Skocz do zawartości

Adek part. 3

Arseon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 250
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
O, to byłoby bardzo ciekawe. A wiesz, że na początku w nocy myślałem,że to peerelek, bo za lekka była... Może więc i fals. A po czym wnosisz?
Napisano
Obejrzałem egzemplarze oferowane na allegro i doszedłem do wniosku, że kolor metalu i kształ liter i symboli jest uproszczony". Można jeszcze monetę zważyć - powinna ważyć ok. 10 g. Powinna być wybita ze srebra próby 900.
Pozdrawiam
Napisano
Posiada również uszkodzenia na rancie, które przy monecie srebrnej powibnny wyglądać inaczej. Na rewersie jest cokolwiek wyżarta" przy roku.
Pozdrawiam
Napisano
Wyro, a co jest religijnego w tej plombie? Na moje oko to zwykła plomba towarowa z monogramem Mikołaja I. No, ale w sumie kiedyś twierdzono, że władza cara od Boga pochodzi:-)
Napisano

Religijny jest krzyż wpisany w literę M. Monogram Mikołaja I to o ile pamiętam M wyglądające jak H i korona. Tu jest M, krzyż i korona. Przykład tego znanego katolikom znaku na obrazku.

Napisano
Znalazłem niegdyś kilka takich plomb, na jednej z nich był nawet napis cukier". To plomby towarowe, którymi plombowano worki z towarami nazwijmy to luksusowymi", np. herbata, kawa, cukier, często objętymi akcyzą lub cłem.
Napisano
Nad M jest korona, pod M napis Warszawa, ja też nie widzę w tej plombie nic związanego z jakąkolwiek religią.
Pozdrawiam
Napisano

Krzyż prawosławny z miejsca gdzie stały główne wojska carskie w bitwie z Powstania Listopadowego. Krzyżyk niestety złamany, a jest duży i byłby piękny:(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie