Skocz do zawartości

ekshumacja grobu niemieckiego żołnierza

Adam293

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Vis1939 zgadzam się z tobą tylko jak wytłumaczysz 90 letniej babci która pochowała tego żołnierza i przez całe swoje życie dbała o ten grób.
  • Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
iedni chłopcy" padło z ust starszej pani... przeżyła wojnę a mimo to potrafi być teraz ponad podziałami". my nie znamy tamtych fryców, ivanów a niejednokrotnie pałamy do nich większą nienawiścią niż sami przez nich poszkodowani. a nikt chyba ich nie wybiela twierdząc że należy im się godny pochówek. godny jako człowieka a nie w imię zasług czy czynów jakich dokonał. chowając ich na cmentarzu, stawiając mu świeczkę nie nagradzasz za czyny jakich się dopuścił. oddając mu tę ostatnią posługę zachowujemy także swoje człowieczeństwo.

http://www.mmszczecin.pl/blog/entry/8650/Cmentarz+Wojenny+%C5%BBo%C5%82nierzy+Niemieckich+w+Glinnej++%5BGPS%5D.html

są tu też polskie nazwiska, może zdrajców a może siła wcielonych. nie wiem. i nie interesuje mnie to. wiem jedynie że czynie dobrze.pozdro
Napisano
Vis, tez jestem za skromnym krzyzem ,ale cos Ci zacytuje...
...tam i Ci co sie bronili i Ci co sie wdarli ,po raz pierwszy wieczny i trwaly pokoj zawarli.........."
Smierc rowna wszystkich.Nie nalezy poleglemu najezdzcy stawiac pomnikow i celebrowac z pompa , ale badzmy ludzmi i ten krzyz niech ma.
Pozdrawiam
Napisano
Rosjanami nikt z władz Rosji się nie interesuje. Mają w nosie gdzie leżą i co się z nimi dzieje. Kiedyś w swojej naiwności zgłosiłem do ambasady niemieckiej dokładne dane rosyjskiego żołnierza i prawdopodobne miejsce śmierci i nic. Nawet dałem jego adres. Cały czas mają podejście u nas sołdatów mnogo"
Napisano
Stiven ,bardzo sie mylisz ,reaguja bardzo szybko, zglosiles rosjanina niemcom ? a co to niemcow obchodzi? tu masz link do kompetentnych ludzi ,im nie robi roznicy jakiej nacjii byl polegly.
http://stoltur.com/pomorze/
Pozdrawiam
Napisano
Napisałem wyżej ,że się pomyliłem, chodziło o ambasadę rosyjską. Rosjanin jest już pochowany jak trzeba, natomiast chciałem tylko pokazać, że rosyjskie władze swoich poległych mają w nosie.
Napisano
W cale tak nie jest.Sam osobiscie zgłosiłem paru zołnierzy radzieckich.Raz był to pilot,a drugim razem obsługa działa .Reakcja ich była bardzo szybka.Moze dlatego,ze pilot i obsługa lezała w tym samym lesie?bardzo blisko siebie?nie wiem.Ale podkreslam-reakcja była bardzo szybka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie