kindzal Napisano 10 Listopad 2009 Autor Share Napisano 10 Listopad 2009 Plakaty głoszące, że na erytoriach zarządzanych przez Niemcy” nie wolno wywieszać biało-czerwonych flag pojawiły się w Opolu, Głuchołazach, Kędzierzynie-Koźlu, Nysie i Raciborzu. Po lewej stronie plakatu jest tekst w języku niemieckim z lat wojny, gdy zabraniano używania polskich symboli pod karą śmierci. Po prawej - tłumaczenie na polski. Całość przykrywa słynna kotwica Polski Walczącej, z wezwaniem, by 11 listopada wywiesić biało-czerwone sztandary.- To nasz krzyk rozpaczy - wyjaśnia Krzysztof Drynda, rzecznik prasowy "Horyzontów”. - Mijają rocznice, mijają lata, a nie widać szacunku dla symboli narodowych. Jest coraz więcej rocznic, które są widoczne w mediach, ale nie widać ich w oknach, w ogrodach przydomowych. Amerykanie potrafią się zdobyć na wywieszanie swoich flag. Czemu my się tego wstydzimy?http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091110/REGION/200294029 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 11 Listopad 2009 Share Napisano 11 Listopad 2009 A co z niemieckimi nazwami miejscowości? płacimy za nie z budżetu MSW, w taki sposób się u nas traktuje patriotyzm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 12 Listopad 2009 Share Napisano 12 Listopad 2009 Tu nie chodzi o dwuznaczne nazwy miejscowości.. chociaż czekam aż radni przed wjazdem do Opola postawią wielki znak z napisem Willkommen in Oppeln" ... W sumie afery by nie było ale według mniejszości niemieckiej plakat ich uraża i stawia w złym świetle i ot to cała historia plakatu. Dla mnie pomysł jak i wykonanie zasługują na pochwałę i mam gdzieś co mówią folksdojcze" ale tylko dogłębnymi i kontrowersyjnymi rzeczami można w tym kraju coś osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 12 Listopad 2009 Share Napisano 12 Listopad 2009 a co maja wspolnego niemieckie nazwy wiosek z patriotyzmem lub jego brakiem ?"uważasz że tylu rodaków zgineło walcząc i zostało zamęczonych po to zebym mieszkał w mieście o nazwie np.Oppeln? które do tego znajduje się na terenie RP? W dodatku nigdzie nie znalazłem informacji żebyśmy najechali miłujących pokuj Niemców i zagrabili ich miasta i ziemie, może źle szukałem, ale żyjący wiekowi członkowie mojej rodziny też sobie tego nie przypominają. W dodatku rodzina została wypędzona z domów na wschodzie i wylądował w całkiem obcym dla nich miejscu, czym wcale nie byli zachwyceni mniejsza o dobytek wcale nie taki mały ale na wschodzie pozostały groby /dzisiaj w większości już nie istniejące/którymi nikt się nie zaopiekował. Może dla Ciebie kolego to nic nie znaczy ale mnie wychowano troszeczkę inaczej. Nie jestem Rosjaninem,Ukraińcem itp, jestem Polakiem jak reszta mojej rodziny i dlatego nie życzę sobie nazywania mojego miasta inaczej jak po polsku,gdyby dziadkowi było by to obojętne pozostał by w okolicach gorodu Lviv. Przepraszam troszkę mnie poniosło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braun Napisano 12 Listopad 2009 Share Napisano 12 Listopad 2009 w Warszawie mało kto wywiesił.Na moim osiedlu flagi można było policzyć na dwóch rękach.Ja wywiesiłem nie przymierzając małą bo mam taką ale wywiesiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 14 Listopad 2009 Share Napisano 14 Listopad 2009 nie oczywiście że w dwóch językach ale w TV regionalnej już dzisiaj była informacja że zrobiono krok dalej czego należało się spodziewać, w miejscowości Gutentag" jakby kto nie wiedział dotychczas Dobrodzień ulicę opolską jeden sobie przechrzcił na oppelenstrase. Co teraz? może w Gliwicach tfu Gleiwitz" czy jakoś tak plac Piłsudskiego przemianują na Bismarplatz a Piłsudski otrzyma pikelhaube z brązu? właśnie po to jest ten temat że chyba wystarczy tego dobrego, w Dobrodzieniu jest tylko 25% ludności która mieni się mniejszością Niemiecką i niedobrze jak 1 na 4 dyktuje jak ma wyglądać życie w danym mieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 15 Listopad 2009 Share Napisano 15 Listopad 2009 i tu widać słabość naszego systemu państwowego,niech nadal mo ściga kolekcjonerów i miłośników historii,za kilka lat grunwald to triumf krzyżacki ,a o 3 maja to młodzi zapomną.polska stanie się małym województwem we wschodniej polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 17 Listopad 2009 Share Napisano 17 Listopad 2009 napisałem że mo ściga kolekcjonerów,nie dba o interes państwa,nie jestem słuchaczem owego radia,ale obserwuję nasze życie polityczne i stwierdzam że nasz kraj to dziecinada,nie dbanie o interesy naszego kraju, obywateli,czasami myślę że na wiejskiej w warszawie jest wielka piaskownica.budynek z piaskowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 18 Listopad 2009 Autor Share Napisano 18 Listopad 2009 GW też szkodzi zdrowiu/psychice, a miliony ją czytają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.