bolas Napisano 19 Październik 2009 Autor Share Napisano 19 Październik 2009 Czy ktoś z Was czytał którąś z częsci wspomnień Helutha Nowaka ? Dziś widziałem parę jego książek w pobliskim antykwariacie. Pierwsze wrażenie ciekawe, ponoć to wspomnienia młodego oficera WH, który 1939 przesiedział w koszarach jako instruktor a później już do końca front wschodni. Z tego co się zorientowałem jest sześć części tych wspomnień.1. Waczyłem w Stalingradzie"Pierwsza z sześciu części wojennych przeżyć oficera Wehrmachtu Helmutha Nowaka, który w zbeletryzowanej formie spisał w ostatnich latach życia, dzięki ocalonym z zawieruchy notatkom, swoje wojenne przygody aby przekazać czytelnikowi obraz wojny widzianej oczami żołnierza strony zwyciężonej. Walczyłem w Stalingradzie przedstawia retrospektywnie dzieciństwo, młodość i początek służby wojskowej głównego bohatera, aż po ocalenie ze stalingradzkiego okrążenia. W tle przewija się obraz życia codziennego w III Rzeszy i na terenach okupowanych.2.Waczyłem pod Kurskiem"Druga w kolejności z sześciu części przygód wojennych oficera Wehrmachtu Helmutha Nowaka, który w zbeletryzowanej formie spisał w ostatnich latach życia, dzięki ocalonym z zawieruchy notatkom, swoje wojenne przygody aby przekazać czytelnikowi obraz wojny widzianej oczami żołnierza strony zwyciężonej. W "Walczyłem pod Kurskiem autor opisuje przygotowania i przebieg zmagań na tzw, łuku kurskim z perspektywy bezpośredniego uczestnika. Ciekawie portretuje typy oficerów i żołnierzy tak niemieckich jak i nieprzyjaciela. Bez zbędnych upiększeń przedstawia dramat ludzi walczących nieustannie na pierwszej linii frontu."3. Waczyłem o Kijów"Trzecia w kolejności z sześciu części przygód wojennych oficera Wehrmachtu Helmutha Nowaka, który w zbeletryzowanej formie spisał w ostatnich latach życia, dzięki ocalonym z zawieruchy notatkom, swoje wojenne przygody aby przekazać czytelnikowi obraz wojny widzianej oczami żołnierza strony zwyciężonej. W "Walczyłem o Kijów autor opisuje zaskakujące przerwanie letniej ofensywy niemieckiej i ciężkie walki odwrotowa póżnego lata i jesieni 1943 roku, zakończone oddaniem Rosjanom Kijowa. Czytelnik śledzi krwawy przebieg działań na pierwszej linii frontu jak i dramatyczny odwrót Wehrmachtu przez całą Ukrainę. W tle przewija się całe mnóstwo rozmaitych postaci oficerów i żołnierzy obu walczących stron."Wspomnienia ponoć spisano dopiero w 2000 roku. Ciekawi mnie na ile faktycznie są frontowymi wspomnmieniami, a na ile beletrystyką czy wręcz farsą ala Sven Hassel. Może ktoś już to czytał i mógłby skrobąć jakąś mini recenzję ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario69 Napisano 21 Październik 2009 Share Napisano 21 Październik 2009 Jestem po przeczytaniu I części. Nie jest to literatura najwyższych lotów, ale do pociągu się nadaje. Czyta się łatwo i szybko, niestety więcej opowieści spoza frontu, więc proszę nie robić sobie nadziei na opisy ze Stalingradu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario69 Napisano 15 Listopad 2009 Share Napisano 15 Listopad 2009 Celem dokończenia - właśnie czytam już część trzecią i powiem tak, warto przemęczyć część pierwszą i połowę drugiej bo potem jest już coraz lepiej. Przyjemnej lektury! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jale Napisano 16 Listopad 2010 Share Napisano 16 Listopad 2010 Te książki to w rzeczywistości powieści czeskiego autora, Josefa Fraisa, piszącego pod pseudonimem. Życiorys autora i jego bibliografia, włącznie ze wszystkimi pseudonimami - niestety, po czesku - na stronie: http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1224 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario69 Napisano 17 Listopad 2010 Share Napisano 17 Listopad 2010 Niesamowite, dzięki za dociekliwość,... a nasze księgarnie reklamują to jako literatura faktu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gizeh Napisano 17 Listopad 2010 Share Napisano 17 Listopad 2010 Choroba, co za rozczarowanie, myślałem, że to rasowy teuton, hehe.Kończę właśnie Walczyłem o Kijów" i jako lekkie czytadło do pociągu się sprawdza. Nawet jeśli to czysta beletrystyka to nie razi fantastyką jak u Hassela. Ciekawe czy będą wydane pozostałe części, przeczytałbym Walczyłem o Warszawę": http://www.bookshop.cz/beletrie-pro-dospele/bojoval-jsem-u-varsavy-helmuth-nowak/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 17 Listopad 2010 Share Napisano 17 Listopad 2010 Vyučil se horníkem v Havířově (1960–1963) a do roku 1965 pracoval jako havíř v Ostravě. Krátce byl zedníkem v Miloticích nad Bečvou (1965), kde také po základní vojenské službě v Hradci Králové (1965–1967) pracoval jako brusič.W Hawirzowie w latach 1960–1963 kształcił się w zawodzie górnika, potem do roku 1965 pracował w zawodzie górnika w Ostrawie. Krótko był murarzem w Miloticach nad Beczawą (1965), następnie po odbyciu zasadniczej służby wojskowej w Hradcu Kralove (1965-67) pracował jako szlifierz.Chłop żadnej roboty się nie boi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 18 Listopad 2010 Share Napisano 18 Listopad 2010 koniunktura taka...;)widać u nich też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 18 Listopad 2010 Share Napisano 18 Listopad 2010 W marcu 1971 roku razem z kolegą Pohrazkiem napytali sobie biedy, bo przygotowali music-hallową adaptację powieści radzieckiego pisarza Walentyna Katajewa „Syn pułku” i niestety ich adaptacja okazała się zbyt ironiczną parafrazą. Oskarżony o podżeganie i obrazę państwa dostał 15 miesięcy odsiadki zamienione na 3 latka w warunkowego zawieszenia. A potem znowu wycierał się po fabrykach, był kierownikiem magazynu w samej czeskiej Pradze… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Napisano 19 Listopad 2010 Share Napisano 19 Listopad 2010 Ciekawe dlaczego w Polsce wydano tylko trzy książki Nowaka.Przeczytałem dwie a chciałbym przeczytać wszystkie....Znalazłem jeszcze u Czechów takie:Krwawy Kaukaz",Byłem rosyjskim jeńcem",iemia zalana krwią",Krwawy Sewastopol",Walczyłem w Berlinie",Walczyłem w Warszawie",marli zebrani na Krymie",Ojczyzna ,Bóg" (?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.