DIGITALMEN Napisano 18 Wrzesień 2009 Autor Napisano 18 Wrzesień 2009 Mam pytanie czy ten zapalnik był już wystrzelony czy jest pusty bezpieczny , widziałem go w skupie złomu obecnie nadal tam jest w skupie.
stg1971 Napisano 18 Wrzesień 2009 Napisano 18 Wrzesień 2009 krótko mówiąc pociski 19 wieczne nie posiadały detonatorów,małe spłonki,zasada działania igliczna,proch czarny,czasami siarka z domieszkami,konkretne detonatory wchodziły pod koniec 19 wieku.
Loslau Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 Witam,Hadiuka,Twój zapalnik, to Sowiecki zapalnik bombowy typu AGDTstosowany do bomb świetlnych,zapalających oraz niekierowanych pocisków rakietowych.Brak wirnika odbezpieczającego.Stosunkowo nieczęsto spotykany, gratuluję.No foto egzempl. z mojej skromnej kolekcji.Pozdrawiam.
Hadiuka Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 To ja gratuluję wiedzy i zapalnika. Niemniej nadal nie wiem, czy w celu dalszej konserwacji mogę odkręcić dolną śrubę... Wolałbym mieć 10 palców u obu rąk.
Pytanie
DIGITALMEN
Mam pytanie czy ten zapalnik był już wystrzelony czy jest pusty bezpieczny , widziałem go w skupie złomu obecnie nadal tam jest w skupie.
54 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.