Skocz do zawartości

Zadar - Chorwacja

elpasys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do miejsc wartych odwiedzenia należy też (wcale nie tak odległy) Zadar w Chorwacji. I nie tylko ze względu na wspaniałe palmy w centrum miasta. Dla Odkywców jest tutaj też wiele do zwiedzania.

Napisano
Kolego wyskoczyłeś z tym Zadarem jak gumka z majtek, tutaj na forum chodzi o miejsca gdzie mozna głównie cos pokopać, znaleźć, zreszta założę się że większości forumowiczów woli wydać kasę na benzynę żeby pojechać gdzieś w Polske z wykrywaczem niż patrzeć na cuda Świata i g.. z tego miec. Ja do takich należę.
Napisano

Gdy nacieszymy oczy palmami, możemy pozwiedzac rzymskie wykopaliska, gdzie ciąle trwają prace.
Dla amatorów nowszej historii jest tutaj antykwariat, w którym można obejrzec lub kupic takie rzeczy, jak widoczne na zdjęciu. Jeszcze 2 lata temu w tym antykwariacie był wystawione do sprzedaży bardzo liczne poniemieckie pamiątki 2WŚ ze znakami swastyki. Samych hełmów widziałem tutaj 12 szt. Ale obecnie znak swastyki znikł. Mimo to (mim zdaniem) warto odwiedzic ten antykwariat.

Napisano
Rzeczywiście kolego, Zadar jest przepięknym miejscem wprost rajem dla Odkrywców, zapewne wiele się tam działo w ostatnich stuleciach, co widać w antykwariatach, ale i tak mimo wszystko wolę kopać na własnych śmieciach.Pozdrawiam.
Napisano
Salamandra- teraz doczytałem. Coś Ty chłopie (?) taki nerwowy? I pytam nie tylko z ciekawości. To raz.
Dwa- dział Miejsca warte odwiedzenia nie są przeznaczone TYLKO jako zaproszenie na miejscówkę- wystarczy przejrzeć wcześniejsze wątki.
Trzy- zaufaj mi, że kierunek i zasady wyjazdu wakacyjnego zależą nie tylko od planów kopania. Jeśli chcesz, możemy określić warunki i spokojnie jestem w stanie się z Tobą założyć, że znacząca część Użytkowników ma inne priorytety wyjazdowe.
Cztery- to, że Tobie wystarczy tylko lub aż kopanie, nie oznacza, że wszyscy Użytkownicy saperką myślą

Pozdrawiam.
Napisano

Gdy obejrzymy już wszystkie atrakcje Zadaru, pewnie będziemy zmęczeni. Dlatego możemy usiąśc nad brzegiem morza i posłuchac muzyki morza, czyli morskich organów. Nadchodzące fale powodują, że organy grają, oddając dźwiękiem ruchy morza.
więcej: http://www.youtube.com/watch?v=H5BOwPj8zSY&feature=related
Niezapomniane wrażenie, dlatego pewnie jeden z Internautów napisał tam: adar is the most beautiful city in the world, anyone should visit it once".
Na zdjęciu widoczne są wyloty organów (strzałki).

Napisano

Bardzo dobra i bardzo piękna jest autostrada, którą dojedziemy z Zagrzebia do Zadaru. To jest miejsce, gdzie autostrada po przejechaniu tunelu o długości ok. 6 km, z wysokości 800 m npm zaczyna schodzić w dół, do Zadaru. Warto się tutaj na chwilę zatrzymać. Można też tutaj posilić się lub przenocować, bo działa tutaj motel.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie