Skocz do zawartości

10 groszy 1840 - pytanie do znawców monety i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na zdjęciach dwie monety z tego samego rocznika, znalezione w tym samym miejscu. Jak widać różnica w wyglądzie ogromna. Czy jest to jakaś odmiana być może wykonana z innego stopu? Moneta w mojej ocenie posiada nawet ostre krawędzie no i jak każdy widzi odzwierciedlenie szczegółów w porównaniu z tą na dole wrecz nieporównywlne. Proszę o wszelkie informacje

Napisano

I druga strona. Dodam ze w rzeczywistości moneta wygląda dużo lepiej. Zdjęcie zrobione przy sztucznym świetle i moneta straciła trochę na wyglądzie

Napisano
obie monety czyszczone tym samym czyli cytryna, jak się widzi te monetki z bliska to od razu widac że są zrobione z dwóch różnych materiałów. Zresztą to na dole jest w stanie w jakim jest większość monet tego typu po czyszceniu, a ta u góry jest zdecydowanie inna. Jak możesz wrzuc fotkę swojej monetki
Napisano
Wiem, przeglądałem to. Tylko że ja pytam pod kątem materiału z którego zostało wybite. Czy może być to jakaś wyższa próba srebra?
Napisano
no raczej nie bo obie były tak samo czyszczone więc patyna zeszła by podobnie, Napewno jak widzisz jest duża różnica w kolorze srebra jeżeli obie są z niego wykonane ale też dzięki temy jest niewiarygodnie czytelna i bardzo dokładnie wybita dosłownie widać najmniejsze szczególiki gołym okiem
Napisano
Mogą być różne stopy.Więcej lub mniej domieszek w srebrze.
Trafiały się nawet o odcieniu czerwieni.
Oprócz tego, ta druga z twojego zdjęcia jest bardziej wytarta.
Później zrobię fotkę kilku moich dla porównania.
Napisano
Witam
mam pytanie odnośnie opisu tych monet
cyt
Plage:

* 104 - po trzy jagody w wieńcu laurowym jak w poprzednich rocznikach
* 105 R6 - moneta próbna z obwódkami
* 106 - po dwie jagody w wieńcu laurowym
* 107 - kropka po liczbie 10
* 108 - kropka po GROSZY
* 109 - kropka po roku (istnieje odmiana z C zamiast G w GROSZY)
* 110 R* - moneta próbna z obwódką perełkową w cynie i czystym srebrze

co oznacza tp słowo Plage i numer np 104?
i o co chodzi z tymi jagodami na wieńcu laurowym?

dzięki
Napisano
Moje 10-groszówki też mienią się wszystkimi barwami tęczy,równierz podejrzewam że spowodowane jest to zawartością srebra w monecie;także duże duże znaczenie ma sposób czyszczenia-po moim płynie do srebra niektóre słabe sreberka dostają niesamowitej złotej poświaty:)pozdr
Napisano
A więc decydującym czynnikiem wydaje się byc zawartość srebra w srebrze...
A było tak:
(...)rozpuszczaj no waść tego szuwaksu i lej do srebra, bo już forma nam do dziesięciogroszówek stygnie! A nie ociągaj się ino przy mieszaniu bo kazda sztuka inna nam wyjdzie"
  • 2 years later...
Napisano
polecam cały katalog ze względu na opisy odmian, a odnośnie tego rocznika :

https://sites.google.com/site/krolestwopolskie18351841/katalog/10-groszy/1840

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie