pako151515 Napisano 10 Styczeń 2010 Napisano 10 Styczeń 2010 Odpowiem panu tak, że może i proxima być głębsza ale nie wiem jak tam na cewce 40cm zachowuje się smętek. Moim zdaniem to głupie porównanie bo smętka pan dostanie za 500zł-600zł a proxime za 1100-1300zł. Pozdrawiam
Graudenz 18 Napisano 10 Styczeń 2010 Napisano 10 Styczeń 2010 pako151515 robiłeś testy obu wykrywaczy że tak twierdzisz? Czy po prostu sugerujesz się ceną że droższy to lepszy?
pako151515 Napisano 10 Styczeń 2010 Napisano 10 Styczeń 2010 Wiem po prostu co potrafią te wykrywacz, ale też zaznaczyłem że nie wiem jak jest z cewka 40cm w smętku. Po prostu doświadczenie w terenie i to, że Proxima na militarke jest też dobra. Szczególnie zaznaczam to, że trudne to porównanie bo zależy ile masz pieniędzy bo to praktycznie 2 inne epoki. Wprost mówiąc jeżeli chcesz powoli i dokładnie przeczesywać teren, w tym tylko sprzęt na militaria to owszem smętek i 40cm cewka. Jeżeli sprzęt i na kolor czasem a głownie militaria został bym przy Proximie. To jest tylko i wyłącznie moje zdanie po 6 latach spędzonych w lesie.
220V Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 Kolego pako,niewiele wniosłeś do tematu - założyciel tematu zadał konkretne pytanie, a Wy tu zaczynacie dywagacje o zależności ceny do głębokości.Zwykły, tani wykrywacz typu PI z duża cewką pewnie bez problemu sięgnie głębiej niż Proxima na statyku!A wracając do tematu, nie jestem pewien jaką cewkę posiada Rutus (zapewne 24cm?),i Smętek na standardowej cewce 25cm będą miały zapewne podobne zasięgi,ale HS-3 ma jeszcze większe cewki, a na nich 100% pobije zasięgowo Proximę, bo zasięg każdego wykrywacza jest mocno zależny od średnicy cewki.Na cewce 30cm z Hs-em kopanie sygnałów ze 100cm nie jest niczym nadzwyczajnym.Pozdro
nikt Napisano 12 Styczeń 2010 Napisano 12 Styczeń 2010 zasięg każdego wykrywacza jest mocno zależny od średnicy cewki."Zasięg wykrywacza PRZEDE WSZYSTKIM zależy od jego konstrukcji. Od konstrukcji elektroniki a najbardziej od jej stabilności , od konstrukcji sondy a najbardziej od jej stabilności mechanicznej i termicznej. PROximą także kopie się doły po 1 m. pozdrawiam RUTUS
ALL Napisano 12 Styczeń 2010 Napisano 12 Styczeń 2010 Witamasięg wykrywacza PRZEDE WSZYSTKIM zależy od jego konstrukcji. Od konstrukcji elektroniki a najbardziej od jej stabilności , od konstrukcji sondy a najbardziej od jej stabilności mechanicznej i termicznej." Napisał nikt.Zgadzam sie z tym w 100 %.Ale, można też przy odpowiedniej konstrukcji cewek w sondzie o średnicy np. 21 cm uzyskać zasięgi wieksze jak jeden metr w ziemi,oczywiście na fanty które w innych wykrywaczach ,wykrywane są dopiero sondą o średnicy 30 cm.Pozdrawiam ALL
lv426 Napisano 12 Styczeń 2010 Napisano 12 Styczeń 2010 Do proximy wkrótce będzie dostępna większa cewka.
sid30 Napisano 12 Styczeń 2010 Napisano 12 Styczeń 2010 ale na razie jej nie ma :)) ja chodzę na smętku z cewką 40 a mój dobry kolega na proximie i powiem ze co do głębokości wyciąganych taki samych fancików w takim samym gruncie nie ma on ze mną nawet o czym rozmawiać :)))pozdrawiam
220V Napisano 12 Styczeń 2010 Napisano 12 Styczeń 2010 Panie Rutyna,mam duży szacunek do Pana sprzętu, posiadam kilka detektorówm.in. Solarisaniestety jego zasięg co do stalowej militarki nie był dla mnie zadowalający, wiec posiadam inne typowo statyczne sprzęty do tego celu.Zapewne Proxima jest lepsza, bo ja Solarisem nie wykopałem dołka większego niż 90cm na czystym sygnale.Co nie zmienia faktu,że ma znakomite zasięgi na kolorową drobnicę.
ALL Napisano 13 Styczeń 2010 Napisano 13 Styczeń 2010 Witam.W statykach których praktycznie używa się do poszukiwań militarii ,duże sondy nie są praktyczne, a typu pająk szczególnie.Szukam takich rozwiązań dla małych sond np.15 cm czy 24 cm ,które miały by ardzo duże zasięgi.Łatwiej taką sondą jest wypunktować fanta,oraz poruszać się w gęstych zaroślach. A przy tym małe sondy są bardziej stabilne mechanicznie i termicznie.Oczywiście wymaga to ,również zastosowania odpowiedniej elektroniki.W Bartku-5 [statyk] tak właśnie jest to zrobione.http://www.youtube.com/watch?v=kYmtGGuzZMMtu jest przykład takiego rozwiązania.Pozdr.ALL.
Taktyk Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 Oczywiście z filmem, obrazem trudno się dyskutuje...;)Jednak w moim odczuciu zachwiana jest proporcja między natężeniem dźwięku a oddalaniem się targetu od sondy...PozdrawiamTaktyk
lv426 Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 Taki zasieg jak w B5 byłby chyba niezły? Proxima ma podobny?
ALL Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Witam.Taktyk. Na fimiku ton wiodący jest słyszalny bez obecności metalu przed sondą ,ustawiłem go tak po to by uwidocznić stabilność pracy wykrywacza i brak konieczności częstego używania funkcji reset .Natężenie dźwięku rośnie linijowo.Wystarczy ustawić pokrętłem Threshold Tone,na brak tonu wiodącego i wtedy przy zbilżaniu metalu do sondy, dźwięk narasta wykładniczo.Wykrywacz B-5 nie był ustawiony na maximum zasięgu, tak jak i dźwięk również nie na maxa.Pozdrawiam ALL.
mazic Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Proxima na statyku http://www.youtube.com/watch?v=VK9BzZKWGPo
lv426 Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Filmik jest przekonujący. Jak dla mnie taki zasięg jest ok.
lv426 Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 z tą nową cewką, która ma się pojawić będzie zapewne większy.
paja212121 Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Witam przez 3 lata miałem HSa od dzisiaj jestem posiadaczem proxy za pare dni powinienem miec pierwsze spostrzerzeniaPozdrawiam Paweł!!!!
Brzęczyszczykiewicz Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Jakie spostrzeżenia można mieć w zimie przy mrozie -10C ?Poznaj, pochodź, porównaj, wyciągnij wnioski. Inaczej tylko pierdoły będziesz pisał :) Pierdół-ci na tym forum dostatek.
lv426 Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Byłem zdecydowany na prox. Powstrzymał mnie post paulusa i opinie na forum thesaurus o testach powietrznych. http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=72220
paja212121 Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Do kolegi Brzęczyszczykiewicza, pisząc o spostrzerzeniach chodziło mi o wygląd,estetyke wykonania,czytelnosc menu ogulnie pierwsze wrażenie.Nie pisałem ze chce przeprowadzac testy w domu bo 100 razy juz było i uwazam to za zupełnie niepotrzebne. temat watku jest jaki jest a tak sie składa ze od wczoraj jestem posiadaczem obu wykrywek,moze byłem troszeczke podekscytowany zakupem,chciałem sie pochwalic :) Nie wiem skąd to oburzenie bo twórcą pierdół to raczej nie jestem!!! P.S. Zeby ten post nie został odebrany jako pierdoły to dodam ze pierwsze wrazenie po wstepnych oględzinach bardzo pozytywne na kolejne wnioski przyjdzie czas.Pozdrawiam Paweł
Brzęczyszczykiewicz Napisano 16 Styczeń 2010 Napisano 16 Styczeń 2010 Żadne oburzenie tylko dobra rada. Rozumiem radość z zakupu, ale tu wszyscy wiedzą jak Proxima wygląda i jakie ma menu. A jeśli nawet jeszcze nie wiedzą (co jest trudne ;) ), to mogą sięgnąć do setki już istniejących postów w których to jest szczegółowo opisane oraz pobrać instrukcję obsługi ze strony producenta.Spoko. Czekamy na interesujące informacje wiosną.
Taktyk Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 Witam,A tutaj filmik wykrywacza z trybem pseudostatycznym...Jak ja nie lubię rozstrajania się i ciągłych zerowań..;)http://www.youtube.com/watch?v=38eAeYCDmp4PozdrawiamTaktyk
sid30 Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 paja212121 już kilka dni dawno minęło !!!!!!!!!! a jaj mam ten dylemat wiec nie trzymaj mnie w niepewności tylko pisz te spostrzeżenia !!!!!!!!!!!! bo właśnie jestem na rozdrożu :(
Dankan Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 Jestem posiadaczem Proximy i jestem zadowlony z niego . moim zdaniem jest on głębszy od Smętka ;d
pawel888 Napisano 10 Luty 2010 Napisano 10 Luty 2010 A chodziłęś z Hs-3?Jakieś dowody na to że głębsza?<pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.