Skocz do zawartości

Co to za lotniskowiec???

SLAW 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ale - poza kwestią identyfikacji - trzeba było mieć jaja, aby wylądować na czymś takim, no nie?
Świetne zdjęcia Slaw, zwłaszcza te ukazujące rudne chwile". Zobaczcie jak Striker" pracuje na fali...
Napisano
Ha. Pisałem że nie ma dwóch takich samych kamuflaży mimo takich samych wzorów. Przyjrzyj się uważnie a zobaczysz że na zdjęciu Sława 100 czarna część kamuflaża idzie zaraz za falszburtą armaty lekko po skosie w górę a na Puncherze jeszcze jakiś czas prosto. A wzór malowania taki sam !!
pozdrawiam
mac
Napisano
Piloci do tej pory mówią że lądowanie na lotniskowcu przypomina lądowanie na znaczku pocztowym :)))
Napisano
Zgadza się Mac, wiem o co Ci chodzi bez patrzenia, bo też się nad tym zastanawiałem! Za armatą, pod bulajem.

Ale zauważ z kolei co innego: Rozjaśniałem foto Strikera" i wydaje mi się, że ma zbyt ciemną rufę (pod stanowiskiem 40mm), tam powinno być zdecydowane przejście z ciemnej w jasną barwę.
Napisano
Ja też się nad tym zastanawiałem i sądzę, że po prostu tak jak pisałem wyżej ten okręt wygląda jakby trochę ostatnio popracował ". Może to być brak farby, nalot rdzy, albo jakieś inne badziewie( np.zacieki ). Jakby się dobrze przyjrzeć to są takie smugi od wysokości armaty. Dlatego nie widać kamuflażu.
pozdrawiam
mac
Napisano
Przyjmując że na fotce jest lotniskowiec amerykanskiej klasy Bogue" i może to być zarówno HMS Fencer" jak i HMS Striker" a zdjęcie pochodzi z polskich zróder przyjmuje ze mogło one być zrobione przez polskiego marynarza w czasie kiedy jego okręt miał stycznośc z tymi lotniskowcami a były to operacje:
Alacrity" -Azory X 1943 uczestniczyły okręty O.R.O BURZA",O.R.P GARLAND" grupa eskortowa EG-8
Potluck"- lotnicze ataki na niemiecką żegluge u wyb.Norwegii .05.1944 w eskorcie HMS Striker" uczestniczyły okręty O.R.P Błyskawica" i O.R.P Piorun".
OIczywiście jest to hipoteza.
poz slaw

Napisano

Fotka Fencera" podczas pobierania przez Burzę" paliwa właśnie od niego. Może będzie przydatna?
Pozdrawiam - MK

Napisano

Dzięki MK za fote . Znalazłem w necie fote HMS Fencer" podpisaną -Wrzesien 1943. Zdecydowanie inny kamuf.
Co do styczności naszych okrętów z tego typem lostniskowców to jeszcze odnalazłem takie informacje:
-- O.R.P Piorun "-1 .08.1944 pobieranie paliwa z HMS Striker"- operacja niszczenia żeglugi niemieckiej w zatoce Biskajskiej
-- O.R.P Piorun" -13.09.1944 pobieranie paliwa z HMS Khedive" - patrolowanie wybrzeży Krety

--O.R.P Garland" miał styczność z HMS Stalker" w czasie służby patrolowej na Morzu Śródziemnym .10.1944
poz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie