Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet?

LeXy_ey

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zrób fotkę wszystkich zachowanych bić, które znajdują się na bagnetach- coś tam pewnie wydedukujemy ...
:-)
W niemieckich ważne są te oznaczenia z głowni i jelca, w rosyjskim jeden niewielki znaczek ...
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
bicia nie sa na tyle wyrazne, widac je tylko i wylacznie pod swiatlo na pierwszym z bagnetów mauserowskich widnieje sygnatura:
5a71
d

a z drugiej strony mniemam iz jest do data produkcji:
43 01 ? i chyba wygląda mi to na 5,,6 lub8

na drugim mauserowskim.
7 2 0 i u góry tak jak zapisujemy w matematyce potęge, 75
z drugiej strony 44 f76 lub 8

na mosinie 65 i u dogóry nogami jak podkowa

dziekiuje ślicznie za udzielona pomoc:)
Napisano
czyli ku sprostowaniu
mauser 1

5a71
d

43 01 5,6 lub 8

mauser 2

7 2 0 w potędze 75 lub 73
44 f 25 lub 26

mosin 65 U dogory nogami

mam takie zastrzezenia bo niektore cyfry sa dosc niewyrazne i zalezy jak spojre przez lupe pod roznym kontem, siedzimy z rodzina i kazdy sie zastanawia i widzi co innego mam nadzieje ze na tej podstaie bedziemy w stanie cos ustalic
Napisano
Prawdę mówiąc niemieckie drugowojenne fanty brzydzą mnie, ale cóż- słowo się rzekło .....

Znam kody dwóch producentów, które zaczynają się na literki fz..."
fze" - Waffenfabrik Hoeller, Solingen (1941-43)
oraz fzs" - Waffenfabrik Heinrich Krieghoff, Suhl.
Czy bicia z Twojego bagnetu da się podciągnąć pod jedno z tych oznaczeń ?

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
dodam ze te dwa bagnety mauserowskie to na 90 procent wz 84/98 z bakelitowymi okladzinami, jeden na 90 procent, znalezione na strychu- wał pomorski.
jeden z nich prawdopodobnie bral udzial w walkach na okładzinie wyryte inicjaly i serce, zas w miejscu, ktore podtrzymywalo lufe wyrazne rysu uzytkowania, drugi nie posiada zadnych cech bojowych.
Napisano
Masz chyba dowód na to, że katalogowe opracowania nie są doskonałe i trzeba je poprawić przynajmniej o ten jeden rok.
:-)
Zerknij na ten drugi bagnecik- niemieckie kodowe oznaczenia składają się przeażnie z trzech literek, a wcześniejsze z literki S" ukośnika /" i numeru .....
Jak oznaczony jest ten Twój drugi bagneck ?
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Yankess zakładaj proszę na przyszłość odrębne tematy, kiedy treść nie dotyczy tego samego przedmiotu.
Nie mieszajmy Niemiec IIWŚ z XIX-wieczną Austrią.

pozdrawiam.
Napisano
mozliwe ze ten drugi to to...
clc Richard Abr. Herder, Solingen 41-44
bo druga na pewno jest pionowa czyli by bylo l bo pierwsza wydaje mi sie ze jest to G lub C ale w katalogach intternetowych nie znalazlem zadnej fabryki ktora by dawala oznaczenie G na poczatku sa tylko C a jedynaktora ma l jako drugie jest wlasnie ta CLC bo trzecia litera jest zbyt znieksztalcona
Napisano
Sporo zależy od tego, na jakim bagnecie wybite są te oznaczenia. Czarno widzę przypisanie drugowojennego bagnetu konkretnej jednostce. W radzieckich, niemieckich i polskich bagnetach wybijany był głównie numer fabryczny. Starsze regimentowe oznaczenia niemieckie i austro-węgierskie są bardziej pomocne w identyfikacji formacji i miejsca jej stacjonowania...

Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie