Skocz do zawartości
  • 0

Stary odblask rowerowy

Kevin

Pytanie

Napisano
Witam! Znalazłem ciekawy odblask w piwnicy. Wygląda na dość stary. Z tego co udało mi się wstępnie ustalić, jest to odblask rowerowy, jednak nie wiem z jakiego typu roweru on pochodzi, dlatego proszę o identyfikację. Element odblaskowy najprawdopodobniej szklany, średnica ok. 3,5cm, urwane mocowanie. Brak widocznych sygnowań, jednak mogą one spoczywać pod kilkoma warstwami farby. Pozdrawiam!

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukiwania można uznać za zakończone. Dzięki temu forum, i kilku innych, dowiedziałem się, że odblask tego typu stosowano najczęściej w rowerach niemieckiej firmy Adler w okresie międzywojennym.
Dziękuję wszystkim, którzy się do tego przyczynili.
Pozdrawiam!
Napisano
Odświeżam temat. Dowiedziałem się, że możliwe jest znalezienie jakichkolwiek informacji w katalogu Stuckenbrocka. Posiada ktoś takowy? A może jakieś inne wieści? Pozdrawiam!
Napisano
A dało by mi to, że poznałbym, prawdopodobnie, nazwisko osoby je (odblaski) produkującej ;-) W każdym bądź razie, dziękuję za zdjęcie. Pozdrawiam!
Napisano

Tu masz zastosowanie takiego odblasku. Co Ci da katalog? Będziesz miał (może) napisane, że takie odblaski stosowało 200 firm produkujących rowery. I będziesz w tym samym miejscu, co teraz.

C.

Napisano
Witam! Znalazłem ciekawy odblask w piwnicy. Wygląda na dość stary. Z tego co udało mi się wstępnie ustalić, jest to odblask rowerowy, jednak nie wiem z jakiego typu roweru on pochodzi, dlatego proszę o identyfikację. Element odblaskowy najprawdopodobniej szklany, średnica ok. 3,5cm, urwane mocowanie. Brak widocznych sygnowań, jednak mogą one spoczywać pod kilkoma warstwami farby. Pozdrawiam!
Napisano
Części typu siodła, dynama, osprzęt kierownicy czy oświetlenie nie były produkowane przez wytwórnie rowerów lecz przez wyspecjalizowane firmy i mogły być montowane w wielu modelach różnych producentów. Dotyczy to równiez Twojego odblasku soczewkowego. Można jedynie powiedzieć, że jest on dość stary, co najwyżej tużpowojenny. Pozdrawiam. Butch.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie