Skocz do zawartości

Guzik-Jak oczyscic

danteXXI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak oczyscic(w czym moczyc)aby nie zniszczyc ladnego zoltego koloru ktory jest pod tym brazowym nalotem.Podczyszczony wstepnie miekka szczoteczka i ciepla woda.Wydaje mi sie ze ten guzik jest zlocony(?)Prosze o porade,Z gory dziekuje.

• 2 weeks later...
Jeżeli patyna jest zdrowa, mocna to szorowanie nie jest takie straszne, a jak patyna jest słaba to nawet delikatne metody mogą ją uszkodzić.
Z metod chemicznych to krótkie moczenie w kalgonie jest dość łagodne i może pomóc. Jeżeli osadu jest niewiele (albo ma się dużo cierpliwości) to można zdrapać osad kawałkiem skorupy orzecha włoskiego - nie niszczy zdrowej patyny, lekko ją tylko poleruje, nabłyszcza. Szczoteczka do zębów z przyciętym włosiem na długość 0,5 cm wspomagana wodą z mydłem też usuwa mniej zwarte osady.
Jak zwykle polecam przetestować nowe metody czyszczenia na mniej ciekawych znaleziskach :)

Witam,ja próbowałem na kilku/3/ guzikach mniej istotnych.
Moczyłem ok 6 tygodni w oliwie.Nstępny krok to delikatne skrobanki przy użyciu patyka do szaszłyków z dosyć twardego drewna być może bambus to był.
Ale rewelki nie było.Stan czytelności poprawił się,ale jednocześnie usunięto patynę.Także nie do końca jestem przekonany do tej formy czyszczenia.
Pozostaje więc w gestii każdego z Nas co z tym zrobić.
Jedno jest pewne,lepiej nie experymentować na rzadkich znaleziskach.Pzdr.

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie