sebazep Posted November 30, 2009 Author Share Posted November 30, 2009 Na zdjęciach dwie monety z tego samego rocznika, znalezione w tym samym miejscu. Jak widać różnica w wyglądzie ogromna. Czy jest to jakaś odmiana być może wykonana z innego stopu? Moneta w mojej ocenie posiada nawet ostre krawędzie no i jak każdy widzi odzwierciedlenie szczegółów w porównaniu z tą na dole wrecz nieporównywlne. Proszę o wszelkie informacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebazep Posted November 30, 2009 Author Share Posted November 30, 2009 I druga strona. Dodam ze w rzeczywistości moneta wygląda dużo lepiej. Zdjęcie zrobione przy sztucznym świetle i moneta straciła trochę na wyglądzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo.wpl Posted November 30, 2009 Share Posted November 30, 2009 też takie mam... czym czyściłeś? może coś mocnego było?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebazep Posted November 30, 2009 Author Share Posted November 30, 2009 obie monety czyszczone tym samym czyli cytryna, jak się widzi te monetki z bliska to od razu widac że są zrobione z dwóch różnych materiałów. Zresztą to na dole jest w stanie w jakim jest większość monet tego typu po czyszceniu, a ta u góry jest zdecydowanie inna. Jak możesz wrzuc fotkę swojej monetki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rottontoy Posted November 30, 2009 Share Posted November 30, 2009 Były różne odmiany tej monety:http://www.m4n.pl/monety/022/9088m022.xml Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebazep Posted November 30, 2009 Author Share Posted November 30, 2009 Wiem, przeglądałem to. Tylko że ja pytam pod kątem materiału z którego zostało wybite. Czy może być to jakaś wyższa próba srebra? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rottontoy Posted November 30, 2009 Share Posted November 30, 2009 A nie będzie to czasem efekt spowodowany przez patynę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebazep Posted November 30, 2009 Author Share Posted November 30, 2009 no raczej nie bo obie były tak samo czyszczone więc patyna zeszła by podobnie, Napewno jak widzisz jest duża różnica w kolorze srebra jeżeli obie są z niego wykonane ale też dzięki temy jest niewiarygodnie czytelna i bardzo dokładnie wybita dosłownie widać najmniejsze szczególiki gołym okiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebazep Posted November 30, 2009 Author Share Posted November 30, 2009 nie mam możliwości dokładnego zważenia obu monet ale wydaje mi sie że ta u góry jest cieższa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rottontoy Posted November 30, 2009 Share Posted November 30, 2009 a jakie symbole mennicy są pod orłem? MW, WW? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebazep Posted November 30, 2009 Author Share Posted November 30, 2009 MW - mennica warszawska Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arbi1000 Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Mogą być różne stopy.Więcej lub mniej domieszek w srebrze.Trafiały się nawet o odcieniu czerwieni.Oprócz tego, ta druga z twojego zdjęcia jest bardziej wytarta.Później zrobię fotkę kilku moich dla porównania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arbi1000 Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Jeden rocznik a monety zupełnie różne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
desmo_sm Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Witam mam pytanie odnośnie opisu tych monetcytPlage: * 104 - po trzy jagody w wieńcu laurowym jak w poprzednich rocznikach * 105 R6 - moneta próbna z obwódkami * 106 - po dwie jagody w wieńcu laurowym * 107 - kropka po liczbie 10 * 108 - kropka po GROSZY * 109 - kropka po roku (istnieje odmiana z C zamiast G w GROSZY) * 110 R* - moneta próbna z obwódką perełkową w cynie i czystym srebrzeco oznacza tp słowo Plage i numer np 104?i o co chodzi z tymi jagodami na wieńcu laurowym?dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martian Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Te kropeczki na łodyżkach przy listkach po lewej stronce;) To jagódki;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
desmo_sm Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 no tak ale to chodzi o to że sa po jednej na kazdej łodyżce czy na całym tym laurze, jakoś nie trybie Link to comment Share on other sites More sharing options...
emes Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Moje 10-groszówki też mienią się wszystkimi barwami tęczy,równierz podejrzewam że spowodowane jest to zawartością srebra w monecie;także duże duże znaczenie ma sposób czyszczenia-po moim płynie do srebra niektóre słabe sreberka dostają niesamowitej złotej poświaty:)pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
motylanoga Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 A więc decydującym czynnikiem wydaje się byc zawartość srebra w srebrze...A było tak:(...)rozpuszczaj no waść tego szuwaksu i lej do srebra, bo już forma nam do dziesięciogroszówek stygnie! A nie ociągaj się ino przy mieszaniu bo kazda sztuka inna nam wyjdzie" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo.wpl Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Przekręty na dziesiątkach.. morzę już w tedy na Powstanie Styczniowe się szykowano..... to tylko marne Dziesiątki... których jest mnóstwo . pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarzynamatu Posted May 14, 2012 Share Posted May 14, 2012 Witam, jestem posiadaczem chyba identycznej monety, wie może ktoś jaka to odmiana? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted May 14, 2012 Share Posted May 14, 2012 polecam cały katalog ze względu na opisy odmian, a odnośnie tego rocznika :https://sites.google.com/site/krolestwopolskie18351841/katalog/10-groszy/1840 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tropiciel13 Posted May 15, 2012 Share Posted May 15, 2012 Moneta obiegowa do 1917 roku liczona 5 kopiejek wybito 56 milionów do zamknięcia mennicy 1864. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.