Skocz do zawartości

szukanie wodociągu

1szybki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam pytanie
czy typową ramą pi o wymiarach 1m x 1.5m
znajdę rurę wodociągową 2-3 calową zakopaną na głębokości 1,2metra
czy koledzy szukali wodociągów , zaworów na tych głębokościach
o odpowiedzi proszę praktyków , nie teoretyków
Napisano
kolega szukal kabla energetyczneko - wlasnie na glebokosci okolo 1 metra - przy pomocy minelab explorer i znalazl. Kabelek dosyc gruby - okolo 5 cm srednicy.
Napisano
bardziej chodzi mi o wodociąg
przy szukaniu kabli podejżewam że w czystym "terenie bardziej pomaga pole elektryczne wytważane przez przewodnik
czy ten poszukiwany kabel był pod napięciem?
w jakim trybie działał ten minelab
Napisano
Kabel byl pod napieciem - kolega zajmowal sie robieniem odwiertow w ziemi i zalezalo by w niego nie trafic.
Niestety ustawien nie znam i nie dowiem sie bo kontakt sie urwal :(
Napisano
jakiś czas temu,w pewnym wrocławskim klubie łączności też szukali rury od klopa,nie mieli planów bo domek poniemiecki więc okopywali go dookoła,dodam że nachlani w 3 du.y, rury nie znaleźli bo trafili na szkopa,patolog i smerfy zabrali kości,hełm został,do tej pory leży w klubie,przyczyna-odłamek w łeb,wielkości może 20groszówki,
ale tam ludziska widać przyzwyczajeni do kości,świrów,
kieeedyś o 3w nocy 2ch weszło w skórzanych płaszczach,niemieckich hałerach,z ppsz i mośkiem do nocnego,to sprzedawczyni nic,totalnia olewk,wydała towar(patrony o nazwie śląskie mocne),resztę i życzyła miłej nocy:)
stare dzieje:)
Napisano
Na swojej działce leśnej też sprawdzałem Proximą czy sięgnie rurę nie rurkę wodociągową którą kładliśmy 9 lat wcześniej.Niestety nawet w wersji statycznej było cicho.
Wodociąg jest zakopany tak jak w książce pisze koło 1m głębokości.
Pzdr.
Napisano
Witam...
Troche praktyki? ok
Jakiś czas temu chyba z miesiąc temu szukałem większych obiektów i natrafiłem na starą rure odpływową, przyznam żę na głęgokości do metra... jakieś 80-95cm, rurka do 10cm. Szukałem rama głębokościową garretta i przyznam żesygnał był bardzo silny więc na 1,5m śmiało byłaby do zlokalizowania, przy czym teren mam silnie zmineralizowany. Pozdro
Napisano
Jeżeli chodzi o firmę GARRETT , to nie produkują wykrywaczy ramowych , tylko TWO-BOX. To całkiem inna konstrukcja, inna zasada działania.Rama to raczej typ ''PI'', a TWO -BOX to dwie cewki, z których jedna to nadajnik a druga odbiornik.
  • 2 weeks later...
Napisano
stwierdzam co następuje

twierdzenia jakoby

Brat pożyczał odemnie Proximę bo szukali rury w wodociągach znalazł na statyku 1.20 pod ziemią 2 calową."

to niestety lipa
zasięg graniczny dla rury 2calowej, zakopanej czy nie to 70 cm
testom poddane były następujące wykrywacze
smętek z największą cewką
whites xlt
garrett gti
i wspomniana proxima

w czym sie dało tryb statyczny podkręcony na maxa

nie piszę który wypadł najlepiej bo nie wypada

szukam kogoś z Wa-wy z ramą zrobioną nawet na jablu do testów
Napisano
Witam.Test ramy przeprowadziłem dopiero dzisiaj, ze względu na niesprzyjającą pogodę.Zaznaczam, że testy były przeprowadzone w warunkach bardzo niesprzyjających, tzn.temperatura ujemna (co ma wpływ na działanie elektroniki )
i z konieczności robiłem to sam, więc wyniki moga być niewiarygodne.W związku z tym wyniki pomiarów zaniżam.
Rama 120/120 cm- zasięg graniczny ok 280-300 cm (wykrywanie blachy stalowej 150/150 cm )
Rurę o długości ok 150cm i średnicy 34mm, rama mojej konstrukcji wykrywała z odległości ok 135 cm.
Myślę, że w bardziej sprzyjających okolicznościach, oraz większej średnicy rury, zasięg byłby większy o ok 20-25 cm, ale nie gwarantuję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie