danteXXI Napisano 14 Listopad 2009 Autor Share Napisano 14 Listopad 2009 Witam,Jak oczyscic(w czym moczyc)aby nie zniszczyc ladnego zoltego koloru ktory jest pod tym brazowym nalotem.Podczyszczony wstepnie miekka szczoteczka i ciepla woda.Wydaje mi sie ze ten guzik jest zlocony(?)Prosze o porade,Z gory dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Listopad 2009 Share Napisano 15 Listopad 2009 Ja bym gotował go w oleju - wyjdzie więcej złocenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 15 Listopad 2009 Share Napisano 15 Listopad 2009 Obawiam się, że tam gdzie jest ten brązowy nalot (tlenki miedzi), tam złocenie już zeszło. Można co najwyżej usunąć ten ziemisty osad na obrzeżach i to będzie koniec czyszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 23 Listopad 2009 Share Napisano 23 Listopad 2009 Jak najskuteczniej pozbyć się takiego ziemistego osadu? Chodzi o to ,żeby tego nie szorować niczym. Mam sporo monetek i guzików których za cholerę nie mogę doczyścić z takiego nalotu a boję się szorować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 24 Listopad 2009 Share Napisano 24 Listopad 2009 Jeżeli patyna jest zdrowa, mocna to szorowanie nie jest takie straszne, a jak patyna jest słaba to nawet delikatne metody mogą ją uszkodzić.Z metod chemicznych to krótkie moczenie w kalgonie jest dość łagodne i może pomóc. Jeżeli osadu jest niewiele (albo ma się dużo cierpliwości) to można zdrapać osad kawałkiem skorupy orzecha włoskiego - nie niszczy zdrowej patyny, lekko ją tylko poleruje, nabłyszcza. Szczoteczka do zębów z przyciętym włosiem na długość 0,5 cm wspomagana wodą z mydłem też usuwa mniej zwarte osady. Jak zwykle polecam przetestować nowe metody czyszczenia na mniej ciekawych znaleziskach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 24 Listopad 2009 Share Napisano 24 Listopad 2009 Jeszcze jest słynna oliwa z oliwek. Zapomniałem o niej, bo mnie osobiście ta metoda nie przekonuje :). Może wypowie się ktoś kto tej metody używa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 24 Listopad 2009 Share Napisano 24 Listopad 2009 Witam,ja próbowałem na kilku/3/ guzikach mniej istotnych.Moczyłem ok 6 tygodni w oliwie.Nstępny krok to delikatne skrobanki przy użyciu patyka do szaszłyków z dosyć twardego drewna być może bambus to był.Ale rewelki nie było.Stan czytelności poprawił się,ale jednocześnie usunięto patynę.Także nie do końca jestem przekonany do tej formy czyszczenia.Pozostaje więc w gestii każdego z Nas co z tym zrobić.Jedno jest pewne,lepiej nie experymentować na rzadkich znaleziskach.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 11 Grudzień 2009 Share Napisano 11 Grudzień 2009 W moim przypadku oliwa ie zjadła" złocenia, powiem nawet, że lekko wyostrzyła. Nie zaszkodzi jej poleżeć z miesiąc w oliwce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.