Maaarcin Napisano 4 Październik 2009 Autor Napisano 4 Październik 2009 Witam. taki bagnet sie trail. Pytanie brzmi jak go wyczyscic zeby nie zniszczyc okladek...? pochwa ma tesztki farby wiec raczej fosol. A co z ostrzem? jak doprowadzic zeby lsnilo, narazie ma matowe przebarwienia gdzieniegdzie. glownia ma nalot ale serbro sie przebija. pozdrawiam
8total4 Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 pochwe spróbuj kwasem szczawiowym, tylko najpierw duzo poczytaj na jego temat (było na forum np. wątek M42 i kwas szczawiowy")okładki są ebonitowe ?jeżeli tak to będzie o wiele łatwiej niż z drewnianymi..pozdro.
der_bartosz Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 ostrze wata stalowa, pochwe mozesz wyczyscic fosolem albo elektroliza z tym, ze farby nie bedzie. pzdr
Maaarcin Napisano 5 Październik 2009 Autor Napisano 5 Październik 2009 ooo dziekuję:) ze tez sam o tej wacie nie pomyslalem...
Maaarcin Napisano 5 Październik 2009 Autor Napisano 5 Październik 2009 a glownia? jak potraktuje fosolem to okladki oszczedzi?
por.pil.020 Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 Daj se spokoj z czyszczeniem tego bagnetu! Ostrze wyglada bardzo łądnie! Po wacie stalowej będą rysy co moim zdaniem tylko oszpeci... fosol tez odpada gdyż jest to ieco" żrący preparacik i nie wiem jak zareaguje z okładkami nie wspominajac juz o tym ze zostawi osad. Pochwę zaiste mozna wykapac w kwasie szczawiowym, ale tak jak kolega pisał ostroznie z tym. Daj dokładniejsze zdjęcia samego bagnetu. Jeżeli na ostrzu są tylko niewielkie plamy to spróbuj je rozpuścić jakimś smarem lub parę razy przetrzyj szmatką nasączoną WD40.
der_bartosz Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 jesli ktos trze jak durny wata stalowa to i moga zostac rysy, ale przy spokojnej pracy nie powinny z tym, ze to troche trwa.P.S. Daj se spokoj z czyszczeniem tego bagnetu!" racja niech go wp..... rdza
por.pil.020 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 poprzez nieumiejetne czyszczenie mozna tylko zaszkodzic DerBartoszu. Taka patynka na glowicy tylko dodaje smaczku. No ale to jest moje zdanie, wlasciciel zrobi z nim co zechce. Rdza nie zje Ci bagnetu, chyba ze zamierzasz trzymac go w stodole albo na strychu ;)
Cyrograf15 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Panowie spokojnie, to tylko czyszczenie bagnetu :) Osobiście głownie bym umył WD40 i natarł oliwą do konserwacji broni.Wojtek
por.pil.020 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Cyrograf15 ma racje. Czyli tak jak mówiłem: szmatka + WD40
Maaarcin Napisano 7 Październik 2009 Autor Napisano 7 Październik 2009 Narazie nie mam zbytnio czasu zeby sie zajac nim powaznie, wiec dla podczyszczenia i ruszenia zatrzasku lezy sobie juz dobrych kilka dni nasaczony obficie wd40 i zawiniety w folie. codziennie sprawdzam co sie z nim dzieje ale specjalnie efektow nie widac... Mam tez drugi bagnecik, 84/98 ktory w podobnej sytuacji lezy sobie azeby sruby puscily, tez marne efekty...
8total4 Napisano 8 Październik 2009 Napisano 8 Październik 2009 der_bartosz napisał:P.S. "Daj se spokoj z czyszczeniem tego bagnetu! racja niech go wp..... rdza"czyszczenie to nie zabezpieczanie przed rdzą.pozdro.
Maaarcin Napisano 16 Październik 2009 Autor Napisano 16 Październik 2009 Odswiezam watek z takim pytaniem, czy wyzej opisany ks nadaje so do elektrolizy? pytanie dotyczy glownie rekojesci, czy nic sie jej nie stanie, a i z jakiego stopu byly one wykontywane. pozdrawiam
bjar_1 Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Do elektrolizy? Przecież bagnet jest w ładnym stanie. Ja bym go wymoczył np. w nafcie i tylko przetarł...
Maaarcin Napisano 16 Październik 2009 Autor Napisano 16 Październik 2009 Chodzi o to ze moczyl sie juz dlugo a efekty znikome... szczotka go troche przejechalem i wychodzi ladny srebrny kolor, ale z zakamarkach, okolichach okladek i glowni tego nie zrobie...
Diago Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 oj widze ze nikt ci nie przetłumaczy wiec zrob mu elektrolize :( tylko przy elektro zeżre ci sruby od okladek Pozdr
Cyrograf15 Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Tu nie ma co czyścić elektrolizą. Pobaw się ręcznie włókniną i tyle.Wojtek
Maaarcin Napisano 16 Październik 2009 Autor Napisano 16 Październik 2009 Dobrze, pobawie sie jak radzisz:) a swoja droga co mi po srubach jesli to sama rdza bedzie. chociaz nie jest;p
Diago Napisano 17 Październik 2009 Napisano 17 Październik 2009 no :) Fant uratowany :D oczywiście jesl zrobisz tak jak mowisz:) POzdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.