Skocz do zawartości
  • 0

Zapalnik niemiecki?

panadam12

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
TmiZ 35 - Teller minen Zunder 35 używany w niemieckich minach talerzowych. Jest to zapalnik naciskowy. Twój jest w pozycji abezpieczony".

Pozdrawiam!
Napisano
kolego vis1939, czy panadam zabierając zapalnik do domu wiedział że tam jest mała spłonka? Znał dokumentację techn. tego urządzenia,albo chociaż jego schemat?! Chodzi mi o wyuczenie pewnych zdrowuch nawyków.Pozdrawim
Napisano
Kolego panadam12, jednej rzeczy nie rozumiem. Wiedząc, lub podejrzewając że znaleziony przez Ciebie fant" jest zapalnikiem, do tego nie potraktowanym silną eksplozją... można się spodziewać w nim materiałów niebezpiecznych, taaak? To, powiedz mi, dlaczego postanowiłeś go sobie przynieś do domku. NIe lepiej np zrobić fotę w terenie i go tam pozostawić?! Może powiesz, że to Twoje ręce i Twoja sprawa, ale kazda eksplozja u poszukiwacza w domu, prócz nieszczęscia dla poszkodowanych, przynosi naszemu środowisku tylko ostrą krytykę. Pozdrawiam
Napisano
mógłbym też odpowiedzieć że mi sie spodobał,więc po co filozofować,wraca do lasu i dobrze że wcześniej niż później kolego zmija,człowiek się uczy cały czas radzę to sobie wziąść do serca,pozdrawiam
Napisano
często przeglądam te forum,chciałbym się wypowiedzieć ,ale są lepsi ,uważam że wiadomości kolegi visa1939 są na wysokim poziomie,nie wszystko co z wojny urywa główkę rączki,oczywiście są przedmioty bardzo szkodliwe,cieszy mnie że ludzie pytają,można je trafić np.podczas zbioru ziemniaków,prac leśnych,orki.generalnie jak nie wiesz co to?? pytaj ,zgłoś policji ,policjanci też mają odpowiednią wiedzę.oczywiście biegli.sądowi.nawet jak się mylą to i tak mają rację.
Napisano
Zapalników jest wiele w ziemi i różnych typów. Także było wiele wypadków śmiertelnych. Proponuje negować takie praktyki na wejściu. Obojętnie czy to pusta łuska z nie zbitą spłonką. Właśnie przez takie zainteresowania pewnych pseudo poszukiwaczy mamy taką a nie inną opinię. Wszystkich rozumiejących skalę problemu. Chcecie legalne poszukiwania. Bo dla mnie zapalniki łuski i niewybuchy zbierają nie uświadomieni zagrożenia. Pewno wojna to też była zabawa. Nie daj boże odkopać komuś granat z otwartą łyżką. Uważajcie place boju to nie tylko ciekawe blaszki niektóre bardzo szybko latają i tną wszystko w około. Darz dół, ale tyko prawdziwym poszukiwaczom nie militarystom przez małe m.
Napisano
Kolega Trab przesadził nieco w druga stronę :-P

Pomimo tego moim zdaniem ma sporo racji. Wystarczy poczytać dział identyfikacja" co jakiś czas ktoś przytarga granat, zapalnik albo detonator do domu i podejrzewa co to może być ale jednak bierze. Powinno się takich ludzi uświadamiać.

Poza tym poszukiwania to nie tylko monetki i medaliki...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie