Skocz do zawartości

Daszki w tył!

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe – nawet oficer ma tak założoną czapkę…
Brak naramienników oczywiście o niczym nie przesądza, ale może być poszlaką, że ta grupka była już jeńcami, a odwrotne założenie czapek to próba stłamszenia ducha germańskiego militaryzmu narzucona przez zwycięzców :)

Pozdro
Hindus

Przyjrzyjcie się uważnie zdjęciu Sanitatera – ja jestem przekonany, że żołnierze AC bawili się z nimi m.in. w ceremonię wręczania odznaczeń", które wcześniej już im odebrali – oficer w środku ma KŻ I klasy zapięty przez dziurkę od guzika kieszeni – z resztą w klapę drugiej kieszeni ma wpiętą w ten sposób odznakę za rany (zdjęcie Steinera).
Żołnierz po prawej stronie tego oficera ma co najmniej dwie odznaki za rany wpięte w bluzę, a pod nimi jeszcze baretkę któregoś z odznaczeń - taki układ odznaczeń nie był przewidziany regulaminem armii niemieckiej, więc to by świadczyło o tym, że ktoś inny tym Niemcom te odznaczenia „ponadawał”…

Pozdro
Hindus

Krój bluz żołnierzy wojsk pancernych ze zdjęć Steinera i Sanitatera jednoznacznie świadczy, że oni BYLI z Waffen-SS, a nie Wehrmachtu, a wtedy (po za ewentualnością, że przynależeli do 3. DP „Totenkopf”) na kołnierzach nie mieli by żadnych insygniów z czaszkami…Ponieważ nie mają adlerów naramiennych ja uważam, że „ogolili” ich żołnierze AC.

Wiecie może z jakiej jednostki byli Ci żołnierze i z jakiego okresu są te zdjęcia (bluza M44 u oficera świadczy, że zostały one wykonane na pewno po listopadzie 1944)?

Pozdrawiam
Hindus

Moze troche nieprecyzyjnie napisałem Na pierwszym zdjęciu wyraznie widać runy u jednego wiec nawet nie poddaje w wątpliwosć kim sa ci panowie -a o pruciu czaszek przez pancerniakow Wehrmachtu napisałem wlasnie w kontekscie wyzej wymienione 3 DP SS słyszałem też o pruciu mewek z kolnierzy przez zołniezy Luftwaffe (które o dziwo dla żołnieży AC przypominały runy SS)- A powracając do zdjęć Moze częsć z nich sama odpruła runy z kolnierzy i adlery z wiadomych powodów? mogli tez byc zebrani jako jeńcy z kilku rozbitych jednostek

• 2 weeks later...
Daszki w tył to typowe ułożenie czapki dla pancerniaków i np marynarzy.Jeżeli ktoś w walce korzysta z jakichkolwiek przyrządów optycznych typu wizjer czy peryskop to daszek po prostu przeszkadza.Dla mnie widoczni za zdjęciu żołnierze to załoga transportera opancerzonego.Pancerniacy i desant.Dziwi trochę bo nie mają ani hełmów ani hełmofonów.Być może ich nie mieli lub nie zakładali we wnętrzu pojazdu.Zwłaszcza że zdjęcie jest z lata 1944 roku.Ale to tylko taka moja teoria.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie