Pader Napisano 5 Styczeń 2010 Autor Napisano 5 Styczeń 2010 Witam, nie wiem czy taki wątek już nie powstał ale postanowiłem zrobić nowy. Jestem obecnie w posiadaniu latarki Polskiej elektrodyn 1 zdjęcie ale możliwe że trafi do mnie jeszcze jedna widoczna na następnych zdjęciach. Czy ma ktoś informację o polskich latarkach w służbie wrześniowej?? Prosił bym aby się z nami podzielił. Z góry Dziękuję za jakiekolwiek info.
Gebhardt Napisano 5 Styczeń 2010 Napisano 5 Styczeń 2010 O ile pamiec nie myli, etatowo w latarki elektryczne byli wyposazeni oficerowie, zandarmi, sanitariusze i coniektorzy pionierzy/saperzy.
kowalinho Napisano 5 Styczeń 2010 Napisano 5 Styczeń 2010 Elektrodyny są cywilne. Oficerowie używali np. wielofunkcyjnych 'Granatów'.
bandolero Napisano 5 Styczeń 2010 Napisano 5 Styczeń 2010 Kiedyś w depozycie wrześniowym znalazłem szkiełko z mosiężnym gwintem od latarki- to była taka bardzo gruba szklana soczewka.
mietek Napisano 5 Styczeń 2010 Napisano 5 Styczeń 2010 Oficerowie kupowali latarki prywatnie, wiec mogly byc rozne typy, polskie i zagraniczne.
Pader Napisano 6 Styczeń 2010 Autor Napisano 6 Styczeń 2010 Bandolero, a masz tego zdjęcie?? Ja wykopałem coś podobnego ale stwierdzono że to od aparatu. Wstawiam tego foto :]
por.pil.020 Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 Elektrodyny są na tyle cywilne na ile wojskowe ;) z tego co pamietam to takze jednostki forteczne uzywały latarek.
marcin12345 Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 U mnie w Kielcach przed wojną produkowali latarki firmy granat .Zdjęcie jest w prawdopodobnie w nowej technice wojskowej wydaniu specjalnym z tamtego roku.
links76 Napisano 2 Listopad 2010 Napisano 2 Listopad 2010 Witam. Pragnę odświeżyć wątek. Zwracam się z prośbą do posiadaczy cywilnej latarki Elektrodyn". Proszę o informację jak zamocowana była żarówka w owej latarce, ponieważ brakuje mi właśnie tego elementu.
igor999 Napisano 2 Listopad 2010 Napisano 2 Listopad 2010 Do Padera. Ta ramka jest od sowieckiej busoli chyba Adrianowa czy jakoś tam. W środku masz dwie strzałki do oznaczania azymutu, a otworki na bokach są gwintowane, do śrubek od mocowania muszki i szczerbinki.Pojedyncze otworki służą do mocowania sprężynkami ebonitowego dołu busoli.
por.pil.020 Napisano 3 Listopad 2010 Napisano 3 Listopad 2010 Links76 żarówka trzymała się tak samo jak w latarkach powojennych - na takim specjalnym, gumowym okrągłym elemencie. Zresztą zależy jaką masz wersję elektrodynki :) jezeli masz taką jak na pierwszym zdjęciu, to zapewne brakuje Ci tego samego elementu co autorowi wątku - żarówkę wkręcało się właśnie w taką mała okrągła gumkę", to z kolei wciskało się w klosz (to srebrne). Często brakuje tego elementu. Natomiast w przypadku latarki elektrodyn z przesuwkami, żarówka była wkręcana bezpośrednio do klosza, który z kolei był osadzony w tylnej a nie przedniej (tej otwieranej) ściance latarki. Mam nadzieję że jest już wszystko jasne :)Pozdrawiam
links76 Napisano 4 Listopad 2010 Napisano 4 Listopad 2010 Mam latarkę tzw. cywilną. Taką jak na pierwszej fotografii. Jak miało by wyglądać to mocowanie?
por.pil.020 Napisano 4 Listopad 2010 Napisano 4 Listopad 2010 Tak samo jak w latarkach powojennych, tyle że ma nieco większą średnicę. Niestety na chwilę obecną nie dysponuję zdjęciem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.