Skocz do zawartości

Co to za lotniskowiec???

SLAW 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Kiedyś kleiłem modele z kartonu.Nie jestem fachowcem w dzidzinie lotniskowców , ale wydaję mi się że pokład jest idealnie równy z kadłubem ,a to wygląda na japończyka... no i te osłony dział...ale może się mylę.
Napisano
Mi się to kjaży z którymś z małych lotniskowców USA z 2 wś , szkoda że nie ma większego fragmętu tego okrętu na fotce .
pzdr
Napisano
Niestety, fotka jest tylko taka .Moge coś powiększyć np . artylerie .Mówiąc szerze to nie wiem czy na zdjęciu jest dziób czy rufa. Ten czarny kolor (stanowisko artyleri) to chyba fragment kamuflażu.
poz .Slaw
Napisano
Po analizie Jane's Fighting Ships stwierdzam, że jest to amerykański lotniskowiec eskortowy klasy BOGUE (choć niekoniecznie w służbie US Navy).

W służbie było wiele jednostek tego typu, niemal każda miała minimalne różnice w wyglądzie. Zamieszczone zdjęcie-zagadka przedstawia rufę okrętu. Nie każdy miał akurat tak samo zakończony pokład startowy. Natomiast całkowicie unikatowe dla klasy Bogue jest częściowe wysunięcie stanowiska plot i dostawka" z działem 127 mm, bardzo charakterystyczna.

A teraz potwierdzenie, po przejrzeniu Internetu:

Tutaj Bogue" (inny pokład, ale te same stanowiska 127 mm i identyczny kształt kadłuba przechodzący w stanowisko plot):
http://www.navsource.org/archives/03/0300905.jpg

Tutaj Barnes" - rufa od tyłu z detalami (inny pokład, działa w kokonach", okręt w rezerwie):
http://www.navsource.org/archives/03/0302001.jpg

I wreszcie coś z identycznym pokładem startowym, dokładnie tak samo rozpoczętym:
http://www.navsource.org/archives/03/030101401.jpg

Prawdopodobnie to właśnie ten okręt jest na zdjęciu-zagadce, bo wszystkie inne mają odmiennie rozpoczęte pokłady startowe.

Ten okręt to CVE-14: czyli albo USS Croatan" w służbie US Navy, albo HMS Fencer" (po przekazaniu 27.02.1943. do Royal Navy). Uwaga: inny Bogue dostał ponownie nazwę Croatan, były więc 2 okręty o tej nazwie.

Przejrzyjcie dokładny listing lotniskowców z fotkami (zwrócić uwagę na klasę):
http://www.navsource.org/archives/03idx.htm
Napisano

Ponieważ podane linki do fotek nie działają w zwykły" sposób, puszczam je - nieco okrojone lub pomniejszone - na forum.

Tutaj Bogue" (inny pokład, ale te same stanowiska 127 mm i identyczny kształt kadłuba przechodzący w stanowisko plot):

Napisano

Tutaj Barnes" (drugi o tej nazwie w serii Bogue, pierwszy trafił do RN) - rufa od tyłu z detalami (inny pokład, działa w kokonach", okręt w rezerwie):

Napisano

I wreszcie coś z identycznym pokładem startowym, dokładnie tak samo rozpoczętym:

Jest to CVE-14 typu Bogue" - albo jako USS Croatan" w US Navy, albo jako HMS Fencer" w Royal Navy.

ukłony,M

PS> Cholera, zmarnowałem z godzinę!!!!

Napisano
Slaw -->
Dobrze się zastanawiasz. Ja dokładnie to napisałem! Jest to najprawdopodobniej HMS Fencer", albo USS Croatan (pierwszy)". To dokładnie jeden i ten sam okręt :)))

pozdrawiam,M

PS> Nie sądziłem z początku, że da się to rozwiązać, ale... poszło!
Napisano

Pogrzebałem troszkę i co stwierdzam, nie przekonuje mnie za bardzo że może to być Bogue ( kształt pokładu, długość jego w stosunku do rufy, falszburty itp ). Znalazłem natomiast zdjęcie które utwierdza mnie że jest to HMS Striker. Zwróćcie uwagę na : długość i kształt pokładu, falszburty przy armacie ( lepiej widać przy powiększeniu) i (sic !!!) kamuflaż, jest identyczny. Zdjęcie pochodzi ze służby na Północnym Atlantyku. Kiedy ? To można dojść po kamuflażu. :)
Pozdrawiam
mac

Napisano
Mac -->
Wczytaj się uważnie w moje posty od początku. Stwierdziłem, że jest to KLASA Bogue", a w ramach tej klasy okręty miały inny kształt rufowej części pokładu lotniskowego.
Po przejrzeniu fotek większości okrętów KLASY Bogue" okazało się, że pasuje jedynie Croatan/Fencer", bo on właśnie otrzymał tak specyficznie zakończony, nieco dłuższy pokład. Zaprezentowany przez Ciebie Striker" też wydaje się pasować.

Większość okrętów klasy Bogue" miała krótszy pokład. Natomiast Fencer" i Twój Striker" wydłużony. Ale jest to nadal klasa Bogue". Na nasze szczęście, zdjęcie-zagadka dotyczy akurat okrętu z dość unikatowym, dłuższym, pokładem, stąd w ogóle możemy mówić o konkretnych nazwach.

pozdrowienia,
Michał
Napisano
Jeszcze raz dzięki Beaviso" . Zdjęcie dostałem od znajomego który wycioł je z albumu .Doczytałem że styczność z tym lotniskowcem miały dwa nasze okrety:
O.R.P BURZA" i O.R.P.GARLAND" grupa eskortowa EG-8 w czasie operacji Alacrity"( założenie baz morsko -powietrznych na Azorach. X 1943)ale oczywiscie nie mam żadnej pewności że zostało wykonane w tamtym okresie .Czy może ktoś wie jakie inne polskie okręty jeszcze mogły spotykać się z tym lotniskowcem?
poz Sławek
Napisano
Spokojnie Slaw,
Royal Navy otrzymała... 33 okręty tej klasy! Z braku dobrych zdjęć rufy każdego z nich _nigdy_ nie dojdziemy do tego, który to jest naprawdę.

Obejrzyjcie na stronie http://www.navsource.org/archives/03idx.htm wszystkie okręty klasy Bogue". Jest ich ponad 40!

Wiele ewidentnie nie pasuje (inny pokład), ale co do kilkunastu nie można z braku odpowiednich fotek w ogóle tego stwierdzić. Kilka pasuje, w tym (używając nazw RN): Fencer", Striker", Trumpeter", Ruler", Smitter", być może Patroller", być może Trouncer"...
Napisano
Zobacz co napisałem na temat kamuflażu. Striker miał własny, nieoznaczony. http://www.shipcamouflage.com/usn_cve.htm
Jeśli kamuflaż się zgadza i szczegóły jak sam mówisz nieliczne to musi być to ta jednostka podczas służby na Atlantyku. Zdjęcie Sław-a 100 przedstawia okręt po malowaniu, natomiast moje okrętu po przejściach ".
Zresztą Sriker należał już do brytyjskiej Klasy Attacker, a tych było już 11.
http://www.hazegray.org/navhist/carriers/uk_esc.htm#d12
pozdrawiam
mac
Napisano
Maćku, nie mogę zgodzić się co do óżnicy klas". Wszystkie te okręty stanowią przedstawicieli amerykańskiej klasy Bogue". Natomiast w Royal Navy otrzymały one inną klasyfikację: pierwsza partia jako Attacker", zaś druga jako Ameer". Ale innymi słowy, wszystkie one są równoznaczne amerykańskiemu Bogue".

USN: Bogue = RN: Attacker/Ameer.

Kolejny problem to zdjęcie odpowiedniej burty. Mam pytanie, czy kamuflaż był symetryczny? Wiele zdjęć, pechowo, ukazuje akurat prawą burtę.

pozdr,M
Napisano

Dam ja Wam lepszą zagadkę!

To jest HMS Trumpeter" (D 09):
Pokład jest ucięty, prawda?

A może to jednak nie jest D 09, tylko ktoś się pomylił? Zobaczcie następne!

Napisano

Oto ten sam Trumpeter".
Foto jest obcięte (ograniczenie forum), ale bliżej dziobu jest oznaczenie D9 lub 09.

Ale co widzimy? Inny pokład! Długi, pasujący!

Czyli:
- albo ktoś źle podpisał pierwsze zdjęcie
- albo okręty przechodziły modyfikację pokładu

Napisano
A np. Puncher"? Kamuflarz bardzo podobnie przebiegający. Ciemne stanowisko 4- lub 5- calówek, ciemno pod nim, koniec ciemnego zaraz za nim, sama rufa pod stanowiskiem 40 mm jasna.

Oprócz długości i kształtu krawędzi pokładu warto zwracać też uwagę, czy kolumna z działkiem 20 mm jest pojedyncza czy podwójna.

### Podsumowując wg mnie: ###

To może być z najwyższym prawdopodobieństwem:
- Striker"
- Puncher"
- Fencer" (służył na Atlantyku, w konwojach arktycznych, afrykańskich i na Pacyfiku - z pewnością miał wiele malowań)

Z nieco niższym któryś z wymienionych wcześniej + kilka innych, co do których istnieje zgodność pokładu, ale za mało jest materiału foto. A i nie zawsze fotki są zgodne (przykład Trumpetera").
Napisano
Podczas wojny okręty poddawano bardzo częstym zmianom, technika rosła w zastraszającym tempie, ale też kamuflaże zmieniano jak skarpetki, były standardowe wzory, ale i one często zmieniano wg. własnej inwencji twórczej". I właśnie to mnie nurtuje w tych zdjęciach. Były właściwie jak linie papilarne.
Pozdrawiam
mac
Napisano

Pardon za kamuflaż" przez z".
Przy okazji zdjęcie wspomnianego Punchera".

I w ten sposób poznałem nową klasę okrętów... Internet - przeklęty złodziej czasu!!!

pozdr,M

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie