Skocz do zawartości

Paradny ks98

Maaarcin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. taki bagnet sie trail. Pytanie brzmi jak go wyczyscic zeby nie zniszczyc okladek...? pochwa ma tesztki farby wiec raczej fosol. A co z ostrzem? jak doprowadzic zeby lsnilo, narazie ma matowe przebarwienia gdzieniegdzie. glownia ma nalot ale serbro sie przebija. pozdrawiam

Napisano
pochwe spróbuj kwasem szczawiowym, tylko najpierw duzo poczytaj na jego temat (było na forum np. wątek M42 i kwas szczawiowy")
okładki są ebonitowe ?
jeżeli tak to będzie o wiele łatwiej niż z drewnianymi..
pozdro.
Napisano
Daj se spokoj z czyszczeniem tego bagnetu! Ostrze wyglada bardzo łądnie! Po wacie stalowej będą rysy co moim zdaniem tylko oszpeci... fosol tez odpada gdyż jest to ieco" żrący preparacik i nie wiem jak zareaguje z okładkami nie wspominajac juz o tym ze zostawi osad. Pochwę zaiste mozna wykapac w kwasie szczawiowym, ale tak jak kolega pisał ostroznie z tym. Daj dokładniejsze zdjęcia samego bagnetu. Jeżeli na ostrzu są tylko niewielkie plamy to spróbuj je rozpuścić jakimś smarem lub parę razy przetrzyj szmatką nasączoną WD40.
Napisano
jesli ktos trze jak durny wata stalowa to i moga zostac rysy, ale przy spokojnej pracy nie powinny z tym, ze to troche trwa.

P.S. Daj se spokoj z czyszczeniem tego bagnetu!" racja niech go wp..... rdza
Napisano
poprzez nieumiejetne czyszczenie mozna tylko zaszkodzic DerBartoszu. Taka patynka na glowicy tylko dodaje smaczku. No ale to jest moje zdanie, wlasciciel zrobi z nim co zechce. Rdza nie zje Ci bagnetu, chyba ze zamierzasz trzymac go w stodole albo na strychu ;)
Napisano
Narazie nie mam zbytnio czasu zeby sie zajac nim powaznie, wiec dla podczyszczenia i ruszenia zatrzasku lezy sobie juz dobrych kilka dni nasaczony obficie wd40 i zawiniety w folie. codziennie sprawdzam co sie z nim dzieje ale specjalnie efektow nie widac... Mam tez drugi bagnecik, 84/98 ktory w podobnej sytuacji lezy sobie azeby sruby puscily, tez marne efekty...
Napisano
der_bartosz napisał:

P.S. "Daj se spokoj z czyszczeniem tego bagnetu! racja niech go wp..... rdza"

czyszczenie to nie zabezpieczanie przed rdzą.
pozdro.
  • 2 weeks later...
Napisano
Odswiezam watek z takim pytaniem, czy wyzej opisany ks nadaje so do elektrolizy? pytanie dotyczy glownie rekojesci, czy nic sie jej nie stanie, a i z jakiego stopu byly one wykontywane. pozdrawiam
Napisano
Chodzi o to ze moczyl sie juz dlugo a efekty znikome... szczotka go troche przejechalem i wychodzi ladny srebrny kolor, ale z zakamarkach, okolichach okladek i glowni tego nie zrobie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie