Skocz do zawartości

Premiera repliki Opel Blitz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Temat tej grupy" jest ostatnio na topie. Zrobili w naszym mieście wystawę w rocznicę wyzwolenia Żor i gaziki i ziły były tam przedstawiane jako pojazdy drugowojenne, co skwapliwie powtarzali dzieciaki po wizycie na rynku..To coś" zwane oplem blitzem posiada lampy , blachy i różne duperele z pojazdów rodem z epoki PRL a sama sesja" pokazuje wartość, a raczej jej brak, grupy i udawania drugowojennych pojazdów...Żenada dla naszego miasta..

A ja popieram tych zapaleńców co zdziełali ten sprzęt.Napewno ich to kosztowało.Dobrze,że są tacy ludzie co to robią.A jak komus nie pasuje to niech sam coś zdziała to zobaczymy jego twór i też wytkniemy niedociągłości.pozdrawiam wszystkich Bolo

Owszem zapał i zaangażowanie godne podziwu, ale jednak warte lepszej sprawy.
Ciekawy, oryginalny pojazd przerobiony został na coś, co tylko na zasadzie umowności można nazwać samochodem ciężarowym Opel Blitz…

Pozdrawiam
Hindus

A ja popieram tych zapaleńców co zdziełali ten sprzęt.Na pewno ich to kosztowało."

Widzisz co innego - wg mnie - gdyby Ci Panowie zdziełali" tą konwersję" powiedzmy z Nysy, czy nie przymierzając Żuka. Wtedy byłoby to tylko śmieszne. Gdy zdziełali" to z zabytkowego pojazdu jest to i śmieszne i po trochu tragiczne. Kto jak kto, ale kolekcjonerzy pojazdów zabytkowych powinni opiekować się takimi pojazdami i restaurować je właśnie, a nie kastrować" i malować na nich hakenkreuze i inne sierpy i młoty.

Niemniej to wolny kraj i takie uroki demokracji, więc możemy sobie tylko ponarzekać i po utyskiwać nad losem tego biednego pojazdu.

Pozdrawiam
Yuri

Również ubolewam nas średnio udana ( a raczej nieudana ) replika blitzopodobną ale z drugiej strony panowie dosc mocno przesadzacie .... Lublin ( i okolice) nie jest jakimś specjalnie unikatowym pojazdem i jeszcze całkiem sporo egzemplarzy pokazuje sie tu i ówdzie za bardzo znośne pieniadze ( a czasem nawet za grosze - mam przyklad ze swojego podworka - wiecej bedzie mnie kosztowac piaskowanie, malowanie i odbudowa paki) , poza tym jak widze egzemplarz z fotki bardzo łatwo przywrocic do stanu pierwotnego, bo przebudowa ograniczyla sie jedynie do ogolnej kosmetyki.

Zapytam trochę inaczej- czy w tym kraju trzeba wciąż przerabiać zabytkowe pojazdy produkcji rodzimej, czy też przyjaciół" z bloku wschodniego, na niemieckopodobne pokraki?
Ile jeszcze będziemy oglądać zgwałconych M-ek, Urali, czy... Lublinów, przerobionych na nie wiadomo co.
Żeby się jeszcze ktoś przyłożył do takiej konwersji- bo spotyka się w kraju naprawdę świetnie przestylizowane motocykle, ale takie cuda" jak to wyżej, to można by sobie naprawdę darować.

Tym bardziej, że ten Lublin to tylko ogólnym rysem sylwetki podobny jest do Blitza.

Z twarzy podobny zupełnie do nikogo.
Nie owijając w bawełnę - dla mnie ma-sa-kra.
Zniszczony (nazwijmy to po imieniu) Lublin w miejsce którego powstała ta, pożal się boże, REPLIKA". Mamy wrócić do tematu kopia, replika?
Naprawdę, z całym szacunkiem, ale toż to śmiech na sali.
Panowie we flecktarnach z wiatrówkami, no i ta ...umm... madchen w równie twarzowym i gustownym flecku z wiatrówkami na tle Lublitza w bliżej nieokreślonym kamuflażu na DDR-owskich numerach przewozowych....

Matko boska muszę się napić bo nie wytrzymam.

jak dla mnie to co ci ludzie prezentują na swojej stronie to poprostu wioska i żenada. ale widać wpisuje się to w jakiś nurt . W warszawie tez jest takie pseudomuzeum co swój kapitał" buduje na ładnych dziewczynach poprzebieranych bez jakiegokolwiek sensu w mudndury. Widać to było chociażby na defiladzie 11 listopda 2009 Najwyraźniej niektórych to poprostu kręci..tylko Lublina szkoda!
Na swoje własne potrzeby nazwałem to curiosum bardzo dosadnie i bardzo peioratywnie publicznie powiem tylko tyle , ze wstydze sie za ludzi z tej strony, bo oni sami ani wstydu ani pokory jeszcze się nie dorobili...PORAŻKA!

Żorsko Grupo Operacyjna! apeluję!
Jeśli już NIELEGALNIE nosicie polskie obowiązujące mundury wz. 93 to noście je z szacunkiem! Patrząc na wasz sposób ubierania beretu przychodzi mi na myśl jedno słowo - ŻENADA!

Matt0 - trafiłeś w samo sedno tarczy
" !

no właśnie przed chwilą mój kolega z Tomaszowa nie zdzierżył i dopisał im się na forum : http://www.zorskagrupaoperacyjna.pl/forum/topic/5.html
ciekawe czy mu tego posta wywalą .. ale wcale mu sie nie dziewie ze to napisał.

kolega Argonauta ma rację. tego sprzętu jeszcze troszkę mozna znaleźć i jest bardziej dostępny niż blitz.
sam pomysł dobry, chęci pewnie tez nie najgorsze, zabrakło może trochę dokładności, a może finansów? można było to lepiej zrobić. poza tym lepiej tyrać w polu dobrą replikę niż org BLITZA;) koledzy też biegają w replikach mundurów, jakoś nie wyobrażam sobie żeby ktoś w pole orga założył;)

a tak jeszcze dodam trzy grosze o motocyklach. są w niektórych grupach naprawdę dobrze zrobione emy i nie mówię tu o typowych rusach, kundlach i innych wynalazkach ale o pieczołowicie odrestaurowanych emach, w najmniejszym detalu przerobionych na wehrmacht

Pozdrawiam

Dokładnie każdy robi to co chce bo ma do tego prawo.Czy chce chodzic w oryginałach to jego sprawa. Co do Opla" Fakt źle to wygląda, może zabrakło wiedzy, checi, szmalu etc. Generalnie nie wiadomo do czego będą oni tego używać jak do zabawy np ASG to mnie to nie przeszkadza niech sobie jeźdżą czym chcą. Co innego rekonstrukcja i rzetelne przedstawienie historii. Ale i na rekonstrukcjach zdarzają dziwolągi,sami o tym wiecie Tatry żuki i inne.

Jak to kolega obserwator niezależny napisał apakowany steryd" do tego w stopniu majora.Niezły dowcip.Koleś w bordowym berecie z przyczepioną korpusówką wojsk inżynieryjnych to już całkiem nie wymaga komentarza.Widocznie stosują jakieś własne przepisy ubiorcze w tej grupie".Nie cierpię jak ktoś dokonuje profanacji munduru Wojska Polskiego a tu się to jawnie dzieje.I w takim przypadku rozporządzenie ministra na temat zakazu noszenia umundurowania używanego przez WP powinno zostać w pełni wyegzekwowane.

Co do "Opla Fakt źle to wygląda, może zabrakło wiedzy, checi, szmalu etc. Generalnie nie wiadomo do czego będą oni tego używać jak do zabawy np ASG to mnie to nie przeszkadza niech sobie jeźdżą czym chcą"
-otóż chodzi o to,że nie jest wykorzystywany do ASG-było już o tym na forum:
http://www.odkrywca.pl/zory-9-05-2009r,652138.html#652138
Pomyśleć,że firmują się jako muzeum żorskie.....

Tak jak myślałem... administrator ich forum usunął wszystkie krytyczne uwagi i wręcz cały wątek w którym ich skrytykowano.. sąd sądem, ale racja ( sprawiedliwośc) musi być po naszej stronie ... no cóż jeżdzenie BMW zobowiązuje...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie