Skocz do zawartości

polskia odznaka w kształcie krzyża żelaznego z trupią główką

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego odznaczenia.
Jest to odznaczenie odziedziczone po pradziadku mojej żony. Był on uczestnikiem Powstania Wielkopolskiego i uczestniczył w walkach na wschodzie. Inne odznaki, które mam po pradziadku to: medal Polska svojemu obrońcy", krzyż Ochotnikom Polskiej Armji", odznaka w kształcie tarczy Wilno 1920", krzyż Powstania Wielkopolskiego.
Dzięki za pomoc.
Napisano
Formowanie pulku rozpoczeto latem 1920 roku byla to formacja calkowicie ochotnicza.Jej zalazkiem stal sie szwadron konny policji w Lodzi.W obronie Warszawy dolaczyli do niego ochotnicy.Szlak bojowy od obrony Warszawy do poscigu za nieprzyjacielem zakonczono walkami na froncie litewskim i wcieleniem do jazdy Wojsk Litwy Srodkowej.Odznaka pamiatkowa zostala ustanowiona w 1921r jako ''pamiec sluzby,przebytych pochodow i walk''.Przez inicjatorow ustanowienia otrzymala nazwe''Odznaki Pulku Huzarow Smierci''.Nie zostala zatwierdzona przez wladze wojskowe i byla nadawana bez podstaw formalno-prawnych. Odznaka o wymiarach 40x40mm wykonana w ksztalcie krzyza kawalerskiego,rownoramiennego.W centrum umieszczono trupia czaszke ze skrzyzowanymi dwoma piszczelami(symbol Huzarow Smierci).Pomiedzy ramionami krzyza dwa skrzyzowane miecze,skierowane ostrzami ku gorze.Na dolnym ramieniu krzyza data: 23.VII.20.(data powstania dywizjonu).Odznaka emaliowana na czarno.trupia czaszka,piszczelei miecze srebrne.NA ODWROTNEJ STRONIE GRAWEROWANY NUMER NADANIA.Wykonawca odznaki byl Gustaw Sosnowski z Warszawy
Napisano
Dlaczego ta moja różni się od tej z Wikipedii?

Dziękuję wszystkim za bezinteresowną pomoc, przybliżyła mi losy pradziadka, a moim synom czyli praprawnukom pokazała powiązania naszej rodziny z historią.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie