Skocz do zawartości
  • 0

Naboje,łódki karabinu ppanc Boys

Sylwester45

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
szkoda ich do dołka... też bym tak zrobił jak hebda... jak by nie było to ciekawostka... ja też na złomie nie dawno trafiłem z angielskiego ammo ppanc40mm :-) trochę skorodowany ale jak się odczyści to na półeczce będzie się ładnie prezentowal :-))
Napisano
trochę szkoda by mi było jeśli pociski były bez mat zapalających a tylko z rdzeniem stalowym,to do domciu...wiertarka..otworek tu i tam,zawartość łuski wywalić i wydmuszki oczyścić i na półkę..
Napisano
Witam
Rzeczywiście dziwna sprawa z tymi łódkami. Brałbym pod uwagę opcję, że łódki służą do szybkiego ładowania magazynka po zastosowaniu specjalnego urządzenia. Tyle, że informacji o owym urządzeniu nigdzie niema. Poza tym konstrukcja magazynka i jednorzędowe prowadzenie naboi raczej wyklucza jego zastosowanie. Wiele ze wzorów broni palnej miało możliwość szybkiego ładowania magazynków z łódek przy pomocy specjalnego urządzenia. Np Stg 44 (nakładka na magazynek umożliwiająca ładowanie z łódek do K8k) czy MP 34 (o) (funkcje urządzenia do ładowania z łódek spełniało gniazdo magazynka).

Postaram się jeszcze czegoś poszukać.

p.s. Moderator mógłby zmienić mylącą nazwę wątku.

Pozdrawiam!
Napisano
w pestkach ptrs proch się ładnie zachowuję,w większości są hermetyczne
ale radzieckiego towaru mnogo,nie ma co brać i dłubać,chyba że same łuski:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie