JAZON75 Napisano 10 Październik 2009 Autor Napisano 10 Październik 2009 witam ,znalazłem taki pierśćionek ,chciałbym się dowiedzieć z jakiego okresu może on pochodzić, miedzywojenny? czy póżniejszy,nie ma żadnych prób i napisów.Czy to srebro?
Gniewkos Napisano 10 Październik 2009 Napisano 10 Październik 2009 Raczej między wojenny, punca była na brakującej części!pozdro!
JAZON75 Napisano 10 Październik 2009 Autor Napisano 10 Październik 2009 nie jestem znawcą biżuterii ale trochę mi nie pasują te lata 80,-po pierwsze wszystkie inne przedmioty( a było ich ok 50 monety , guziki) znalezione w tym miejscu były starsze tj lata 1820-1942 nic póżniejszego ,miejscówka po starym niemieckim folwarku i daleko od jakichkolwiek obecnych zabudowań- po drugie próba srebra mogła być na brakującej częśći.- po trzecie zbyt dobry stan na odpustowy fajans (30 lat w ziemii),to tylko moje spostrzeżenia,mogę się mylić.dzieci3 uważasz że to srebro?pozdrawiam
Graudenz 18 Napisano 10 Październik 2009 Napisano 10 Październik 2009 posrebrzany mógł być również bez punc nic się nie dowiesz. Jedynie wizyta u jubilera pomoże ci.
JAZON75 Napisano 11 Październik 2009 Autor Napisano 11 Październik 2009 jutro po pracy podjadę do jubilera ,ARQ gdzie można kupić taki płyn do czyszczenia srebra,jest na alle..o ?
ARQ Napisano 11 Październik 2009 Napisano 11 Październik 2009 u jubilera,np. kiwi, kup TYLKO do srebra bo czasem wciskaja takie indyjskie specyfiki do wszystkiego a wtedy nic sie nie dowiesz
Anarchista Napisano 11 Październik 2009 Napisano 11 Październik 2009 Niestety mi też to kojarzy się z późnym PRLem i wygląda na aluminium (ten kolorek i te przetarcia). Pewność da tylko wizyta u jubilera, albo wrzucenie do roztworu kreta - jak zacznie się rozpuszczać i bąbelkować to znaczy, że to było aluminium :>
numi5 Napisano 17 Styczeń 2010 Napisano 17 Styczeń 2010 Produkcja seryjna,wykonanie niestaranne,kamień przypominakwarc dymny, lecz ślady zużycia sugerują,że to szkiełko.Możebyć ze srebra,wskazuje na to oksydowanie(czernienie) wwklęsłościach.Płyn do czyszczenia srebra to ARGENTUM.
ARQ Napisano 11 Październik 2009 Napisano 11 Październik 2009 lepiej zamiast kreta uzyc płynu do czyszczenia srebra, zazwyczaj reaguje on tylko ze srebrem wiec bedziesz widział czy metal da się wpolerowac i zostaje charakterystyczny czarny osad, jeżeli jest tylko posrebrzany to w miejscu przerwania/złamania będzie inny metal np mosiądz, miedz lub metale na ich bazie
JAZON75 Napisano 10 Październik 2009 Autor Napisano 10 Październik 2009 witam ,znalazłem taki pierśćionek ,chciałbym się dowiedzieć z jakiego okresu może on pochodzić, miedzywojenny? czy póżniejszy,nie ma żadnych prób i napisów.Czy to srebro?
dzieci3 Napisano 10 Październik 2009 Napisano 10 Październik 2009 Witam,w 80-tych latach tak czystego sreberka ja nie spotkałem.Pzdr.
Pytanie
JAZON75
witam ,znalazłem taki pierśćionek ,chciałbym się dowiedzieć z jakiego okresu może on pochodzić, miedzywojenny? czy póżniejszy,nie ma żadnych prób i napisów.
Czy to srebro?
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.