Skocz do zawartości

Porzadny sprzet na kolor"

detekta8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam! planuje zakup porzadnego wykrywacza mam juz mniej wiecej sprecyzowane wymagania otoz konkretnie mam do wydania ponad 2 tys. Najbardziej zalezy mi na zasiegu i porzadnej dyskryminacji mocnej konstrukcji i wysokiej czulosci. Faworytem jest dla mnie tesoro tejon ale w tym przedziale cenowym mozna rozwazac jeszcze co niektore minelaby i whitesy i tu moje pytanie czy znajde cos z mocniejszym zasiegiem od tejona w jego przedziale cenowym nie zalezy mi na bajerach i tysiacu rodzajow ustawien i trybow pracy, stawiam na praktycznosc i efektywnosc sprzetu wiec prosze doradzcie, rozwiejcie watpliowsci. prosze o konkretne odpowiedzi najlepiej kogos kto pracowal na danym sprzecie, a nie ogolniki i opinie ktorych pelno w necie
Napisano
Możesz pomyśleć o x-70 lub X-705...lekki,banalnie prosta obsługa,czuły,dobra dyskryma i osiagi,wiele cewek i wbrew niektórym opiniom wytrzymały.Ja pomimo dokupienia drugiej wykrywki nadal trzymam swoją terrę-70,bo to po prostu bardzo dobry sprzęt.Pozdrawiam!
Napisano
Do tego terra ma zasilanie 4 paluszkami i bardzo długo działa na jednym komplecie,a Tejon 8...Nie ukrywam również,że nie wyobrażam sobie wykrywki bez wyświetlacza...wbrew pozorom to bardzo przydatne narzędzie,a nie jakiś bajer ,jak twierdzą niektórzy(zazwyczj ci,którzy go nigdy nie używali :) )No i ta gałkologia w Tejonie...przestarzałe rozwiązanie i bardziej narażone na uszkodzenia...
Napisano
lv426 - X705 to nowsza wersja X70. Użyj wyszukiwarki.
detekta8 - Nie ma sensu dyskusja nad tym, który sprzęt ma większy zasięg bo zaraz ktoś wyskoczy z testem na fruwające monety i znowu się zacznie ;-)
Tejon to również bardzo porządny sprzęt i na pewno będziesz zadowolony z efektów, ale nikt za Ciebie nie podejmie decyzji.
Warto zrobić sobie listę co jest Ci potrzebne w sprzęcie, czego oczekujesz i następnie zestawić z nią detektory w odpowiadającej Ci cenie.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Osobiście z tych dwóch zdecydowanie wolę Tejona, który z racji na wyższą częstotliwośc pracy jest czulszy na drobny kolor i bardziej precyzyjny.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Jest dokładnie odwrotnie - to Tejon nie ma superstrojenia:)
Jednak ze względu na ręczne strojenie do gruntu, Tejonem można sięgnąć głębiej. Z Tesoro warte rozważenia jest także Vaquero.
Nie patrz jednak na jakieś dziwne stwierdzenia typu 1cm głębiej" bo to wszystko zależy od umiejętności operatora i właściwości terenu. I Vaquero i Tejon to dobre i proste sprzęty na kolor co nie znaczy, że są lepsze od innych i vice versa;-)

Pozdrawiam

VW
Napisano
jesli chodzi o tesoro to jednak bralbym Tejona mysle ze nie pozaluje chociaz nie wiem czy mozna zakupic go z cewka typu DD zamiast standardowej bo terre przypuszczam ze mozna sobie zazyczyc z okreskona cewka
Napisano
Nie wydaje mi się, aby sonda 12x10 widescan DD miała być w Twoim przypadku czymś lepszym niż koncentryczna 9x8". Co powoduje, że zastanawiasz się nad DD?

M.
Napisano
mysle o DD bo pozostawia mniejsze martwe pole, konkretnie chodzi mi o ta z najwyzsza czestotliwoscia bodajże 18.75 KHz, z tego co tu czytalem na forum lapie najglebiej i jest kilerem na monetki i drobiazgi a na nich chce skupic sie najbardziej i dobrac do wykrywacza mozliwie najskuteczniejsza sonda do tego typu poszukiwan
Napisano
Tejon jest na kolorki jak napisał VW a ja szukam czegoś na kolorki>relikty>depozyty więc raczej wezmę suwerena. Na vikingu jest ciekawa cena na Garreta GTI 2500.
Napisano
szczerze mowiac tez zastanwiam sie nad kupnem wykrywacza w UK, wiem ze jest juz poruszony watek zakupu wykrywaczy za granica nawet niezle sie rozwinal ale zapytam tutaj czy jesli znajomy kupi mi wykrywacz na wyspach i wysle do polski to cos zaoszczedze, i czy sklepy z takim sprztem sa tam ogolno dostepne bo u nas raczej malo kto zajmuje sie sprzedarza detektorow
Napisano
detekta8 - Na pewno można zaoszczędzić na Whitesach, ale nie tylko. Tu masz spis sklepów: http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=108 i polecam zwłaszcza rozejrzenia się za używkami w sklepach i na brytyjskim Ebayu. Zakupy są bezproblemowe a wysyłka niedroga:)

Pozdrawiam

VW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie