1szybki Napisano 16 Grudzień 2009 Autor Napisano 16 Grudzień 2009 mam pytanie czy typową ramą pi o wymiarach 1m x 1.5mznajdę rurę wodociągową 2-3 calową zakopaną na głębokości 1,2metraczy koledzy szukali wodociągów , zaworów na tych głębokościach o odpowiedzi proszę praktyków , nie teoretyków
woytas Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 kolega szukal kabla energetyczneko - wlasnie na glebokosci okolo 1 metra - przy pomocy minelab explorer i znalazl. Kabelek dosyc gruby - okolo 5 cm srednicy.
1szybki Napisano 16 Grudzień 2009 Autor Napisano 16 Grudzień 2009 bardziej chodzi mi o wodociąg przy szukaniu kabli podejżewam że w czystym "terenie bardziej pomaga pole elektryczne wytważane przez przewodnikczy ten poszukiwany kabel był pod napięciem?w jakim trybie działał ten minelab
woytas Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Kabel byl pod napieciem - kolega zajmowal sie robieniem odwiertow w ziemi i zalezalo by w niego nie trafic.Niestety ustawien nie znam i nie dowiem sie bo kontakt sie urwal :(
explosivelabs Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Brat pożyczał odemnie Proximę bo szukali rury w wodociągach znalazł na statyku 1.20 pod ziemią 2 calową.
muchomor Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Nieprawdopodobne,Proximą w trybie statycznym znalazł rurę wodociągową o średnicy ok.5 cm,jak to możliwe?.
madmax78 Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Właśnie jutro będę testował ramę 120/120 cm .Sprawdzę na podobnej rurce i napiszę.
explosivelabs Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Mi też zdawało sie to nieprawdopodobne. Wiedzieli tak mniej więcej że będzie gdzieś w pasie szerokości 3 m. Teren czyściutki i trafili za pierwszym razem.
Hebda Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 jakiś czas temu,w pewnym wrocławskim klubie łączności też szukali rury od klopa,nie mieli planów bo domek poniemiecki więc okopywali go dookoła,dodam że nachlani w 3 du.y, rury nie znaleźli bo trafili na szkopa,patolog i smerfy zabrali kości,hełm został,do tej pory leży w klubie,przyczyna-odłamek w łeb,wielkości może 20groszówki,ale tam ludziska widać przyzwyczajeni do kości,świrów,kieeedyś o 3w nocy 2ch weszło w skórzanych płaszczach,niemieckich hałerach,z ppsz i mośkiem do nocnego,to sprzedawczyni nic,totalnia olewk,wydała towar(patrony o nazwie śląskie mocne),resztę i życzyła miłej nocy:)stare dzieje:)
pawel888 Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Kopiąc na pozycjach radzieckich niedaleko torów natrafiłem na kabel średnicy ok 5cm,''smętkiem''na głębokości tez coś ponad metr.POZDRO
dzieci3 Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Na swojej działce leśnej też sprawdzałem Proximą czy sięgnie rurę nie rurkę wodociągową którą kładliśmy 9 lat wcześniej.Niestety nawet w wersji statycznej było cicho.Wodociąg jest zakopany tak jak w książce pisze koło 1m głębokości.Pzdr.
Saurus Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Witam... Troche praktyki? ok Jakiś czas temu chyba z miesiąc temu szukałem większych obiektów i natrafiłem na starą rure odpływową, przyznam żę na głęgokości do metra... jakieś 80-95cm, rurka do 10cm. Szukałem rama głębokościową garretta i przyznam żesygnał był bardzo silny więc na 1,5m śmiało byłaby do zlokalizowania, przy czym teren mam silnie zmineralizowany. Pozdro
madmax78 Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Jeżeli chodzi o firmę GARRETT , to nie produkują wykrywaczy ramowych , tylko TWO-BOX. To całkiem inna konstrukcja, inna zasada działania.Rama to raczej typ ''PI'', a TWO -BOX to dwie cewki, z których jedna to nadajnik a druga odbiornik.
madmax78 Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Miałem dzisiaj testować ramę, ale pogoda była wredna i odpuściłem.Spróbuje jutro.
1szybki Napisano 28 Grudzień 2009 Autor Napisano 28 Grudzień 2009 stwierdzam co następujetwierdzenia jakoby Brat pożyczał odemnie Proximę bo szukali rury w wodociągach znalazł na statyku 1.20 pod ziemią 2 calową."to niestety lipazasięg graniczny dla rury 2calowej, zakopanej czy nie to 70 cmtestom poddane były następujące wykrywacze smętek z największą cewkąwhites xltgarrett gti i wspomniana proximaw czym sie dało tryb statyczny podkręcony na maxanie piszę który wypadł najlepiej bo nie wypada szukam kogoś z Wa-wy z ramą zrobioną nawet na jablu do testów
madmax78 Napisano 29 Grudzień 2009 Napisano 29 Grudzień 2009 Witam.Test ramy przeprowadziłem dopiero dzisiaj, ze względu na niesprzyjającą pogodę.Zaznaczam, że testy były przeprowadzone w warunkach bardzo niesprzyjających, tzn.temperatura ujemna (co ma wpływ na działanie elektroniki )i z konieczności robiłem to sam, więc wyniki moga być niewiarygodne.W związku z tym wyniki pomiarów zaniżam. Rama 120/120 cm- zasięg graniczny ok 280-300 cm (wykrywanie blachy stalowej 150/150 cm ) Rurę o długości ok 150cm i średnicy 34mm, rama mojej konstrukcji wykrywała z odległości ok 135 cm.Myślę, że w bardziej sprzyjających okolicznościach, oraz większej średnicy rury, zasięg byłby większy o ok 20-25 cm, ale nie gwarantuję.
1szybki Napisano 30 Grudzień 2009 Autor Napisano 30 Grudzień 2009 wykrywką czy ramą PI ?tereny budowy bywają mocno zaśmiecone
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.