Skocz do zawartości
  • 0

Koło o wadze 25 kilogramów z trzema prowadnicami

Daffim

Pytanie

Napisano

W okolicach Lubania znalazłem takie koło z trzema prowadnicami o szerokości około 12 cm, średnicy około 60 cm i wadze około 25 kg. Ponadto obok okopów stoi taki słupek, ktos wie co to jest? Z tego co wiem takimi słupkami oznaczało się granice pola ale z takim znaczkiem?
Dzięki za pomoc.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Patron.
Identyczne koła(również większe) widziałem przy starych maszynach do tłoczenia czy gilotynach.
Duże koło połączone z mniejszym, pasami.

Myślałem o magazynowaniu energii i dlatego napisałem koło zamachowe"(nie wiem czy poprawnie:)

Ps.
Nie każde koło z dziurami jest od czołgu:)
Napisano
w nawiązaniu do wypowiedzi kolegi <jamato>

Pod słupkami granicznymi znajduje się mnóstwo ciekawych rzeczy. Umieszczano je (i umieszcza nadal), żeby oznaczyć miejsce w razie utraty słupka. Zazwyczaj jest to butelka.
Oryginalnie powinien to być drugi słupek wkopany pod spodem."

pod słupkami, faktycznie bardzo często umieszczane były butelki - w razie zniszczenia lub wykopania słupka. Ma to na celu odzyskanie danych geodezyjnych lub topograficznych.
każdy słupek, a właściwie punkt geodezyjny, punkt graniczny - ma określone współrzędne. Stare punkty mogą mieć współrzędne w układzie lokalnym lub przeliczone na układ 42 lub inny.
zniszczenie takiego słupka (niech już tak się nazywa) oraz zniszczenie (wykopanie butelki) powoduje, to że trzeba ponownie wytyczyć i zastabilizować punkt. Jest to niepowetowana strata dla geodezji i topografii, nie wspominając o tym iż jest to również pracochłonne.
W geodezji powojennej, czyli po 1945 roku, często wykorzystywane były i są - punkty geodezyne poniemieckie lub porosyjskie - w zależności od tego, pod jakim zaborem był dany teren.

ci którzy znają temat map, jest to wiadome - ci którzy o tym nie wiedzą - tego typu punty wykorzystywane są przy opracowaniu map geodezyjnych i topograficznych, do aktualizacji danych.

a chyba nie muszę mówić, jak bardzo potrzebne są mapy dla poszukiwaczy ?

Panowie, proszę nie niszczmy tych punktów (słupków), ponieważ wypowiedź kolegi <jamato> może być źle zinterpretowana : znajduje się mnóstwo ciekawych rzeczy" - to może być tylko butelka i nic więcej

-pozdro-

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:09 11-11-2009
Napisano
są prawem chronione, ale tak naprawdę kto się tym przejmuje ?

przypomniała mi sie w związku z tym pewna prawdziwa historia, z dawnych czasów :

otóż geodeci zakopali kamień na miedzy pewnego rolnika. Wręczyli mu papier, w którym stało, że punkt geodezyjny jest prawem chroniony i poprosili go żeby punktu pilnował, aby go nikt nie zniszczył.
Po kilku latach przyjechali do tego punktu inni geodeci, szukają na miedzy - punktu nie ma !
Idą do rolnika, pytają się czy coś wie o zakopanym na miedzy punkcie. Rolnik poszedł bez słowa do stodoły, po chwili wraca taszcząc kamień geodezyjny.
widząc ogromne zdziwienie na twarzach geodetów - rolnik z rozbrajającą szcerością powiedział :
- no co ? kazali pilnować, więc schowałem do stodoły, żeby nie zaj......i (sorrki)

ot i takie jest Prawem chroniony" :)
Napisano

W okolicach Lubania znalazłem takie koło z trzema prowadnicami o szerokości około 12 cm, średnicy około 60 cm i wadze około 25 kg. Ponadto obok okopów stoi taki słupek, ktos wie co to jest? Z tego co wiem takimi słupkami oznaczało się granice pola ale z takim znaczkiem?
Dzięki za pomoc.

Napisano
Odpowiem koledze tyfusowi i uściślę swoją wypowiedź.
Bardzo mnie zadowala Twoja wypowiedź. Jest rzeczowa.
Cóż miałem na myśli pisząc o ciekawych rzeczach".
Otóż w czasie uaktualniania map okazywało się niejednokrotnie, że w miejscu, gdzie znajdował się punkt graniczny, powinien stać betonowy słupek. Powinien ale...nie stał.
Pomysłowość ludzka nie zna granic. Dobrze, że np. rolnik nie wiedział o istnieniu drugiego słupka w głębi ziemi. Swoje dobra doczesne powiększył o 2-3 skiby kosztem sąsiada ale na krótko.
Czasami były dwa słupki obok siebie i to tóż obok.
A swoją drogą z sentymentem wspominam najładniejsze jak dla mnie p-kty pomiarowe, jakimi były wieże triangulacyjne. Pod koniec lat 80-tych był już tylko jeden człowiek w Polsce, który potrafił je wznosić.
Będąc kiedyś w górach, omal nie przewróciłem się o pewien przedmiot wystający z trawy. Był to słup graniczny odlany z żelaza a postawiony w czasach C.K. Do dzisiaj służy do uakualnień.
Pamiętajmy - punktów pomiarowych nie dotykamy!
Napisano
Ten kamien to zwykly geodezyjny slupek graniczny nieruchomosci.A że taki nietypowykrzyzyk"to poprostu objaw wiekszej fantazji ówczesnego wykonawcy.Bycmoze wtedy,i na tamtym terenie,byly w modzie takieartystyczne"slupki.Myśle,że doszukiwanie sie w tym kamieniu jakiejs tajemnicy jest niepotrzebne.Pozdrawiam...
Napisano

no niestety, czasy wież triangulacyjnych już minęły.
wyparły je nowoczesne metody wyznaczania punktów, chociaż sama stabilizacja punktów nie uległa większej przemianie.
a i do dzisiaj stare" przedwojenne punkty są wykorzystywane, chociażby w celu podzielenia gruntu na mniejsze działki, np. budowlane.
oprócz starych kamieni, w terenie można również spotkać punkty osnowy geodezyjnej - repery, a prościej - metalowe bolce z nabitymi cechami (przykład na focie) podające wysokość nad pozomem morza.
Są to również bardzo ciekawe znaki, niejednokrotnie bardzo stare. Najczęściej stabilizowane na ścianach budynków (leśniczówki, kościoły, ratusze), w przyczółkach mostów lub wiaduktów

Napisano
Zgadza się. To nic innego, jak koło pasowe na 3 paski klinowe i nie wygląda na wiekowe.
Pod słupkami granicznymi znajduje się mnóstwo ciekawych rzeczy. Umieszczano je (i umieszcza nadal), żeby oznaczyć miejsce w razie utraty słupka. Zazwyczaj jest to butelka.
Oryginalnie powinien to być drugi słupek wkopany pod spodem.
Napisano
Gdzieś w internecie wyczytałem, że takimi znaczkiami były oznaczane słupy graniczne pruskich kolei, jak sadzicie jest to mozliwe?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie