Szymcio-k Napisano 1 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 1 Styczeń 2010 WitamCzy ktos mógłby udzielić mi rad, szczegółowych jak wygląda procedura założenia własnego muzeum? Jakie kryteria trzeba spełnić?PozdrawiamSzymek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 1 Styczeń 2010 Share Napisano 1 Styczeń 2010 podobne tematy już były na Forumhttp://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=137146#137146http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=63723#63723-pozdro- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zancus Napisano 5 Styczeń 2010 Share Napisano 5 Styczeń 2010 napisz do mnie na priv. prześlę Ci procedurę. Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 6 Styczeń 2010 Share Napisano 6 Styczeń 2010 kol. zancus mi też byś pomógł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewald Napisano 6 Styczeń 2010 Share Napisano 6 Styczeń 2010 i mi tez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
73pp Napisano 6 Styczeń 2010 Share Napisano 6 Styczeń 2010 Witam. Ja też poproszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zancus Napisano 7 Styczeń 2010 Share Napisano 7 Styczeń 2010 żeby wysłąć wam procedurę musze mieć wasze maile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 7 Styczeń 2010 Share Napisano 7 Styczeń 2010 To i ja poproszę...legion1@op.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draco Napisano 7 Styczeń 2010 Share Napisano 7 Styczeń 2010 Całkiem przystępnie wyjaśniono to pod tym adresem:http://www.zabytek.pl/UserFiles/File/Zasoby%20wiedzy/Jak%20za%C5%82o%C5%BCy%C4%87%20muzeum.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zancus Napisano 7 Styczeń 2010 Share Napisano 7 Styczeń 2010 wybacz Draco" ale pan Rafał Golat - autor tego opracowania - napisał to w sposób raczej zniechęcający. Gdybym się najpierw z tym artykułem zapoznał, to pewnie bym nie założył mojego muzeum. Lepiej pytać praktyków niż teoretyków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draco Napisano 7 Styczeń 2010 Share Napisano 7 Styczeń 2010 Zancus. Od strony teoretycznej nie jest to najgorzej napisane. Wiem, że życie (praktyka) wygląda inaczej, ale dla osób pytających chyba właśnie o coś takiego chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zancus Napisano 7 Styczeń 2010 Share Napisano 7 Styczeń 2010 brak tam procedury, wzorów dokumentów, przepisów itd. Na stronie mojego muzeum jest wszystko co jest potrzebne do podjęcia decyzji o założeniu muzeum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 7 Styczeń 2010 Share Napisano 7 Styczeń 2010 zancus mój meil : maku_95@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krecik2002 Napisano 10 Styczeń 2010 Share Napisano 10 Styczeń 2010 Zancus: z calym szacunkiem, ale na Twojej stronie jest maksymalnie lakoniczny opis, ktory niewiele wyjasnie. A pewnie wielu ciekawi jak od strony formalnej wyglada dodawanie do inwentarza takiego muzeum eksponatow (tzn. czy trzeba miec udokumentowane ich pochodzenie), a takze jak wyglada w praktyce np. legalizowanie egzemplarzy broni jako eksponatow. Podejrzewam, ze niejeden juz myslal o zalozeniu prywatnego muzeum wlasnie jako o pewnej formie legalizacji wlasnej kolekcji, a to chyba nie jest tak latwo...? Ciekawa jest tez poruszona w tym pdf-ie powyzej kwestia koniecznosci udostepniania kolekcji takiego muzeum. Moze korzystajac ze swojego doswiadczenia napisalbys pare slow na ten temat zamiast rozsylac informacje kazdemu z osobna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amantzss Napisano 10 Styczeń 2010 Share Napisano 10 Styczeń 2010 gdzie mozna zobaczyc ta stonke zancusa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zancus Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 A proszę uprzejmie. Ale zacząć trzeba od zapoznania się z dokumentami, które przesyłam. Od razu skazuję na niepowodzenie osobniki, którym wydaje się, że prowadzenie jakiegokolwiek własnego biznesu (o muzeum w przenośni), to sprawa jest lżejsza od snu. 1. Czytamy i uczymy się na pamięć przepisów, które przesyłam (jest w nich wszystko opisane).2. Czytamy ze zrozumieniem procedurę.3. Wykonujemy czynności z procedury.4. Zapominamy, że zakładamy muzeum i już mamy broń - do ośmiu lat za posiadanie bez zezwolenia.5. Przechodzimy procedurę ministerialną.6. Zakładamy księgę inwentarzową i opracowujemy wszystkie potrzebne regulacje: np. instrukcje p.po.z, bhp, regulamin organizacyjny (nie mylić z regulaminem muzeum), zasady bezpieczeńswa i transportu itd.7. Pozyskujemy eksponaty. Niczego nie legalizujemy i nikomu się nie tłumaczymy skąd mamy.Na każdym etapie zadajemy pytanie mnie lub innemu założycielowi prywatnemu.Ot i wsio.Pamiętajcie: zaczynamy od nauczenia się przepisów !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 zancus, możesz podać adres strony Twojego muzeum?dziękipozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krecik2002 Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 7. Pozyskujemy eksponaty. Niczego nie legalizujemy i nikomu się nie tłumaczymy skąd mamy."Troche to niejednoznaczne - pozyskujemy droga kupna/wymiany od innych muzeow czy osob posiadajacyh je legalnie? Czy po prostu mozna sobie, ot tak, dopisywac do inwentarza sztuke broni znaleziona wczoraj na strychu u dziadka"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zancus Napisano 12 Styczeń 2010 Share Napisano 12 Styczeń 2010 Krecik@Co jest niezrozumiałe? Pozyskujemy w dowolny sposób (oczywiście nie kradniemy), kupuję, wymieniam, dostaję w darowiźnie, znajduję na strychu. Obojętne. Nie mam obowiązku tłumaczyć się skąd to mam. Mam i koniec.fanatyk@Poszukaj w necie nazwę muzeum starą Kobyłczańskie Muzeum Oręża i Techniki Użytkowej lub nową Muzeum Oręża i Techniki Użytkowej. Strona jest od nazwiska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1974 Napisano 1 Wrzesień 2015 Share Napisano 1 Wrzesień 2015 Na początek witam serdecznie wszystkich :) Kolego zancus, czy możesz mi podesłać dokumenty potrzebne do rejestracji muzeum ? pozdrawiam ( ps. niestety dla nowych zostało zablokowane priv...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.