Jump to content
  • 0

Łuska z otworami i pociskiem

jurgenator

Question

Jestem tu świerzy przeszukałem forum odnośnie naboi z otworami i nie znalazlem takiej. Poprosze doświadczonych kolegów o ID tego trafienia i jesli można o wytłumaczenie po co te dziury, czy to naboj szkolny. Są tam nastepujące oznaczenia - TS 29 K 4 - nie mogłem znaleść co one znaczą.
Mam nadzieje, ze tym pytaniem (pierwsze moje wystąpienie na forum) nie robie z siebie barana. Z góry dziekuje za pomoc.

10 answers to this question

Recommended Posts

Dzięki Marek za wyjaśnienie koledze Ostoja o co mi chodziło ale nie spodziewałem się takich obrotu sprawy, myślałem że pewne rzeczy można zostawić w domyśle a nie jak w ustawie medialnej trzeba uważać na każde słowo (m.in. sprawa zniknięcia z projektu ustawy słów lub czasopisma").

Dziekuje za pomoc Panowie, a jeżeli to nabój szkolny to po co komu rozwiercioch? Pytam z ciekawości bo taka teoria też tu padła. I nie rozumiem po co ktoś miałby zakopywać przy okopach niemieckich z II wojny, francuską łuske, przystosowaną do legalnego przechowywania w Polsce, bo jak wcześniej wspomniałem to rafienie". Moje pierwsze w życiu z resztą.
Pozdrawiam Szanownych Kolegów i czekam na ewentualną kontynuacje naszej dyskusji.

Francuski Lebel, te otwory są zrobione przez polskiego kolekcjonera gdyż polskie prawo tego wymaga." - niekoniecznie. Jeśli został znaleziony/wykopany w takim stanie to jest to po prostu nabój szkolny wykonany z naboju bojowego

http://www.luski.poszukiwania.pl/index.php?action=luski&top=szkolne&pokaz=szkolne6

Został przeze mnie znaleziony, ale co mnie dziwi najbardziej wśród okopów z II wojny. Leżał sobie na drodze miedzy okopami, a dokładnie okolo 8-9cm ad" ziemią, w miejscu gdzie mialy miejsce wrzesniowe potyczki Polsko-Niemieckie i z tego co wiem juz w 45 bylo tam spokojnie. Dziekuje za odpowiedzi. Dołączam fotke okolic spłonki.

Jasne, mozna rozwiercic scianke łuski w celu nieniszczenia pocisku i wykazania ze naboj jest bezpieczny (zakladam ze splonka jest mechanicznie zbita) ale... takie zabieg nie gwarantuje ze pocisk jest bezpieczny i legalny, poniewaz sa rozne rodzaje pocisków, krótkie i długie z dodatkowym ładunkiem wybuchowym (Mosin, Mauser itp.) Nie wiem jak fachowo nazywa sie taki przedluzany" pocisk i do czego był przeznaczony ale majac tak spreparowany nabój trudno okreslic czy pocisk stanowi sam ołów (ewent. rdzen stalowy) czy posiada jeszcze dodatkowy ładunek.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information