Skocz do zawartości

Nowe zdjęcia 7TP - cz.V

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 383
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dziękuję za odzew kol. jotesowi, i czekam na ciąg dalszy. Pewnie myślisz, że jestem upierdliwy, ale Okęcie to moje rodzinne strony i kilka zdjęć znajdujących się na forum próbowałem dopasować do terenu i jakoś nie pasują.Jednego jestem pewien, dwuwieżowego wbitego w drzewo z otwartą klapą silnika,a przed nim mogiłka-kopczyk załogi.Znam dalsze losy tego czołgu,częściowo rozebrany przez okoliczną ludność,a po roku 40 pocięty na złom.Z tego jak i z innych mój dziadek razem z dwoma sąsiadami wyciągał zabitych i chował w prowizorycznych grobach.Ciekaw jestem czy zostali po wojnie ekshumowani? ostatni czas na sprawdzenie bo zaczynają w tym miejscu budowę drogi.W tym dwuwieżowym, jak mi opowiadali ludzie był wojskowy but z resztkami nogi, wparty w pedały.I jeszcze jak głosi miejscowa legenda była tam sadzawka,w którym jeden z czołgów został zatopiony- też do sprawdzenia,chociaż każda sadzawka lub staw w Polsce ma swój czołg.Jotes jeżeli jesteś z W-awy to może ruszymy w plener, lub któryś z kolegów z dobrym sprzętem, oczywiście do wykrywania!Albo ktoś ma dobry kontakt z panem S lub z kimś z Odkrywcy i jest w stanie Ich zainteresować ,ja niestety nie zdołałem.A czasu coraz mniej-droga.
Napisano
Dociekliwość, nawet jeśli nazwiesz ją upierdliwością jest jak najbardziej wskazana na tym forum.
Niestety, do Warszawy mam kawałek (Poznań) i bywam coraz rzadziej.
Co do sadzawki, to można w niej utopić tankietkę, czemu nie. Zawsze warto sprawdzić.
Wracając do zasadniczego tematu czyli 7TP rozbitych pod Warszawą. Możliwe, że za kilka tygodni będę mieć informację o miejscu rozbicia innych dwóch wozów i będzie ona wymagać weryfikacji na miejscu. Wtedy podam odpowiednie informacje.
Tymczasem konkrety na temat pary 7TP utraconych na polu pod W-wą i widocznych na zdjęciach, o które pytałeś. Zachęcam wszystkich do lektury materiału www.raszyn.pl/upload/kr_08_2009.pdf
Warto też pewnie skontaktować się z autorem. Chociaż z tekstu wynika, że zagląda na nasze forum, może się ujawni. Na razie tyle w telegraficznym skrócie.
Napisano
Igor999

Ciekawe rzeczy opowiadasz. Z racji pracy nad książką o 7TP temat starcia na Okęciu 12 września interesuje mnie ogromnie i pracuję nad nim od ponad 5 lat. Zgromadziłem sporo informacji na ten temat, zarówno dotyczących samego wypadu, jak i kolei losu 7TP utraconych w trakcie tego starcia. Ustaliłem położenie 3 7TP (z dokładnością do ok. 10 m), miejsce zniszczenia czwartego jest mi znane z dokładnością do 300 m – co zważywszy na zasięg terytorialny wypadu jest i tak niezłym wynikiem. Położenia piątego nie udało mi się ustalić z dokładnością większą niż 1 km. „Twój” 7TP jest szóstym egzemplarzem – co ciekawe, jedynym co do położenia którego nie mam zielonego pojęcia, choć jest on uwieczniony na co najmniej kilkunastu fotografiach. Praca na terenie Okęcia jest w miarę ciekawa, gdyż sporo budynków z 1939 stoi do tej pory – trzeba się jednak śpieszyćm gdyż ze względu na budowę obwodnicy niektóre domy już zniknęły, a wyburzenie kolejnych jest kwestią bardzo nieodległego czasu. Kontakt na priva.

Pozdrawiam,

Mariusz
Napisano
Dzięki szanownym kolegom za odpowiedż.Ponieważ dostęp do neta mam ograniczony, ciągle w ruchu, podam numer telefonu do mnie 509031784.Chodzę po różnych dziurach, a więc czasem nie mam zasięgu lub go po prostu nie słyszę,dlatego proszę o wyrozumiałość.
Napisano
Tekst o Raszynie pierwsza klasa!Tankietka stała dokładnie naprzeciw dzisiejszego posterunku policji, a po przeciwnej stronie w uliczce Nadrzecznej stał wrak szarego autobusiku, a w rowie był pochowany jego właściciel.Trochę nie w temacie, ale może się przyda! Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie