Skocz do zawartości
  • 0

bagnet tulejowy

01dalton

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Coraz bardziej jestem przekonany, że te przeróbki są wyłącznie rosyjskie.
Przewertowałem właśnie najlepszy chyba katalog bagnetów austro-węgierskich „Bodaky Habsburske Monarchie 1683 – 1918”
Opisano tam ponad sto bagnetów ich rodzimej produkcji, bagnetów zastępczych, oraz tych zdobycznych- tulejowanego Berdana tam nie ma.
Austro-węgierska kopia Mosina różniąca się prostą szczeliną na muszkę opisana jest dwukrotnie (pełna długość i „skrót”). Na stronie wcześniejszej opisana jest austro-węgierska kopia bagnetu do Berdana (ostrze jak w Mosinie- czterokątne).
Jeśli Austriacy oryginalny „berdanowski” bagnet zdejmowali z oryginalnego karabinu, by go przerobić do innego, a następnie do „gołego” już Berdana dorabiali nowy (skomplikowany technologicznie) bagnet to nic dziwnego, że przegrali wojnę…

Poza tym, czemu niby nie modyfikowali tulejowaniem innych obcych tulejowych bagnetów, a wyłącznie rosyjskie ?

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Słówka „scyt” użyłem wstawiając je w cudzysłów. To określenie jakoś przylgnęło do tego bagnetu i tak już chyba pozostanie. Ot, zwykłe hasło, które od razu naprowadza rozmówcę na model omawianego bagnetu.
Nigdy nie twierdziłem, że bagnet ten ma jakiś związek z koczowniczymi plemionami sprzed kilku tysięcy lat :-D

Dzięki za zaproszenie na Cafe Allegro, ale raczej nie skorzystam. Kiedyś byłem tam stałym gościem, ale od kiedy stało się ono narzędziem do prowadzenia prymitywnej politycznej propagandy stało się dla mnie obrzydliwe. Nie mam ochoty denerwować się teoriami o zaletach Hitlera i twierdzeniami, że wszystkiemu są winni Żydzi i Rosjanie. Odrazę we mnie budzą prostackie teksty nawiedzonych politykierów z moheru wydzierganych i ich wersja historii w wersji jedynie słusznej… Obrzydło mi Cafe i wszystko co z nim się wiąże…
Kto wie, może kiedyś ….
Póki co, wolę sobie posiedzieć gdzieś, gdzie nie śmierdzi żadną ekstremą, zrelaksować się między ludźmi „pozytywnie zakręconymi” nie narażając się na chamską polityczną indoktrynację …
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Dzięki za informacje .Z opisu przeróbki bagnetu Berdana na karabin Mosina w 1 tomie Szczegłowa (str.130,poz.41) - Pierwotny kanał został przykryty przez tuleję redukcyjną i wyfrezowany został prosty kanał , co jest charakterystyczne dla bagnetów zastępczych tulejowych produkcji austro-węgierskiej".Czyli na to wynika że autor po prostu gdybał i raczej się domyślał niż wiedzał :).Ciekawi mnie kiedy rosjanie zaczęli przerabiać te berdany do mocowania na mośki - czy już w toku 1 wojny ? I dlaczego akurat frezowali proste kanały jak prościej byłoby obciąć (wyszlifować) mostek wzmacnający na wejściu do tulei . Natomiast w żadnej publikacji którą mam nie ma nic na temat modyfikacji pierścienia na tuleji w przerabianych berdanach :).Pozdr.
Napisano
a w jakiejś zachodniej publikacji coś jest na ten temat ? Nigdy bym się tym tematem nie zajął ,gdyby nie zakup tego szrota za kilkadziesiąt złotych .Wynika z tego że jest jeszcze wiele mitów książkowych do obalenia . Pozdr.
Napisano

tak zgadza się - czy na pewno tej modyfikacji dokonymwali tylko austryjacy ? Jedyną fotkę podobnej modyfikacji znalazłem w Bagnetach Królikiewicza tylko że dla Berdana w wersji drugiej bez jakichkolwiek wyjaśnien kto tego dokonal oprocz tego że jest to modyfikacja do mosina .W ABC Viala też nic na ten temat nie piszą . Pozdr.

Napisano
No cóż, autor tej internetowej strony zbytnio się nie napracował. Przepisał słowo w słowo opis z książki Kulińskiego Sztyki Mira - tom I" ....
http://img253.imageshack.us/img253/5295/berdanii.jpg
Tak w opisie interesującej nas konwersji Berdana, jak i w wypadku scyta".
Reszty opisów nie będę sprawdzał, ale chyba bym znał wynik kakieo porównania.
Pozdrawiam,
Piotr.
PS.
A może współtwórcą tej netowej strony jest i sam Kuliński ?
Napisano
Rosjanie nigdzie w stosunku do scyta" nie używaja terminu Скиф
/Scyta/ lub przymiotnika pochodnego od Skifa.Zajrzyj na cafe All - dyskusja n.t. tego bagnetu,ciekawe zdjęcie z francuskiego opracowania
Napisano
mam również Berdana z tuleją :):) później jak uda mi sie zrobić fotkę to dam tu -ale jak dobrze pamiętam to takie zabiegi robili pod Mosina - ale mimo to-zawsze strony przeciwne próbowały coś przystosować aby było taniej
Napisano
Niestety- nie przypominam sobię żadnej zachodniej publikacji mówiącej o tej konwersji. Zapytałem wczoraj znajomego, co sądzi o tych bagnetach. To najpoważniejszy chyba w Polsce kolekcjoner austro-węgierskich bagnetów i niekwestionowany autorytet w tej dziedzinie. Twierdzi, że te Berdany znajdowane były na austriackich pozycjach, choć nie ma pewności, czy przynieśli je tam Austriacy, czy Rosjanie. Obstawia jednak austriacką ich proweniencję , więc znowu jesteśmy w punkcie wyjścia….
Gdyby ktoś miał dostęp do jakiejś dokumentacji warsztatowej, wojskowych regulaminów… Chyba to tylko by sprawę jakoś rozjaśniło …
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
huk100 masz berdana dragońskiego z taką tuleją ? Mi chodzi jedynie o to kto dokładnie takich przeróbek dokonywał rosjanie czy austryjacy ? Konkretnie interesują mnie publikacje które o tym piszą . Pozdr.
Napisano
Maciej Prószyński w swojej książce „Bagnet Wojskowy- poradnik kolekcjonera” pod numerem 78 pt. Rosja/Austria też opisał takiego tulejowego Berdana. Stwierdził, że jest on „dostosowany do kb. Mosin podczas I wojny światowej przez armię austriacką”. Bardzo chętnie poznałbym materiały na których ci autorzy opierają tą tezę.
Póki co- najprostszy w wykonaniu, bo prosty kanał jest jak dla mnie zbyt słabą przesłanką, by monopol na jego wykonywanie przypisać wyłącznie Austriakom.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Tak właściwie to co to jest za bagnet ? Słabo widać szczegóły.... Berdan w dragońskiej wersji ??
Ma w tuleję wstawioną rurkę z nową średnicą i wyciętym nowym kanałkiem ?
Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie