junkers323 Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Napisano 29 Wrzesień 2009 witam znalazłem taką maczetę i zastanawiam się co to za model i z jakiego okresu pochodzi.
bjar_1 Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Bandolero - a co to za mega-specjalna farba w sprayu że kosztuje 200 złotych?
bandolero Napisano 14 Październik 2009 Napisano 14 Październik 2009 Seeker, w takim razie jaki sprzęt służy do wyznaczania Twoim zdaniem? Tylko nie pisz o cechówce- służyła ona do cechowania drewna, a ostrze do usuwania lodu, błota itp. z czoła dłużyzny, by znaczek dobrze się odbił. Rynszpakiem znaczy się przy klupowaniu, by dwa razy nie policzyć tego samego drzewa, ale do wyznaczania się nie nadaje, bo zostawia za słaby ślad. Nacięcia dla drwali muszą być duże i odsłaniać bieliznę, by były widoczne z daleka, co pozwala podchodzić strategicznie i bezpiecznie do wycinania drzew. Więc co służy do wyznaczania?
seeker Napisano 30 Wrzesień 2009 Napisano 30 Wrzesień 2009 bandolero, to o czym piszesz to najczęściej podleśniczy wykonuje przy użyciu tzw. cechówki. Natomiast tasak jak na fotce był wykorzystywany głównie do tzw. czyszczeń. http://netsprint.encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=4010217Pzdr
seeker Napisano 30 Wrzesień 2009 Napisano 30 Wrzesień 2009 Jest sprawą indywidualną czego używa się do wyznaczania drzew do wycięcia. Najczęściej robi się to cechówką. Nikomu nie chce się targać ciężkiego tasaka tylko po to żeby wyznaczyć drzewka. Cechówkę leśniczy ma zawsze przy sobie i równie dobrze się do tego nadaje, poza tym jest potrzebna także do innych celów. Jeśli mnie pytasz o jakim czyszczeniu mówię, to wybacz ale nie mamy o czym rozmawiać. Niemniej jednak problem identyfikacji powyższego tasaka został rozwiązany. Myślę, że mod powinien zamknąć ten wątek. Wątpliwości na pw.Pzdr
bandolero Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 To tasak do krzaków. Tasak do wyznaczania nadaje się jedynie do wyznaczania, bo jest tak krótki, że gdybyś musiał się z nim schylać, to byś nie dożył do fajrantu. Trochę wyobraźni, skoro wiedzy Ci brakuje!
seeker Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 bandolero powtarzam po raz ostatni, tak to jest tasak do czyszczeń, a nie do wyznaczania. Tasaki tego typu jak i dłuższe służyły właśnie do zabiegów pięlgnacyjnych, głównie czyszczenia wczesne. I były one już w użyciu w czasach kiedy nadleśnictwa mogły tylko pomarzyć o pilarce. Oczywiście z czasem się to zmieniło. I jak widać tasak do czyszczeń znalazł nowe zastosowanie, o którym piszesz. Niestety nie mam odpowiedniej literatury pod ręką, a w sieci ciężko cokolwiek znaleźć o tych tasakach. O internecie w czasach świetności tasaków ludzie nawet nie śnili;)http://www.encyklopedialesna.pl/haslo.php?id=5522 Pzdr
Graudenz 18 Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 bandolero mam informacje że te tasaki miały one przeróżne znaczenie w leśnictwie. A gdy nie było pilarek to czym pielęgnowano las? z Ssiekerą na krzaczory?
bandolero Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Seeker, co to jest cechówka"? Najlepiej wstaw fotę, bo nie ma pojęcia o czym mówisz :) Pozdrav
bandolero Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 Słusznie prawią w tej encyklopedii: dawniej do podkrzesywania drzew; podkrzesywanie drzew tasakami jest niedopuszczalne, podobnie jak stosowanie do podkrzesywania drzew innych narzędzi o udarowym odcinaniu gałęzi."Oczywiście kiedy nie było pilarek, stosowano tasaki do czyszczeń, ale po pierwsze to były inne tasaki, po drugie my nie mówimy tu o jakimś prehistorycznym narzędziu, tyko o konkretnym wzorze, widocznym na zdjęciu. A ten wzór został zaprojektowany wyłącznie do wyznaczania, dlatego jest taki krótki i ogólnie niewielkich rozmiarów. A tak nawiasem mówiąc, spróbuj namówić jakiegoś drwala żeby wycinał krzaki tym narzędziem- ręczę Ci że koleś uzna Cię za pomylonego! Jutro wkleję fotę tasaka do wycinania krzaków.
seeker Napisano 12 Październik 2009 Napisano 12 Październik 2009 Odświeżam specjalnie dla kolegi bandolero i pikpok: [img]http://img527.imageshack.us/img527/5860/1001256s.jpg[/img][img]http://img360.imageshack.us/img360/4463/1001257.jpg[/img]Skany z iblii" każdego leśniczego, czyli Poradnik Leśniczego". Praktyki zawodowe, tuż przed wykonywanymi czyszczeniami: [img]http://img114.imageshack.us/img114/1330/hpim3949.jpg[/img]Oraz stronka:http://www.codimex.com.pl/pokaz.php?id_k=62&id_sub=58&wyswietl=4Tasaki te nigdy nie były przeznaczone do znaczenia drzew. A to, że ktoś ich do tego celu używa, w cale o tym nie świadczy. Siekierą też niby można gwoździe wbijać;)Pzdr
seeker Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 Oczywiście teraz głównie używa się farb do znakowania. No chyba, że jakieś leśnictwo tnie koszty. Cechówka wygląda jak młotek, ale z drugiej strony ma małą siekierkę.bjar_ zerknij tutaj:http://allegro.pl/item735438211_12_szt_spray_distein_znakow_drzew_marker_fluo_fv.htmlPzdr
seeker Napisano 12 Październik 2009 Napisano 12 Październik 2009 Coś nie bardzo z tym wstawianiem wyszło
bandolero Napisano 12 Październik 2009 Napisano 12 Październik 2009 Seeker, widzę że poczucia humoru Ci nie brakuje :) Twoja iblia" nie mówi o tasakach do wyznaczania, tylko do ogławiania, choć akurat ogławiać to można i krótkim tasakiem, to oczywiste.
bjar_1 Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 Ale los... jakby nie można było ciapnąć" zwykłą farbą...
seeker Napisano 16 Październik 2009 Napisano 16 Październik 2009 Ten wątek nie jest o narzędziach do wyznaczania. Ale powtórzę jeszcze raz. Jest to sprawa indywidualna, niektórzy lubią to robić np. tym właśnie tasakiem. Chociaż wiem, że lepiej do tego nadaje się mała siekierka, jak wymieniony wyżej Fiskars lub cechówka. Pisząc o wyznaczaniu drzew do wycięcia wszyscy myślą o 70 letnich sosnach lub 100 letnich dębach. Drzewa do wycięcia zaznacza się począwszy od drzewostanów w pierwszej klasie wieku, czyli poniżej 20 lat. Przy takich drzewkach cechówka jest idealna. Poza tym z opinii ludzi, którzy porwali się na zaznaczanie drzew tasakiem, wiem że po godzinie tego dziabania" ma się dosyć. Pzdr
bandolero Napisano 30 Wrzesień 2009 Napisano 30 Wrzesień 2009 A Wikipedię wsadź sobie w unię europejską. Tasak służy do wyznaczania, mieszkam od urodzenia w lesie i w mojej rodzinie jest wielu leśniczych, więc wiem. O jakim czyszczeniu" mówisz? Jeśli chodzi o cięcia pielęgnacyjne albo o wycinanie krzaków, to nigdy nie robiono tego tasakiem, bo on się do tego nie nadaje- to krótkie ostrze i gdybyś się musiał z tym schylać, to krzyż by Ci od razu pier... Tasak jako sprzęt regulaminowy służy wyłącznie do wyznaczania.
junkers323 Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Napisano 29 Wrzesień 2009 witam znalazłem taką maczetę i zastanawiam się co to za model i z jakiego okresu pochodzi.
Graudenz 18 Napisano 29 Wrzesień 2009 Napisano 29 Wrzesień 2009 maczeta leśniczego, do znakowania drzew, przycinania drzewek itp.Było wielokrotnie o niej należy poszukać w wyszukiwarce.
bandolero Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 Seeker, więc to o tę cechówkę Ci chodziło... Tyle że takiego czegoś nigdy nie używano do wyznaczania. Od tego są tasaki, ewentualnie rynszpaki (przy znaczeniu klupowanych lub liczonych drzew itp.), lub oczywiście mega-specjalne farby :) podobno ekologiczne i nieszkodzące zwierzynie która pałuje pnie z kory, razem z farbą. Pozdrav.
sławek1989 Napisano 30 Wrzesień 2009 Napisano 30 Wrzesień 2009 bandolero taki tasak jak najbardziej może służyć do czyszczen, pracowałem w lesie . widziałem jak chłopaki podczas czyszczen scinali drzewka sosnowe , tasak jest poprostu dobry do takiego celu
Pytanie
junkers323
witam znalazłem taką maczetę i zastanawiam się co to za model i z jakiego okresu pochodzi.
35 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.