Skocz do zawartości

Polska armia nie istnieje

kindzal

Rekomendowane odpowiedzi

Być może nie wiem jak jest dziś , ale wydaje mnie się ;) że koledzy którzy doświadczyli jedynie armijnej codzienności , nie doceniają naszej armii- zarówno dowódców jak i żołnierzy.
W jakiej innej armii jednostka klasy SPR mająca na daną chwilę teoretycznie 10 % stanu , licząca niecałych 100 żołnierzy , jest w stanie w ciągu niecałych 30 minut wystawić pluton alarmowy w sile 1+30 , wejść do akcji , wykonać zadanie , i rozpłynąć się w sinej mgle ? Gdzie indziej to jest zadanie dla jednostek doborowych , u nas załatwiają to bażanty....
No przynajmniej tak było jakiś czas temu...

Witam

Dla wielbicieli teorii spiskowych:
przed ostatnimi rozbiorami Polski naszą armię starano się zredukować liczebnie (co się udało) i zmarginalizować - efekt osiągnięto. Co nie zmienia faktu, że żołnierze w razie potrzeby walczyli i to doskonale - ale nie było dużej i sprawnej armii (czyli elementu odstraszania przeciwnika) - co ciekawe było to wykonane naszymi własnymi (Polaków) łapkami.

Obecnie widzę bardzo podobny schemat działania -tylko nazywa się on inaczej - armia zawodowa" - czytaj armia kadrowa" - czyli ok. 30-50 tys. wojska, z czego ok. 15 tys. agnetów" w linii -

Przemysł zbrojeniowy - szczególnie w ostatnim kryzysie mógłby być bardziej wykorzystywany - a wszyscy starają się jak najwiecej uzbrojenia zamawiać za granicą, broń Boże brać coś z kraju.

Całe szczęście, że Armia ma cały czas u Polaków bardzo duży sentyment i przychylność - ale i z tym się zaczyna walczyć - patrz afera" naszych moździerzowców"

Armia nie istnieje już od dawna, to znaczy od wtedy gdy zlikwidowano falę. Fala była PODSTAWĄ porządku w wojsku. Każdy znał swoje miejsce i robił to co do niego należało. Bez fali był już chaos, anarchia i bandytyzm. A armia, w której nie ma porządku gwarantowanego przez falę, nie jest armią, tylko bandą darmozjadów utrzymywanych przeze mnie, czyli podatnika. Pozdrav.

Bandolero - te żółte kartki to za to że byłeś za bardzo chyba na fali w wojsku. Popieram poprzednika, piszesz bzdury. Pokaż mi armię zawodową na zachodzie europy gdzie jest fala. Chyba nie zaprzeczysz że WP może ciągnąc wzorce z armii francuskiej brytyjskiej czy innych. Fala to po prostu bandytyzm degeneratów i prostaków po podstawówce. Inna kwestia, że faktycznie dzisiejsza armia polska to tylko papier odstający od rzeczywistości. Myślę, że jej zdolności bojowe teraz są o wiele mniejsze niż porównywalne zdolności WP we wrześnu 1939 i w razie napadu na nas kogokolwiek np Rosjan lezymy i kwiczymy w ciągu tygodnia. Nasza armia NIE JEST SAMA W STANIE OBRONI NAS PRZED KIMKOLWIEM W RAZIE KONFLIKTU !!!!! We wrześniu 1939 też liczyliśmy na sojusze. I jak zwykle będzie mądry Polak po szkodzie - bo NATO pod byle pretekstem wypnie się na nas tak jak wypięli sie Anglicy i Francuzi w cytowanym okresie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie