tomasz8k Napisano 1 Styczeń 2010 Autor Napisano 1 Styczeń 2010 Witam i pozdrawiam w Nowym Roku .Czy ktoś wie co należy zrobić ,do kogo się zwrócić w sprawie sprawdzenia czy Order Virtuti Militari był faktycznie nadany .Jak podaje wikipedia i przekazy rodzinne Order V M kl.V nadano pośmiertnie w 1945 roku przez Delegata Sił Zbrojnych i otrzymał go śp.por.Jan Borysewicz .Czy ktoś może mi pomóc w tej sprawie .Dziękuję za odzew.
szczepciu Napisano 1 Styczeń 2010 Napisano 1 Styczeń 2010 Może ta strona pomoże.http://www.stankiewicze.com/vm/vm_c.htmpozdrawiam szczepciu
pawelsamotyha Napisano 1 Styczeń 2010 Napisano 1 Styczeń 2010 Nie figuruje w zadnym wykazie odznaczonych
Robert Szczepaniak Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 http://www.feefhs.org/links/Poland/vm/vm-b2.html
tomasz8k Napisano 2 Styczeń 2010 Autor Napisano 2 Styczeń 2010 Dziękuję za pomoc,coś jest będę sprawdzał dalej .Pozdrawiam
pawelsamotyha Napisano 2 Styczeń 2010 Napisano 2 Styczeń 2010 W moich wykazach nie ma nadan z lat 1945 i pozniej
tomasz8k Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Napisano 3 Styczeń 2010 Dziękuję za pomoc ,właśnie zamówiłem książkę .Jeszcze raz podziękowania dla wszystkich .Pozdrawiam.
Kuba007 Napisano 4 Styczeń 2010 Napisano 4 Styczeń 2010 Brak ``Krysi`` w zarządzeniach NW o odznaczeniu Orderem VM.Ostatnim, który otrzymał kontyngent 30 Krzyży VM kl. V z prawem odznaczenia był gen. Okulicki.
pawelk Napisano 9 Styczeń 2010 Napisano 9 Styczeń 2010 Myślę że nigdy nie dowiemy się o VM które przyznano wewrześniu 1939,a szkoda bo większość przyznano za niebywałemęstwo.O nazwiskach i czynach wielu się nie dowiemy...Duża część z nich zginęła,VM nikt nie zarejestrował adzięki komunie ich czyny poszły w zapomnienie...
Tomaszek PSZ Napisano 15 Lipiec 2010 Napisano 15 Lipiec 2010 Witam, Napisz do Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych lub do Biura Kadr i Odznaczeń Kancelarii Prezydenta RP. W tej drugiej instytucji są w miarę kompletne listy (niestety nie wszyscy kawalerowie zostali zweryfikowani w tych listach...) kawalerów VM, łącznie z emigracyjnymi, więc duże prawdopodobieństwo, że tam będzie info.Pozdrawiam - Tomek
tomasz8k Napisano 11 Lipiec 2011 Autor Napisano 11 Lipiec 2011 Witam ,półtora roku temu założyłem ten wątek ,dla zainteresowanych jak zakończyła się ta sprawa .W zeszłym miesiącu Kapituła Orderu Wojennego VM wydała decyzję o uzupełnieniu wpisu kawalerów OW VM o nazwisko Jan Borysewicz ps ,,Krysia”. W międzyczasie wyszło parę ciekawych rzeczy np. o stopniu ,nie porucznik a kapitan a także że był odznaczony Krzyżem Walecznych w 1944roku .Jeszcze raz dzięki za pomoc i odzew .Pozdrawiam .
steell Napisano 13 Lipiec 2011 Napisano 13 Lipiec 2011 Gratuluję doprowadzenia sprawy do szczęśliwego końca
steell Napisano 13 Lipiec 2011 Napisano 13 Lipiec 2011 Trzeba by poprawić stopień wojskowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Borysewicz_%28%C5%BCo%C5%82nierz%29
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.