ataka Napisano 26 Listopad 2009 Autor Napisano 26 Listopad 2009 Był kiedys taki temat Ślady wojny.." to moze by tak zrobic cos w stylu ślady okupacji", tej sowieckiej.Minęło 16 lat od kiedy opuściły nasz kraj ostatnie jednostki Północnej Grupy Wojsk. W tym wątku chodzi o przedstawienie tego, co można jeszcze po nich napotkac na polskich terenach, przy czym nie chodzi o cmentarze, pomniki, (gdyż tego pełno w zwiazku z działaniami wojennymi) ale o slady obecności, które z dnia na dzień znikaja i coraz rzadziej można je napotkac przy byłych garnizonach, jak ten napis na byłej piekarni w Białogardzie..
bandolero Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 W mojej wiosce ślady pozostały w rysach twarzy niektórych osobników- skośne oczy, wyj.... kości policzkowe. itd.
nahm01 Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 bandolero - nasunęło mi się to samo spostrzeżenie odwiedzając bardzo często miasto Legnicę były garnizon wojsk ZSRR, widzi się wiele osób z takimi cechami jak wydatne policzki, okrągła rumiana pyzata twarz, skośne oczy, ogólnie rysy jak na rosyjskich fotografiach. W okolicznych miejscowościach ten odsetek jest jakby mniejszy. Czyżby Czerwono Armijcy zostawili kawałek siebie.
Czlowieksniegu Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 Nahm- pamiętaj o najeździe tatarskim i Legnickim Polu...
nahm01 Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 To są jak najbardziej prawdziwe spostrzeżenia gromadzone przez 8 lat uczęszczania do szkoły.
Czlowieksniegu Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 Będzie OT, ale trudno. Nie ma pojęcia ( a badań chyba nikt nie robił- ani socjolodzy, ani genetycy ) jak dużo materiału genetycznego zza Bugu" zostało przekazanego Polkom a ile się zmarnowało.Wiadomo natomiast, i to po części może być wytłumaczeniem, jak dużo osiedleńców z mniejszości etnicznych w okolicach Legnicy, Prochowic, Polkowic pojawiło się w efekcie Akcji Wisła. A są to również antropologicznie odrobinę (?) odmienne typy.
nahm01 Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 A tu coś na potwierdzenie mojej teori o miłości polsko radzieckiej w fizycznym jej znaczeniu.Film Mała Moskwa", inny przykład wątek w spektaklu teatralnym Ballada o Zakaczawiu"http://legnica.naszemiasto.pl/wydarzenia/897196.html
Czlowieksniegu Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 Już, po Małej Moskwie, nie przeceniajmy jurności oficerów ACz. :-)
Cronos Napisano 27 Listopad 2009 Napisano 27 Listopad 2009 Dolny śląsk, okolice Srebrnej Góry, byłem kiedyś za bajtla na wakacjach i ze zdziwieniem się spytałem ojca czemu tu tyle chińczyków". Dopiero mi wytłumaczył o akcji Wisła. Ale przypadki niechcianych dzieci tez się trafiały, słyszałem dużo o miejscowości Przyszowice koło Zabrza http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Przyszowicach
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.