunter Napisano 13 Październik 2010 Napisano 13 Październik 2010 Igor999Ciekawe rzeczy opowiadasz. Z racji pracy nad książką o 7TP temat starcia na Okęciu 12 września interesuje mnie ogromnie i pracuję nad nim od ponad 5 lat. Zgromadziłem sporo informacji na ten temat, zarówno dotyczących samego wypadu, jak i kolei losu 7TP utraconych w trakcie tego starcia. Ustaliłem położenie 3 7TP (z dokładnością do ok. 10 m), miejsce zniszczenia czwartego jest mi znane z dokładnością do 300 m – co zważywszy na zasięg terytorialny wypadu jest i tak niezłym wynikiem. Położenia piątego nie udało mi się ustalić z dokładnością większą niż 1 km. „Twój” 7TP jest szóstym egzemplarzem – co ciekawe, jedynym co do położenia którego nie mam zielonego pojęcia, choć jest on uwieczniony na co najmniej kilkunastu fotografiach. Praca na terenie Okęcia jest w miarę ciekawa, gdyż sporo budynków z 1939 stoi do tej pory – trzeba się jednak śpieszyćm gdyż ze względu na budowę obwodnicy niektóre domy już zniknęły, a wyburzenie kolejnych jest kwestią bardzo nieodległego czasu. Kontakt na priva.Pozdrawiam,Mariusz
igor999 Napisano 13 Październik 2010 Napisano 13 Październik 2010 Dzięki szanownym kolegom za odpowiedż.Ponieważ dostęp do neta mam ograniczony, ciągle w ruchu, podam numer telefonu do mnie 509031784.Chodzę po różnych dziurach, a więc czasem nie mam zasięgu lub go po prostu nie słyszę,dlatego proszę o wyrozumiałość.
igor999 Napisano 13 Październik 2010 Napisano 13 Październik 2010 Tekst o Raszynie pierwsza klasa!Tankietka stała dokładnie naprzeciw dzisiejszego posterunku policji, a po przeciwnej stronie w uliczce Nadrzecznej stał wrak szarego autobusiku, a w rowie był pochowany jego właściciel.Trochę nie w temacie, ale może się przyda! Pozdrawiam
bodziu000000 Napisano 22 Październik 2010 Autor Napisano 22 Październik 2010 Święto Niepodległości w Warszawie w dniu 11 XI 1936
trufelhunter Napisano 22 Październik 2010 Napisano 22 Październik 2010 Tak, to Vickersy - a dokładnie ich budowana na licencji w Polsce modyfikacja, znana jako 7TP :)
trufelhunter Napisano 24 Październik 2010 Napisano 24 Październik 2010 Akagi, popatrz choćby na reflektorki Marciniaka ..... Tył jest widoczny tylko na wozie z lewej (i to słabo). No i kilka innych szczegółów ....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.