slavitius Napisano 10 Listopad 2009 Autor Napisano 10 Listopad 2009 Znalezione na kartoflisku.Posiada zamykane wieczko a po bokach wypustki z dziurkami jak do zawieszenia na szyi.Wymiary: wysokość 5,5cm szerokość 4cm grubość 1,6cm. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego przedmiotu i jego przeznaczenia.
kopijnik2 Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 nawiązanie do szabeltasakonstrukcja - ładownicowa"mocowanie do oprawy w skórę" - nie naścienne
ARQ Napisano 10 Listopad 2009 Napisano 10 Listopad 2009 relikwiarze moga byc tez z drewna, szkła i czego sobie kto jeszcze zyczy, nie chodzi o rodzaj materiału a raczej brak na nim znaku krzyż czy jakiejs innej świętości co w wypadku relikwiarza było by wrecz wymagane
slavitius Napisano 26 Grudzień 2010 Autor Napisano 26 Grudzień 2010 Ten wątek był ponad rok temu i niewiele wniósł informacji. Dlatego dałem go drugi raz.
grzesiomix Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 A poza tym motyw naśladuje raczej granat gorejący niż symbole religijne.
bodekk72 Napisano 10 Listopad 2009 Napisano 10 Listopad 2009 zgadza sie brak znaków kultu,,,tylko kształt tarczy herbowej ale w niej to raczej nie herb
banderas Napisano 26 Grudzień 2010 Napisano 26 Grudzień 2010 moim zdaniem to http://pl.wikipedia.org/wiki/Enkolpionpzdr.
slavitius Napisano 10 Listopad 2009 Autor Napisano 10 Listopad 2009 Znalezione na kartoflisku.Posiada zamykane wieczko a po bokach wypustki z dziurkami jak do zawieszenia na szyi.Wymiary: wysokość 5,5cm szerokość 4cm grubość 1,6cm. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego przedmiotu i jego przeznaczenia.
slavitius Napisano 10 Listopad 2009 Autor Napisano 10 Listopad 2009 Jakieś pomysły lub przypuszczenia?
butchcassiddy Napisano 10 Listopad 2009 Napisano 10 Listopad 2009 Moje przypuszczenie: naścienny pojemnik na wodę święconą.
fanatyk Napisano 10 Listopad 2009 Napisano 10 Listopad 2009 relikwiarz musiałby byc CO nAJMNIEJ ze srebra. oblany kilogramem złota ;-)
Wyro Napisano 27 Grudzień 2010 Napisano 27 Grudzień 2010 Enkolpion to daj spokój... Relikwiarz również. Nie zawsze, ale najczęściej relikwia była widoczna, a jeśli nie to kształ relikwiarza był odnośnikiem do rodzaju relikwii.Na wodę święconą? Najczęściej był to Chrystus niosący krzyż, od pasa Którego zaczynał się zasobnik na wodę. Na tym przedmiocie jak na moje wyczucie poza krzyżem (?) na górze nie ma religijnych motywów tylko świeckie ozdoby.Być może było to mocowane tak jak mówi Kopijnik...Nie wiem co to jest, ale dwa z ID-ów odrzucam jako nietrafione:) )Enkolpion i relikwiarz).
Pytanie
slavitius
Znalezione na kartoflisku.Posiada zamykane wieczko a po bokach wypustki z dziurkami jak do zawieszenia na szyi.Wymiary: wysokość 5,5cm szerokość 4cm grubość 1,6cm. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego przedmiotu i jego przeznaczenia.
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.