41pp Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Wstyd mi się przyznać, ale nie potrafię określić czy to był nasz /IL/ pilot /raczej nie/, czy dębliński, czy fabryczny" mielecki. Sprawa była jakoś, odgórnie" wyciszana.Sobota nie daleko!!!PozdrawiamGWOsobiście obstawiam" mieleckiego!!! ale to tylko dywagacje.
zmija Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 NIe przypominam sobie, żeby na Irydzie zginął jeszcze ktoś z Dęblina, wyłączając wyżej omawianą katastrofę. Ps Panie 41pp, a co z projektem samolotu o nazwie Skorpion" (jak dobrze pamiętam). Taki piękny plakat tej maszyny wisiał kiedyś u mnie w pokoju;-)
woytas Napisano 17 Grudzień 2009 Autor Napisano 17 Grudzień 2009 chyba pozostal w postaci drewnianej makiety i zrobilo pffffff...Ulecialo powietrze z decydentow.
41pp Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Nie chcę być złośliwy, makieta 1:1 stała przed naszym hangarem, nawet kapelan ją poświęcił!PozdrawiamGW
zmija Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Najważniejsze że była poświęcona, reszta to pikuś...;-) wiem, ja chciałem być złośliwy;-)
woytas Napisano 17 Grudzień 2009 Autor Napisano 17 Grudzień 2009 http://www.ilot.edu.pl/pdf/9_I-22%20IRYDA%20I%20PROGRAM%20SAMOLOTOW%20LEKKICH.pdf
41pp Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 No i Panie zmija, mam mat /na razie/, rozmawiałem przed chwilą z JMK, nie może sobie przypomnieć tego wypadku!!! Komuś bezpieczniki pamięciowe" nawaliły, albo Jemu, albo mnie!! Będę drążył" dalej.PozdrawiamGW
zmija Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 woytas, ciekawe opracowanie, zapoznam się z ty, ale w domu - w końcu w pracy jestem:-)41pp - tak jak zapowiadalem, rownież i ja czegoś w weekend się dowiem. Pozdrzwiam
41pp Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 A jednak mnie bezpiecznik pamięci nie walnęły",Cieszę się!!Wiedziałem że woytas wszystko wyjaśni!!PozdrawiamGW
41pp Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Artykuł, ogólnie fajny, chodź pisany raczej przez marketingowca", szczególnie spodobało mi się określenie; ozbieżności" w protokole powypadkowym! No i te dane, o zdolności akceleracyjnej motorków serii K, 7,5 - 8 sek, osiąganych chyba tylko jednorazowo po zdjęciu" wszystkich ograniczników, albo nie od biegu jałowego".No i jeszcze jedno, ale to nie moja działka system Sagem, próbowano, ale nie wdrożono, zresztą na którejś fotce widać napis, Sexstant bo zdecydowano zmienić dostawce, właśnie na firmę Sextant. Przyczyn decyzji nie znam, ale to kompletny OT!PozdrawiamGW
41pp Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 woytas to nie do końca tak;,,,,,,chyba pozostal w postaci drewnianej makiety i zrobilo pffffff...Ulecialo powietrze z decydentow.",,,Dyrekcja zatrudniła specjalnego artystę rysownika, który wykonał szereg kolorowych malowideł sterowca, chyba w pozłacanych" ramach. Ozdobiły okolicę gabinetów dyrekcji. Jako przyszły, wiodący produkt!Może to nie takie głupie, może te gazy odlotowe" jako lżejsze od powietrza mogły posłużyć do napełnienia w/w statku powietrznego!GW
41pp Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Panowie I-22, mamy chyba zakończoną!woytas, możesz przystąpić chyba, do zamiatania"Pozdrawiam Serdecznie!GW
kopijnik2 Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 41pp PolicaMy podchodziliśmy od "Domu Dziecka w miejscowości Sidzina " Sidzina-Szkołaa katastrofa była na samym (tzw 20 metrów) - szczycie
Szarubek Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Cały komplet awioniki Sagem z Irydy jest teraz w posiadaniu Centrum Lotniczego Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie i niedługo będzie stanowić pomoc naukową. Do tego trzy płatowce (dwa w Chełmie przy ul. Wojsławickiej i jeden w obiektach Szkoły w pobliżu lotniska w Depłutyczach). Następny kadłub Irydy widziałem w kącie hangaru Aeroklubu Ziemi Zamojskiej.Jak się dobrze postaram, to ściągnę jeden płatowiec na lotnisko w Radawcu ;-)Makieta Skorpiona" niedawno była wystawiona na Allegro. Kosztowała 10 tys. zł. Nie stać mnie było ;-)Pozdrawiam - Szarubek
41pp Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Możesz kopii doprecyzować" o co chodzi!! My podchodziliśmy od południa, a katastrofa, była po stronie północnej pasma Police!A te 20m, to co??? Do tej pory byłem przekonany że, pasmo Policy ma grubo ponad tysiąc metrów średnio"!!!UE zmieniła długość metra, nic o tym nie wiedziałem!!Upraszam o szczegóły, bo ostatnio nie oglądam telewizorni.I jeszcze jedno gdzie napisałem, Sidzina Szkoła!!Bo nie łapię!Serdecznie Pozdrawiam.GW
kopijnik2 Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 miejsowości tam - składają się z przysiółkówSidzina skłąda się z kilku wzajemnie oddalonychCentrum to Sidzina DąbTamten z którego wchodziliście nazywał się Sidzina PDWD lub Szkoła20 metrów os szczytuhttp://www.skawica.yoyo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=47&Itemid=61i pedeefy z linku do artykułów
kopijnik2 Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 a i jeszczeta szkoła lub dom dziecka dawne PDWD - to niemiecka strażnica graniczna ze schronem strzelnicami itp
woytas Napisano 17 Grudzień 2009 Autor Napisano 17 Grudzień 2009 link nie bangla od mozilla :(ie jest ok
41pp Napisano 17 Grudzień 2009 Napisano 17 Grudzień 2009 Panowie to co, Police mamy praktycznie wyjaśnioną!!!Chodź nie do końca.To w tej urze" zostaje jeszcze Obidowiec!Pozdrawiam!GW
41pp Napisano 18 Grudzień 2009 Napisano 18 Grudzień 2009 Panie Szarubek, podziwiam zapał i szczerze życzę powodzenia ! Ja ze swej strony, postaram się odnaleźć ten lok elektronicznych ograniczników" /analogowy/, jeszcze parę lat temu, gdzieś mi się poniewierał po piwnicach! Byłby do kolekcji!Pozdrawiam.GW
41pp Napisano 19 Grudzień 2009 Napisano 19 Grudzień 2009 Widzę że Obidowiec, na razie poszedł w odstawkę"!?Tak jak inne wypadki liniowców komunikacyjnych.No to może z innej eczki":Katastrofy polskich pilotów AGRO", wiadomo większość poza granicami; PRL/RP.Wiem że, było tego dużo??Ale może ktoś z Kolegów coś wie!! i się podzieli wiedzą?GW
woytas Napisano 19 Grudzień 2009 Autor Napisano 19 Grudzień 2009 Na agro" wysiadam... :(Gdzies sie Sokol rozwalil, gdzies Dromader grzebnol.Na celu mamy chyba takie kraje jak: Portugalia, Grecja, Hiszpania, Etiopia, Libia, Zsrr - jeszcze jakies?
Szarubek Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 Oto skan str. 61 najnowszej Skrzydlatej", gdzie jest lista agrolotników, którzy zginęli w katastrofach.
Szarubek Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 Druga część.Ostatnia, z 2005 r. to katastrofa Wilgi 35", w której w trakcie lotu na wysokości 300 m rozłączyły się niezabezpieczone popychacze układu sterowania.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.