Adam293 Napisano 30 Styczeń 2010 Autor Napisano 30 Styczeń 2010 Vis1939 zgadzam się z tobą tylko jak wytłumaczysz 90 letniej babci która pochowała tego żołnierza i przez całe swoje życie dbała o ten grób.
Lindenhof Napisano 30 Styczeń 2010 Napisano 30 Styczeń 2010 iedni chłopcy" padło z ust starszej pani... przeżyła wojnę a mimo to potrafi być teraz ponad podziałami". my nie znamy tamtych fryców, ivanów a niejednokrotnie pałamy do nich większą nienawiścią niż sami przez nich poszkodowani. a nikt chyba ich nie wybiela twierdząc że należy im się godny pochówek. godny jako człowieka a nie w imię zasług czy czynów jakich dokonał. chowając ich na cmentarzu, stawiając mu świeczkę nie nagradzasz za czyny jakich się dopuścił. oddając mu tę ostatnią posługę zachowujemy także swoje człowieczeństwo.http://www.mmszczecin.pl/blog/entry/8650/Cmentarz+Wojenny+%C5%BBo%C5%82nierzy+Niemieckich+w+Glinnej++%5BGPS%5D.htmlsą tu też polskie nazwiska, może zdrajców a może siła wcielonych. nie wiem. i nie interesuje mnie to. wiem jedynie że czynie dobrze.pozdro
cairo1 Napisano 30 Styczeń 2010 Napisano 30 Styczeń 2010 Vis, tez jestem za skromnym krzyzem ,ale cos Ci zacytuje......tam i Ci co sie bronili i Ci co sie wdarli ,po raz pierwszy wieczny i trwaly pokoj zawarli.........."Smierc rowna wszystkich.Nie nalezy poleglemu najezdzcy stawiac pomnikow i celebrowac z pompa , ale badzmy ludzmi i ten krzyz niech ma.Pozdrawiam
HUBERTUS 1656 Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 A jak się ma sprawa z odnajdywaniem Iwanów? Czy ich też zbiera jakaś fundacja?
stiven Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 Rosjanami nikt z władz Rosji się nie interesuje. Mają w nosie gdzie leżą i co się z nimi dzieje. Kiedyś w swojej naiwności zgłosiłem do ambasady niemieckiej dokładne dane rosyjskiego żołnierza i prawdopodobne miejsce śmierci i nic. Nawet dałem jego adres. Cały czas mają podejście u nas sołdatów mnogo"
stiven Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 oczywiście ambasady rosyjskiej, Sorry mój błąd, ale się zamyśliłem.
cairo1 Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 Stiven ,bardzo sie mylisz ,reaguja bardzo szybko, zglosiles rosjanina niemcom ? a co to niemcow obchodzi? tu masz link do kompetentnych ludzi ,im nie robi roznicy jakiej nacjii byl polegly.http://stoltur.com/pomorze/Pozdrawiam
stiven Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 Napisałem wyżej ,że się pomyliłem, chodziło o ambasadę rosyjską. Rosjanin jest już pochowany jak trzeba, natomiast chciałem tylko pokazać, że rosyjskie władze swoich poległych mają w nosie.
feld Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 W cale tak nie jest.Sam osobiscie zgłosiłem paru zołnierzy radzieckich.Raz był to pilot,a drugim razem obsługa działa .Reakcja ich była bardzo szybka.Moze dlatego,ze pilot i obsługa lezała w tym samym lesie?bardzo blisko siebie?nie wiem.Ale podkreslam-reakcja była bardzo szybka.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.