Skocz do zawartości
  • 0

Dziwna niemiecka odznaka Proszę o POMOC w ID

czerkies

Pytanie

Napisano
Witam, znalazłem niedawno w szufladzie stołu, w babci w kuchni, taką oto odznakę. Jest bardzo podobna do niemieckiej za rany, jednak hełm wydaje się strażacki, na hełmie w godle po lewej stronie są trzy lwy, po drugiej trzy pola, w układzie wertykalnym, przy czym dwa skrajne są zakreskowane pionowymi liniami. pod hełmem widnieją cztery litery KLFV. Bardzo mnie to zaciekawiło, proszę o pomoc w ID.. Przepraszam, za słabą jakość zdjęć.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dokładnie taki tam herb widnieje, bardzo dziękuję, jestem pełen podziwu dla Państwa! Pytanie jeszcze, za co mogła być ona nadawana? Ile to może być warte (już znajomy kolekcjoner, chce mi za nią dać krzyż żelazny 1939, najniższej klasy). Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
Napisano
Witam, znalazłem niedawno w szufladzie stołu, w babci w kuchni, taką oto odznakę. Jest bardzo podobna do niemieckiej za rany, jednak hełm wydaje się strażacki, na hełmie w godle po lewej stronie są trzy lwy, po drugiej trzy pola, w układzie wertykalnym, przy czym dwa skrajne są zakreskowane pionowymi liniami. pod hełmem widnieją cztery litery KLFV. Bardzo mnie to zaciekawiło, proszę o pomoc w ID.. Przepraszam, za słabą jakość zdjęć.
Napisano

KLFV = Kärnten Landesfeuerwehrverband - po naszemu: Państwowa Straż Pożarna Karyntii.

Karyntia (Kärnten) jest krajem związkowy wchodzącym w skład Republiki Austriackiej. Opisany przez ciebie herb jest herbem Karyntii.

To jest link do strony KLFV http://www.feuerwehr-ktn.at . Mają swoje muzeum, więc myślę że jak zapytasz to powiedzą ci dokładnie co to za odznaka i z jakiego okresu pochodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie