oleq Napisano 10 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2010 WitamChciałem was zapytać czy znacie może jakieś ludowe zwyczaje rzucania monet np. do fontanny na szczęście" , lub zucanie monet na pola w nadziei na urodzaj" ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek.Ant. Napisano 10 Styczeń 2010 Share Napisano 10 Styczeń 2010 Kiedyś jeszcze w latach 80-tych ubiegłego wieku moja babka na zakończenie żniw,zostawiała skrawek nieskoszonego pola,z zostawionego zboża robiła coś w rodzaju namiotu do którego wkładała kromkę chleba i kilka drobniaków.Zwyczaj ten miał chyba na celu zapewnienie urodzaju w następnym roku,ale przestał byc praktykowany wraz z przejęciem gospodarstwa przez stryja.Region Polski to dzisiejszy powiat Moniecki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleq Napisano 10 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2010 Krypta Klasztorna w Leżajsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 10 Styczeń 2010 Share Napisano 10 Styczeń 2010 Stojąc tyłem do fontanny rzucając do niej monetę przez ramię..ma to zapewnić że jeszcze tam wrócimy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tradytor Napisano 10 Styczeń 2010 Share Napisano 10 Styczeń 2010 oleq a co ma ta krypta wspólnego z rzucaniem monet ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleq Napisano 10 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2010 Zobacz dokładnie co leży na podłodze krypty to pojmiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rabat Napisano 10 Styczeń 2010 Share Napisano 10 Styczeń 2010 monety są, ale co ma na zapewnić rzucanie monet do krypty?? że jeszcze tam wrócimy ?? :)pozdrawiam Rabat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleq Napisano 10 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2010 rabat to mnie nie interesuje nie rozmydlajmy wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 10 Styczeń 2010 Share Napisano 10 Styczeń 2010 Jak zapomnieli włożyć monetę mającą być opłatą za prom przez Styks w usta truposzcza to może rzucają koło trumny? :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Kiedyś pod pierwszą cegłę przy budowie domu kładziono monetę. W jakim celu tego nie wiem. Może aby był to szczęśliwy dom.Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 ja często rzucam na pola. Tyle ze nie z intencją lepszego urodzaju, a dlatego ze na paru moich ostro nawożonych polach monety są w bardzo kiepskich stanach (caraki, II RP) i je poprostu wyrzucam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Nie wiem jak później, ale za komuny w wojsku był zwyczaj rzucania garściami monet na biurze przepustek gdy się wychodziło do cywila.I rzucało się nie po to żeby tu wrócić... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 ja jak budowałem swój dom, a dokładnie jak zalewałem fundamenty, to na każdym rogu zewnętrznym fundamentu wrzuciłem po monecie 5zł, a w beton w podprożu włożyłem słoik z drobnymi monetamii kartką z datą rozpoczęcia inwestycji :-) imieniem i nazwiskiem i medalikiem Matki Boskiej Częstochowskiej... tak na szczęście... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Traper - wtedy rzucało się moniaki iedakom" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Wiem o tym doskonale. Ale napisałem to dla kontekstu.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Ty wiesz,ale młodsze pokolenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 .... wiedzą więcej od nas".......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janczar Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 ja jestem młodszym pokolenie mi o tym wiedziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Ty nie jesteś młodsze, tylko najmłodsze pokolenie :) Stara fala wie o czym piszę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janczar Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 z tym sie zgadzam wiem tylko o tym z opowieści ojca i wujków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ms Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Kiedyś, w latach osiemdziesiątych to bywało, rzucaliśmy i ludowo (bo w grupie) i zwyczajowo (bo tak się przyjęło) monetami ku dołkom. Taka popularna wówczas podwórkowa forma gier i zabaw, niekiedy i hazardu, na owe czasy wzbudzająca równie duże i dużo emocji co i dzisiejsze niepełnosprawne bo jedno-kończynowo-górne bandyty automatowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleq Napisano 11 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2010 ms też pamiętam te czasy..:) Poza tym przypomniałem sobie o pewnym zwyczaju (niestety nie pamiętam szczegułów) chodziło o rzucanie monet z kopców ziemnych, które to miało (podobnie jak w przypadku fontan)przynosić szczęszcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.