Skocz do zawartości
  • 0

srebrny pierscionek?

JAZON75

Pytanie

Napisano

witam ,znalazłem taki pierśćionek ,chciałbym się dowiedzieć z jakiego okresu może on pochodzić, miedzywojenny? czy póżniejszy,nie ma żadnych prób i napisów.
Czy to srebro?

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie jestem znawcą biżuterii ale trochę mi nie pasują te lata 80,
-po pierwsze wszystkie inne przedmioty( a było ich ok 50 monety , guziki) znalezione w tym miejscu były starsze tj lata 1820-1942 nic póżniejszego ,miejscówka po starym niemieckim folwarku i daleko od jakichkolwiek obecnych zabudowań
- po drugie próba srebra mogła być na brakującej częśći.
- po trzecie zbyt dobry stan na odpustowy fajans (30 lat w ziemii),
to tylko moje spostrzeżenia,mogę się mylić.
dzieci3 uważasz że to srebro?
pozdrawiam
Napisano
u jubilera,np. kiwi, kup TYLKO do srebra bo czasem wciskaja takie indyjskie specyfiki do wszystkiego a wtedy nic sie nie dowiesz
Napisano
Niestety mi też to kojarzy się z późnym PRLem i wygląda na aluminium (ten kolorek i te przetarcia). Pewność da tylko wizyta u jubilera, albo wrzucenie do roztworu kreta - jak zacznie się rozpuszczać i bąbelkować to znaczy, że to było aluminium :>
Napisano
Produkcja seryjna,wykonanie niestaranne,kamień przypomina
kwarc dymny, lecz ślady zużycia sugerują,że to szkiełko.Może
być ze srebra,wskazuje na to oksydowanie(czernienie) w
wklęsłościach.Płyn do czyszczenia srebra to ARGENTUM.
Napisano
lepiej zamiast kreta uzyc płynu do czyszczenia srebra, zazwyczaj reaguje on tylko ze srebrem wiec bedziesz widział czy metal da się wpolerowac i zostaje charakterystyczny czarny osad, jeżeli jest tylko posrebrzany to w miejscu przerwania/złamania będzie inny metal np mosiądz, miedz lub metale na ich bazie
Napisano

witam ,znalazłem taki pierśćionek ,chciałbym się dowiedzieć z jakiego okresu może on pochodzić, miedzywojenny? czy póżniejszy,nie ma żadnych prób i napisów.
Czy to srebro?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie