Skocz do zawartości

Zambrów 13 wrzesień 2009

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 125
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
W imieniu Batalionu Tomaszów , dziękuje za zaproszenie na rekonstrukcję w Nowogrodzie i Zambrowie. Na prawdę świetna atmosfera, Super logistyka(papu), Polecamy się na przyszłość. Żałuje że nie zdążyłem na Nowogród.
Jacek
Grh Batalion Tomaszów

Jeszcze pytanie do fachowców, koledzy na zdjęciu 35 mają menażki przytroczone do plecaka dwoma paskami w pozycji bokiem. W Polska Zbrojna 1919 1939" Henryka Smacznego na stronie 448 pokazane jest troczenie jednym paskiem w pozycji mniejszy pojemnik do góry. Które troczenie menażki jest prawidłowe, a może obydwa? Chlebak i torba na maskę p-gaz zwisają kolegom po bokach tak powinno być ?

Chlebak i maska w biegu rozkładają się tworząc dodatkowe powierzchnie nośne.A tak na poważnie to zapewniam że przed biegiem i po będą tam gdzie trzeba.Jak rekonstruktor zostanie wysadzony na minie to torba od maski ma być z przodu czy z tyłu ? A pytanie o mocowanie manierki istotne i też proszę o odpowiedź.

Witam
Zdjęcia z epoki pokazują dwa sposoby mocowania menażki tzn poziome i pionowe. Menażka z reguły przypięta jest dwoma trokami. Chlebaki i torby na maski pgaz u przywołanych piechurów są założone prawidłowo. Zdjęcie wykonano w ruchu" stąd taki efekt.

Mi się podobało. Powiem więcej. Inscenizacja skupiła więcej ludzi i była na wyższym poziomie niż niektóre Warszawskie imprezy. Faktycznie pomyłka w tych centymetrach kalibru drażniła ucho, ale tak ogólnie, to człowiek zrobił to pożądnie i tyle. Takie moje zdanie.
W Andrzejewie np. ksiądz zmienił na kazaniu 18 Dywizję Piechoty w 18 Dywizję Pancerną. To jest dopiero pomyłka!
Dołączam kilka fotek. Przy najbliższej okazji coś jeszcze dodam.
Świetna impreza i mam nadzieję, że stanie się w Zambrowie standardem. Trzeba tylko to jakoś inaczej zorganizować bo dużo ludzi nie mogło niczego dostrzec stojąc metr od taśmy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie