SLAW 100 Napisano 28 Luty 2004 Autor Napisano 28 Luty 2004 Cześć Czy może mi ktoś pomóc z indentyfikacją tego lotniskowca ?poz.Sławek
SLAW 100 Napisano 2 Marzec 2004 Autor Napisano 2 Marzec 2004 Cześć Nikt nie ma żadnej koncepcji co to może być za lotniskowiec?poz.Sławek
1AIR1 Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 WitamKiedyś kleiłem modele z kartonu.Nie jestem fachowcem w dzidzinie lotniskowców , ale wydaję mi się że pokład jest idealnie równy z kadłubem ,a to wygląda na japończyka... no i te osłony dział...ale może się mylę.
Romel79 Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Mi się to kjaży z którymś z małych lotniskowców USA z 2 wś , szkoda że nie ma większego fragmętu tego okrętu na fotce .pzdr
SLAW 100 Napisano 2 Marzec 2004 Autor Napisano 2 Marzec 2004 Niestety, fotka jest tylko taka .Moge coś powiększyć np . artylerie .Mówiąc szerze to nie wiem czy na zdjęciu jest dziób czy rufa. Ten czarny kolor (stanowisko artyleri) to chyba fragment kamuflażu.poz .Slaw
mac Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 He, he. Możemy rozwinąć zagadkę, wiemy co to jest, tylko który to jest ??pozdrawiam mac
beaviso Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Po analizie Jane's Fighting Ships stwierdzam, że jest to amerykański lotniskowiec eskortowy klasy BOGUE (choć niekoniecznie w służbie US Navy).W służbie było wiele jednostek tego typu, niemal każda miała minimalne różnice w wyglądzie. Zamieszczone zdjęcie-zagadka przedstawia rufę okrętu. Nie każdy miał akurat tak samo zakończony pokład startowy. Natomiast całkowicie unikatowe dla klasy Bogue jest częściowe wysunięcie stanowiska plot i dostawka" z działem 127 mm, bardzo charakterystyczna.A teraz potwierdzenie, po przejrzeniu Internetu:Tutaj Bogue" (inny pokład, ale te same stanowiska 127 mm i identyczny kształt kadłuba przechodzący w stanowisko plot):http://www.navsource.org/archives/03/0300905.jpgTutaj Barnes" - rufa od tyłu z detalami (inny pokład, działa w kokonach", okręt w rezerwie):http://www.navsource.org/archives/03/0302001.jpgI wreszcie coś z identycznym pokładem startowym, dokładnie tak samo rozpoczętym:http://www.navsource.org/archives/03/030101401.jpgPrawdopodobnie to właśnie ten okręt jest na zdjęciu-zagadce, bo wszystkie inne mają odmiennie rozpoczęte pokłady startowe.Ten okręt to CVE-14: czyli albo USS Croatan" w służbie US Navy, albo HMS Fencer" (po przekazaniu 27.02.1943. do Royal Navy). Uwaga: inny Bogue dostał ponownie nazwę Croatan, były więc 2 okręty o tej nazwie.Przejrzyjcie dokładny listing lotniskowców z fotkami (zwrócić uwagę na klasę):http://www.navsource.org/archives/03idx.htm
beaviso Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Ponieważ podane linki do fotek nie działają w zwykły" sposób, puszczam je - nieco okrojone lub pomniejszone - na forum.Tutaj Bogue" (inny pokład, ale te same stanowiska 127 mm i identyczny kształt kadłuba przechodzący w stanowisko plot):
beaviso Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Tutaj Barnes" (drugi o tej nazwie w serii Bogue, pierwszy trafił do RN) - rufa od tyłu z detalami (inny pokład, działa w kokonach", okręt w rezerwie):
beaviso Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 I wreszcie coś z identycznym pokładem startowym, dokładnie tak samo rozpoczętym: Jest to CVE-14 typu Bogue" - albo jako USS Croatan" w US Navy, albo jako HMS Fencer" w Royal Navy.ukłony,MPS> Cholera, zmarnowałem z godzinę!!!!
beaviso Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Slaw -->Dobrze się zastanawiasz. Ja dokładnie to napisałem! Jest to najprawdopodobniej HMS Fencer", albo USS Croatan (pierwszy)". To dokładnie jeden i ten sam okręt :)))pozdrawiam,MPS> Nie sądziłem z początku, że da się to rozwiązać, ale... poszło!
mac Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Pogrzebałem troszkę i co stwierdzam, nie przekonuje mnie za bardzo że może to być Bogue ( kształt pokładu, długość jego w stosunku do rufy, falszburty itp ). Znalazłem natomiast zdjęcie które utwierdza mnie że jest to HMS Striker. Zwróćcie uwagę na : długość i kształt pokładu, falszburty przy armacie ( lepiej widać przy powiększeniu) i (sic !!!) kamuflaż, jest identyczny. Zdjęcie pochodzi ze służby na Północnym Atlantyku. Kiedy ? To można dojść po kamuflażu. :)Pozdrawiammac
beaviso Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Mac -->Wczytaj się uważnie w moje posty od początku. Stwierdziłem, że jest to KLASA Bogue", a w ramach tej klasy okręty miały inny kształt rufowej części pokładu lotniskowego.Po przejrzeniu fotek większości okrętów KLASY Bogue" okazało się, że pasuje jedynie Croatan/Fencer", bo on właśnie otrzymał tak specyficznie zakończony, nieco dłuższy pokład. Zaprezentowany przez Ciebie Striker" też wydaje się pasować. Większość okrętów klasy Bogue" miała krótszy pokład. Natomiast Fencer" i Twój Striker" wydłużony. Ale jest to nadal klasa Bogue". Na nasze szczęście, zdjęcie-zagadka dotyczy akurat okrętu z dość unikatowym, dłuższym, pokładem, stąd w ogóle możemy mówić o konkretnych nazwach.pozdrowienia,Michał
SLAW 100 Napisano 3 Marzec 2004 Autor Napisano 3 Marzec 2004 Jeszcze raz dzięki Beaviso" . Zdjęcie dostałem od znajomego który wycioł je z albumu .Doczytałem że styczność z tym lotniskowcem miały dwa nasze okrety: O.R.P BURZA" i O.R.P.GARLAND" grupa eskortowa EG-8 w czasie operacji Alacrity"( założenie baz morsko -powietrznych na Azorach. X 1943)ale oczywiscie nie mam żadnej pewności że zostało wykonane w tamtym okresie .Czy może ktoś wie jakie inne polskie okręty jeszcze mogły spotykać się z tym lotniskowcem? poz Sławek
beaviso Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Spokojnie Slaw,Royal Navy otrzymała... 33 okręty tej klasy! Z braku dobrych zdjęć rufy każdego z nich _nigdy_ nie dojdziemy do tego, który to jest naprawdę.Obejrzyjcie na stronie http://www.navsource.org/archives/03idx.htm wszystkie okręty klasy Bogue". Jest ich ponad 40!Wiele ewidentnie nie pasuje (inny pokład), ale co do kilkunastu nie można z braku odpowiednich fotek w ogóle tego stwierdzić. Kilka pasuje, w tym (używając nazw RN): Fencer", Striker", Trumpeter", Ruler", Smitter", być może Patroller", być może Trouncer"...
mac Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Zobacz co napisałem na temat kamuflażu. Striker miał własny, nieoznaczony. http://www.shipcamouflage.com/usn_cve.htmJeśli kamuflaż się zgadza i szczegóły jak sam mówisz nieliczne to musi być to ta jednostka podczas służby na Atlantyku. Zdjęcie Sław-a 100 przedstawia okręt po malowaniu, natomiast moje okrętu po przejściach ". Zresztą Sriker należał już do brytyjskiej Klasy Attacker, a tych było już 11. http://www.hazegray.org/navhist/carriers/uk_esc.htm#d12pozdrawiam mac
beaviso Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Maćku, nie mogę zgodzić się co do óżnicy klas". Wszystkie te okręty stanowią przedstawicieli amerykańskiej klasy Bogue". Natomiast w Royal Navy otrzymały one inną klasyfikację: pierwsza partia jako Attacker", zaś druga jako Ameer". Ale innymi słowy, wszystkie one są równoznaczne amerykańskiemu Bogue".USN: Bogue = RN: Attacker/Ameer.Kolejny problem to zdjęcie odpowiedniej burty. Mam pytanie, czy kamuflaż był symetryczny? Wiele zdjęć, pechowo, ukazuje akurat prawą burtę.pozdr,M
beaviso Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Dam ja Wam lepszą zagadkę!To jest HMS Trumpeter" (D 09):Pokład jest ucięty, prawda?A może to jednak nie jest D 09, tylko ktoś się pomylił? Zobaczcie następne!
beaviso Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Oto ten sam Trumpeter".Foto jest obcięte (ograniczenie forum), ale bliżej dziobu jest oznaczenie D9 lub 09. Ale co widzimy? Inny pokład! Długi, pasujący!Czyli:- albo ktoś źle podpisał pierwsze zdjęcie- albo okręty przechodziły modyfikację pokładu
beaviso Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 A np. Puncher"? Kamuflarz bardzo podobnie przebiegający. Ciemne stanowisko 4- lub 5- calówek, ciemno pod nim, koniec ciemnego zaraz za nim, sama rufa pod stanowiskiem 40 mm jasna.Oprócz długości i kształtu krawędzi pokładu warto zwracać też uwagę, czy kolumna z działkiem 20 mm jest pojedyncza czy podwójna.### Podsumowując wg mnie: ###To może być z najwyższym prawdopodobieństwem:- Striker"- Puncher"- Fencer" (służył na Atlantyku, w konwojach arktycznych, afrykańskich i na Pacyfiku - z pewnością miał wiele malowań)Z nieco niższym któryś z wymienionych wcześniej + kilka innych, co do których istnieje zgodność pokładu, ale za mało jest materiału foto. A i nie zawsze fotki są zgodne (przykład Trumpetera").
mac Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Podczas wojny okręty poddawano bardzo częstym zmianom, technika rosła w zastraszającym tempie, ale też kamuflaże zmieniano jak skarpetki, były standardowe wzory, ale i one często zmieniano wg. własnej inwencji twórczej". I właśnie to mnie nurtuje w tych zdjęciach. Były właściwie jak linie papilarne. Pozdrawiam mac
beaviso Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Pardon za kamuflaż" przez z".Przy okazji zdjęcie wspomnianego Punchera".I w ten sposób poznałem nową klasę okrętów... Internet - przeklęty złodziej czasu!!!pozdr,M
SLAW 100 Napisano 3 Marzec 2004 Autor Napisano 3 Marzec 2004 W necie znalazłem strone : http://www.battleships-cruisers.co.uk/hms_fencer.htm też bardzo ciekawe malowania
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.