kadet Napisano 17 Listopad 2009 Autor Napisano 17 Listopad 2009 co to za guziczek ?? te uszka mnie mylą
Wyro Napisano 17 Listopad 2009 Napisano 17 Listopad 2009 W końcu zobaczyłem ten słynny guziorek, o którym słyszałem:) Czekam z Tobą na ID.
Martian Napisano 18 Listopad 2009 Napisano 18 Listopad 2009 Okres księstwa Samuel Muncheimer jednak dla kogo???? Uszka i otoczka są mylące...
SZZ Napisano 18 Listopad 2009 Napisano 18 Listopad 2009 Guzik polskiej artylerii z okresu Księstwa Warszawskiego. Znajomy ma podobny z Raszyna, z identyczną uszatą bombą. Jaka jest średnica guzika? Czy są ślady złocenia?Pozdrawiam
Martian Napisano 18 Listopad 2009 Napisano 18 Listopad 2009 SZZ masz może jakieś przykłady guzików z podobnymi otoczkami i że należą one do wojsk Księstwa. Ja taką zębatą otoczkę widzę pierwszy raz. Nie mówiąc o uszatym granacie. Może kompania saperów.Pozdro.
SZZ Napisano 18 Listopad 2009 Napisano 18 Listopad 2009 Guzik znajomego z pola bitwy pod Raszynem, złocony, średnica 18 mm
Jacek.Ant. Napisano 18 Listopad 2009 Napisano 18 Listopad 2009 W książce ,,Guziki.Przewodnik dla kolekcjonerów znalazłem opis guzika z wytłoczonym wyobrażeniem gorejącej bomby z charakterystycznymi uszami(str.15),lecz opis ten dotyczy guzików przy mundurze oficera artylerii konnej z lat 1789-1794.Natomiast sygnatura na guziku według tej samej książki jest charakterystyczna dla Księstwa Warszawskiego.Możliwe że guzik pochodzi z początkowej serii produkcyjnej na podstawie przepisów z 3 września 1810r. gdzie błednie napisano że guziki dla artylerii pieszej i kompanii rzemieślniczych mają byc:,,żółte na których wyrabiana była bomba z płomieniem LUB dwie armaty na krzyż";według autorów wspomnianej książki wyraz LUB został użyty błędnie zamiast spójnika I,ponieważ guzików z samymi armatami czy bombami z tego okresu się nie spotyka.Jednak guzik znaleziony przez kolegę kadeta zaprzecza tej tezie,uważam że mogła to byc jakaś krótka seria wykonana na podstawie błędnego zapisu w instrukcji,a sam guzik jest bardzo rzadki.
SZZ Napisano 18 Listopad 2009 Napisano 18 Listopad 2009 Sądzę, że jest to guzik używany w jednej z jednostek artylerii Księstwa warszawskiego, przed wprowadzeniem w 1810 r. jednolitych przepisów ubiorczych, nawiązujący formą do guzików artylerii konnej z lat 1789-1794. Prawdopodobnie po wejściu w zycie regulaminu z 1810 r. zaniechano dalszej produkcji tego wzoru guzików.Pozdrawiam
Martian Napisano 18 Listopad 2009 Napisano 18 Listopad 2009 Czyli te (konkretnie) i podobne guziki dla innych formacji mogły być używane ok 3 lat. Ciekaw jestem czy są znane innych formacji.. w tej formie?Pozdrawiam
SZZ Napisano 19 Listopad 2009 Napisano 19 Listopad 2009 Z tego co wiem znane są tylko 3 takie guziki z uszatą bombą z okresu Księstwa Warszawskiego, które znajduja się u osób prywatnych. Pierwszy, ten, ktorego zdjęcie za zgodą znajomego pokazałem, drugi posiada słynny p. Gładki z Łodzi (współautor przewodnika dla kolekcjonerów guzików), a ten Kadeta jest trzeci. Tak więc jest to unikat.Pozdrawiam
8total4 Napisano 19 Listopad 2009 Napisano 19 Listopad 2009 http://buttonarium.eu/szczegoly.php?id=1451jest i czwarty :o)pozdrowienia.
SZZ Napisano 19 Listopad 2009 Napisano 19 Listopad 2009 Z wiarygodnego źródła wiem, że guzik którego zdjęcie jest na buttonarium należy do p. Gładkiego. Nadal twierdzę, że znane są aktualnie trzy takie guziki.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 19 Listopad 2009 Napisano 19 Listopad 2009 Ciekawe ile takich guzików trafili ci, co nie siedzą na internetowych forach ;)
kadet Napisano 19 Listopad 2009 Autor Napisano 19 Listopad 2009 oby jak najmniej , bo lubię mieć fanciki korych mało kto posiada :))) dokładam wymiary .
petrelus Napisano 19 Listopad 2009 Napisano 19 Listopad 2009 Skoro takie guziczki nie pojawiają się na allegro, to można domniemywać, że prawie wcale lub wogóle. Znane są trzy małe 18 mm o raz jeden duży innego producenta, który ma inne wyobrażenie granatu z uszami (inne proporcje uszu do bomby). Średnica ok 21 mm. Widziałem więc nie fantazjuję.
petrelus Napisano 19 Listopad 2009 Napisano 19 Listopad 2009 A to jest guzik, o którym pisałem wyżej. Jedyny znany duży guzik z granatem z uszami. Niestety nie mam zdjęcia rewesu.
kadet Napisano 20 Listopad 2009 Autor Napisano 20 Listopad 2009 Stare nie zawodne może trochę staroświeckie metody nie zawodzą , w necie nie wszystko można znaleźć trzeba trochę wysiłku i chęci .
kadet Napisano 20 Listopad 2009 Autor Napisano 20 Listopad 2009 Korpus artylerii i inżynierii WP z okresu insurekcji Kościuszkowskiej 1794 r .
8total4 Napisano 20 Listopad 2009 Napisano 20 Listopad 2009 zachowano stylistykę..S. Munchheimer nie produkował jeszcze guzików w czasie Powstania 1794r..pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.