jaras85 Napisano 13 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2009 Witam kolegów mam pytanie jak czyscicie miedziane monety???moczyłem w oliwie z oliwek ale efekt marny,moze morzna kupic jakis srodek? ma ktos jakies pomysły? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 13 Grudzień 2009 Share Napisano 13 Grudzień 2009 W zbiorze pouczających wątków..." wyżej masz taki fajny link:http://www.zbieraniemonet.za.pl/czyszczenie%20miedzianych.php#200Zdrów.! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 14 Grudzień 2009 Share Napisano 14 Grudzień 2009 Nie ma uniwersalnej metody, wszystko zależy od stanu monety i rodzaju korozji. Przeglądaj fora, internet, pytaj (ale mniej ogólnie), sam eksperymentuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 16 Grudzień 2009 Share Napisano 16 Grudzień 2009 zaciekawiła mnie ta woda utleniona musze przetestować na jakichś szrocikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 16 Grudzień 2009 Share Napisano 16 Grudzień 2009 Woda nieraz daje rade nieraz nie. Do monet oblepionych mocno ziemią jest super. Tylko mocz je pojedynczo a nie razem bo jak, któraś ma zielone wykwity to potem wszystkie monetki będziesz miał pokryte takim zielonym lekkim nalotem, który trudno schodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 17 Grudzień 2009 Share Napisano 17 Grudzień 2009 dzieki kolego Lew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 17 Grudzień 2009 Share Napisano 17 Grudzień 2009 A co jeśli ziemia wprost ,,przymarzła'' do takiej monetki? Trafiłem stasia zimą i po prostu jest obklejona cieniutkim nalotem ziemi, nic kompletnie nie daje rady, ani szorowanie, ani moczenie kompletnie nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras85 Napisano 17 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2009 moczyłem w tej wodzie utlenionej i powiem ze monetki troche lepiej wyglądają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 postanowiłem sie pobawić z woda utleniona robię Foty wiec jak skocze to zapodam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DRVAL Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Ja mocze w kwasie z ogorkow kiszonych to dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 20 Grudzień 2009 Share Napisano 20 Grudzień 2009 Pare takich monet mam z gliniastej ziemi twarda skorupa się zrobiła, na niektóre nie ma rady. Czasami pomaga moczenie w oliwie z oliwek na przemian z acetonem, jednak to zaley duzo od stanu monety i gleby, często efekt podobny jak po wodzie utlenionej. Jak juz nawet to nie da rady pogotuj chwilke w oleju spożywczym (uwaga najlepiej nie w domu smród jest olej się przypala matki i żony moga scigać za to;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 17 Styczeń 2010 Share Napisano 17 Styczeń 2010 Taaa... Zima, dużo czasu, człowiek się nudzi. Pomyślałem-wypróbuje czyszczenie monet metodą gotowania w oleju. Stary emaliowany kubek, kilka miedzianych szrocików na początek i lecę z tym koksem. Po kilku minutach sporo dymu, więc przerywam eksperyment i oceniam efekty... Nie bardzo byłem zadowolony więc pomyslałem , że powtórzę gotowanko tylko trochę dlużej. Gotuje, gotuje, dymi się, dymi... Nagle monetki w kubeczku stają w płomieniach i mam już znicz olimpijski na kuchence. Znicz to znicz nic takiego. Wstawiłem do zlewu pod kran i pomyślałem, że zaraz to zgaszę... Wiecie co się stało jak woda z kranu dostała się do palącego się oleju? Woda zadziałała jak benzyna... Dosłownie! Następnie eksplozja ognia na całą kuchnie, kupa dymu i cisza... Wiecie co, tej metody nie polecam, no chyba, że komuś włosy za szybko rosną i nie lubi zbyt często chodzić do fryzjera :-)Pozdrawiamtottek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 17 Styczeń 2010 Share Napisano 17 Styczeń 2010 Zamiast oleju lepiej użyć oliwy z oliwek. Trudniej ją zapalić. Jak zacznie się kopcić dość mocno to lepiej wyłączyć gaz. Jeśli już się zapali to wystarczy przykryć garnek pokrywką i wyłączyć gaz.Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kebmor Napisano 17 Styczeń 2010 Share Napisano 17 Styczeń 2010 tottek -jak czytałem twój opis eksperymentu to się popłakałem ze śmiechu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 17 Styczeń 2010 Share Napisano 17 Styczeń 2010 Najlepszy moment to gaszenie płonącego oleju wodą :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 18 Styczeń 2010 Share Napisano 18 Styczeń 2010 ...Najleprzy moment to wyraz twarzy mojej żony - bezcenne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 18 Styczeń 2010 Share Napisano 18 Styczeń 2010 hahhahah tez sie uśmiałem jak cholera :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras85 Napisano 18 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2010 dobrze że nie próbowałem tej metody:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulriś_von_der_śmigło Napisano 18 Styczeń 2010 Share Napisano 18 Styczeń 2010 ottek -jak czytałem twój opis eksperymentu to się popłakałem ze śmiechu"hehe ja to samo. Fajne opowiadanie! Kolego tottek - ale jak monety po tym eksperymencie?? Doczyściły się? Bo jeśli okazały się czyściutkie, to może jednak warto zaryzykować utratę kuchni ... hehe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 18 Styczeń 2010 Share Napisano 18 Styczeń 2010 Witam!Gruby nawarstwiony nalot pod wpływem temperatury faktycznie zchodzi, ale razem z nim patyna. Poza tym monety ciemnieją i wyglądają nie naturalnie. Z doświadczenia wiem, że nic na siłę. Czasem lepiej zostawić oblepioną monetę niż stracić ją bezpowrotnie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 22 Styczeń 2010 Share Napisano 22 Styczeń 2010 Kiedyś testowałem tą metodę z grzanym olejem. Chciałem sprawdzić czy taka kąpiel usunie osady ziemne na miedziakach, które nie chciały zejść po moczeniu w oliwce dłuższy okres czasu. Wyglądało to podobnie jak u kolegi powyżej, z drobnymi zmianami, moneta nie leżała na dnie garnuszka, ale była zawieszona kilka cm ponad dnem, w bandażu. Po krótkiej kąpieli monetę wyciągnąłem i przetarłem gazą, ku mojemu zdziwieniu osad zniknął, a moneta nie straciła naturalnej patyny. Ten test przeprowadziłem na 1 fenigówce z lat 40 XIX wieku. Później wziąłem innego moniaka i przeprowadziłem taką samą operację, moneta podobnie jak ta poprzednia, oblepiona była grubym osadem. W tym przypadku kolor monety zmienił się na brunatny, okropnie to wyglądało. Wnioski są takie, że nie każda moneta nadaje się do takiej kąpieli i cała operacja niesie ze sobą pewne ryzyko, całkowicie zgadzam z kolegą tottek, że nic na siłę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 22 Styczeń 2010 Share Napisano 22 Styczeń 2010 Przy okazji znalazłem fotkę tego fenysia po oczyszczeniu, uwierzcie, że ciężko go było odczytać, po całej operacji był całkowicie czytelny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.