Skocz do zawartości

Mogiła...

tomala_kikol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Drazac dalej teoretyczne aspekty naruszania mogil czy miejsc pochowku. Archeologowie czynia to z zapalem. Jaka jest wiec roznica miedzy mumia, naczyniem z prochami a 60 letnim grobem? Tylko wiek wszystko usprawiedliwia?
Napisano
No ,panowie.Kiedyś chciałem skrócić sobie drogę do domu i poszedłem przez cmentarz.Jest tam takie miejsce gdzie zostały po wojnie wrzucone trupy niemieckich żołnierzy.Przechodziłem sobie obok tego miejsca i aż mnie zatkało.Jeden dół miał chyba metr głębokości drugi nie mniej (no i jeszcze jakieś trzy małe były).Zaczynam więc wątpić czy na pewno teraz tam ci Niemcy leżą... To po prostu barbarzyństwo!Zresztą...kopali oni pomiędzy dość często odwiedzaną kwaterą a Aleją Żołnierską-NAJBARDZIEJ uczęszczane miejsce.Ależ ci ludzie są bezczelni.........
Napisano
Wy dalej o tej mogile???

moim skromnym zdaniem nie ma co deliberować na ten temat i na siłę szukać usprawiedliwienia. Trzeba z tym walczyć, uświadamiać młode pokolenia poszukiwaczy, uczulać na takie sprawy... Jest to trudne zadanie ale możliwe do realizacji.

grób jest zawsze grobem, miejscem uświęconym przelaną krwią za sprawę, za wolność czy za wiarę... i nie ważne że to był/jest grób niemca, rosjanina, chińczyka czy araba... uszanujmy takie miejsca..."
Napisano
Panowie chyba trochę przesadzacie. Taka sytuacja jest dla mnie płytka" i szukanie w dole poekshumacyjnym jest niesmaczne ale żeby od razu wrzucać ich do grona hien cmentarnych co rozkopują mogiły to chyba gruba nadinterpretacja. Co innego jak wiedzieli o pochowanym WHowcu i z premedytacją chcieli rozkopać miejsce spoczynku.
Nie raz podnosiłem alarm na różnych forach w sprawie rozkopanych nekropolii ale jak kogoś interesują takie fanty po zebranym żołnierzu-jego sprawa.
Pozdrawiam.
H.
Napisano
A ja powiem krótko : Jeśli zobaczę w okolicach Grudziądza, Torunia, Bydgoszczy, na lini Osy i Drwecy i gdziekolwiek hiene cmentarna albo tego, który zostawił niezakopany dól w lesie lub będę znał delikwenta, co takie coś popełnił, to z czystym sumieniem zawiadamiam od razu POLICJE lub służbe leśna. Nie puszczam słów na wiatr, więc OSTRZEGAM (!!!), gdy tylko zobacze... Szczegolnie tyczy się to niektórych tzw. poszukiwaczy " z Grudziądza... O S T R Z E G A M (!). Amen.
Napisano
Sprawa bezczeszczenia miejsc pochówku dotyczy nie tylko pojedynczych (jak chcę wierzyć) poszukiwaczy" jest zagadnieniem szerszym. W połowie ubiegłego roku w okolicy Rypina pewien właściciel działki rekreacyjnej zniszczył oznaczony tablicą kurhan pochodzący z 1914 r.
Na tablicy była informacja że w tym miejscu spoczywa 36 nieznanych żołnierzy rosyjskich oraz 5 niemieckich wymienionych z nazwiska.
Polegli oni w jednej z potyczek mających miejsce na początku I w.św.
a następnie przez 95 lat leżeli we wspólnej mogile gdzie połączyła ich śmierć.
Napisano
Re pletwal:
Archeologiem nie jestem, ba, kopie tylko za skarbami natury.
Tym niemniej dwa tygodnie temu z przyjemnoscia poogladalem sobie miejsce wykopkow gdzie archeo szukaja sladow pobytu indian, bo w weekendy akurat nikogo tam nie ma. Mam pare fotek...

Co do tematu- archeo rozkopuja groby antyczne" w swiatlych celach, ale jednak sa coraz czesciej zmuszani do zwrotu szczatkow ich potomkom. Czyli jednak nie do konca postepuja poprawnie.
Napisano
Sprawa zniszczenia tego grobowca trafiła bardzo szybko do prokuratury a obecnie toczy się w sądzie, myślę że sprawca tego wandalizmu nie powinien liczyć na pobłażliwość. Obserwując poczynania mieszkańców regionu kujawskiego aż strach pomyśleć co następnego ktoś stąd odstawi.(Sprawcy kradzieży napisu z Auschwitz też byli z tego regionu)
Napisano
kuczman to jak możesz to daj te foty
moze w towarzyskim

a co do archeo to moze masz racje nie do końca postępuja legalnie ale sam przyznaj rozkopywanie mogił przez przypadkowych kopaczy kturymi poniekąt większość z nas jest niejest w pożądku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie