Skocz do zawartości

Wznowienie produkcji bagnetu wz29 przez Fabrykę Broni Radom cz.3

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mamy już prawie 2010 rok.
Ideał rozbiera się,robimy model 3D,
wrzucamy do komputera sterującego obrabiarkami i............. produkujemy.
pzdr.

ps.Zbadanie z czego zbudowany został dawca" To lata 70/80/90
  • Odpowiedzi 140
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jaką tolerancję?
Abstrachując-wszystko można zmierzyć sufmiarką,a stworzyć,w średnio-zaopatrzonej piwnicy.
pzdr.
Ot i dokumentacja 70letnich artefaktów.
Napisano
proponuję jednak spojrzeć np. na zamek, a potem pisać o skanowaniu 3D i obróbce ...i jeszcze jedno: koszt...ale to już inna bajka
musisz mi kiedyś pokazać jak zmierzyć sufmiarką 70 letni przedmiot z dokładnością 0,005.

PATRON
Napisano
Mihura- Patron ( delikatnie ) pytał, jak chciałbyś osiągnąć dokładność liczoną w tysiącach stosując mimo wszystko przechodzony oryginał i najprostsze narzędzie- suwmiarkę.

Nie unoś się- to była tylko riposta na Twoje złudne nadzieje Żeby stworzyć wierną kopię z orginału? Nie odbiegającą od niego parametrami balistycznymi,etc.
Oczywiście,że niepotrzebna jest pierwotna dokumentacja techniczna.Można ją stworzyć z oryginału."
Napisano
Cóż, historia militarnych osiągnięć technicznych już dziesiątki lat temu odnotowała przypadki tworzenia wiernych kopii wyłącznie z posiadanych oryginałów, bez jakiegkolwiek dostępu do dokumentacji. I nie dysponowano wtedy dostępnymi dzsiaj technikami skanowania ani nawet nie posiadano komputerów....A mimo to niektóre operacje kopiowania z przechodzonych" oryginałów były uwieńczone sukcesami.

No kto jak kto, ale dr inż. rodem z Politechniki musi wiedzieć o tym doskonale......
Napisano
PATRON jak do tej pory mnie nie zrozumiałeś to już mnie nie zrozumiesz - napiszę ci tak jak ty mnie - a co mnie to obchodzi " jak masz jakieś swoje projekty proponuję załóż sobie wątek i zaistniej bo chyba ci się wydaje że FWP powinna mieć wyłączność na wszystko z II RP albo powinna pytać ciebie o zdanie :):):):):)
Napisano
proszę moderatora o zablokowanie wątku - tema poszedł w innym kierunku wszyscy którzy mają coś do powiedzenia na temat swoich przemyśleń ,pomysłów ,projektów ,żalów -proszę założyć aby założyli swoje wątki -pozdro
Napisano
no właśnie widzę że się nie rozumiemy...
FWP ani ja nigdy nie interesowało się ( nie interesuje i nie będzie interesowało się) kwestią wykonania repliki bagnetu. mnie natomiast jak już napisałem interesuje zupełnie inny aspekt który leży u podstaw tego projektu.
Nigdy też nie pretendowałem do miana wszystkowiedzącego w kwestii II RP co jest oczywiste dla osób które mnie znają osobiście... a w kwestii wyłącznościFWP ... różni ludzie różne rzeczy mówią , a nie wszystkim jest dane zozumieć ...

Acer -
i naprawdę wydaje ci się że FB będzie chciało się bawić w wykonanie krótkiej serii wz 38 na podstawie samego niekompletnego 70 letniego oryginału? jeszcze raz powiem magiczne słowo: KOSZT.

PATRON FWP
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie