Skocz do zawartości

Zlot w Usa , niemieckie działo?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w tym roku bedąc w Usa wybrałem sie na zlot Eisenhower Wolr War 2 Weekend. Oczywiście więkośc grup otrzwarzała wojska amerykanskie, chyba z 12 grup, 2 grupy wojska niemiecie , 2 brytyjskie , 1 radzieckie,i jedna polskie PSZ ( byli to amerykanskie polskiego pochodzenia). Jak zmiejsze zdjecia wrzuce na galerie. Mam pytanie bo sam odtwarzam amerykanów - po stronie niemieckiej bylo wystawione takie działo , czy posiadali oni takie na swoim wyposażeniu ? nigdy nie widziałem na zdjeciach ? może to fantazja?

Sizemore! Jeśli odtwarzasz grupę amerykańską z IIWŚ to powinieneś wiedzieć co to jest! To jedna z najpopularniejszych iepopularnych" broni niemieckich.

Z Wikipedii: 8,8 cm Raketenwerfer 43 – niemieckie przeciwpancerne działo bezodrzutowe z okresu II wojny światowej, popularnie znane jako Püppchen (laleczka"). Wystrzeliwane pociski zawierały ładunki kumulacyjne.

Dodam, ze puppchen mogło być także wyposażone w płozy na śnieg, a kółka można było odkręcić, stawiając laleczkę tylko na lawecie. Amerykanie dość powszechnie zdobywali laleczkę pod koniec wojny. W sprzedaży jest także model niemieckiego (a zdobytego na Polakach) TKS-a ciągnącego laleczkę". Modeli tego działka jest zresztą bardzo wiele...

Wydaje mi się jednak, że Pupchen zrobiony przez Amerykanów nie trzyma wymiarów. Koła poza tym są inne niż w oryginale. Więc w tym wypadku chyba grupa reko się nie postarała.

Dwa kliknięcia w necie i masz setki stron o laleczce. Zachęcam!

• 2 weeks later...
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie